Pe 3 septembrie, revista PentruEa.md va lansa proiectul „Ale noastre minți la Silicon Valley”. În decursul unei săptămâni vă vom prezenta în exclusivitate șapte povești extraordinare cu moldoveni care lucrează la marile companii IT din Silicon Valley, Statele Unite ale Americii.

Au profiluri aproape trase la indigo. De mici sunt pasionați de matematică, au câștigat zeci de medalii la concursuri internaționale și au învățat la cele mai prestigioase Universități din lume. Dedicația maximă, pasiunea și perseverența acestor olimpici cu „minte sclipitoare” i-a făcut angajați de top la cele mai mari companii IT. Astăzi, ei își pun la „bătăie” creierul pentru a dezvolta urmatoarea generație de aplicații software. Unde? … la Silicon Valley, în inima inovaţiilor tehnologice din SUA.

„Silicon Valley e parcă pus în priză. Oamenii sunt plini de idei de a schimba lumea și inspirați de posibilitatea de a le materializa. Este un loc unde ideile prind viață într-un timp foarte scurt”, povestește Loredana, angajată Google din 2009.
Pentru o regiune care schimbă de decenii lumea prin tehnologiile și aplicațiile inventate, succesul se numără prin concentrația maximă de tineri talentați care dezvoltă următoarea generație de aplicații software.
 
Este și cazul lui Alexandru, programator și analist de date la o companie (start-up) din San Francisco. La Chișinău, Alexandru era mândria lotului olimpic, reușind să obțină peste 13 medalii la concursuri internaționale. Născut într-o familie de matematicieni, pasiunea pentru știință a venit, oarecum, firesc. Au urmat zeci de ore de pregătire pentru concursuri internaționale, studii la prestigiosul Institut Tehnologic din Massachusetts și doctorat la Universitatea Stanford.
Aceast scenariu e tras la indigo și urmat de majoritatea olimpicilor moldoveni, care odată ajunși în Occident se integrează rapid, își găsesc un job bine plătit și numai vor să revină acasă.


Dumitru a lucrat cinci ani pentru gigantul Google, însă la un moment și-a dat seamă că printre sutele de angajați nu-și mai vede propria contribuție în cadrul companiei. În 2011 a plecat de la Google. Însă, a continuat să lucreze în capitala mondiala a programatorilor, dar de această dată pentru o companie mai mică. Este „senior software engineer, o titulatură omniprezentă în Silicon Valley, a ceea ce noi numim de obicei programator senior.


Ei sunt câțiva dintre eroii proiectului PentruEa „Ale noastre minți la Silicon Valley”. De la ei veți afla cum au ajuns în capitala tehnologiilor, ce calități îi ajută să se mențină în top și ce îi leagă de casă după atâțea ani petrecuți peste hotare. 

Distribuie articolul: