Astăzi se dă startul celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Iar dacă în anii precedenți ne-am obișnuit ca cele mai apropiate nume din lista participanților să vină din România, iată că anul acesta și Moldova va fi reprezentată. La festivalul de anul acesta a fost selectat și filmul unei moldovence, care e stabilită de mai bine de 6 ani la Strasbourg. Scurtmetrajul moldovencei Lilia Paul participă într-o exposition cu alte 2000 de filme din 80 de țări, selectate la categoria „Short Film Corner”. Tânăra regizoare spune că participarea ei la acest festival este un început profesional ofertant și speră ca data viitoare filmul ei să fie printre producțiile care vor concura cu cele mai mari staruri de la Festival. Cei 1900 de participanți selectați pentru categoria „Short Film Corner” au fost deja înregistrați în catalogul filmelor de scurmetraj a 65-a ediție – cu alte cuvinte, așa cum ne anunță chiar Lilia, în istoria ediției a 65-a.

La filmările pentru scurtmetrajul său de debut, intitulat „Once and never again”, Lilia Paul a muncit timp de 4 zile pe platourile de filmare din Germania, alături de o echipă tânără. „Cred că drumul meu profesional este abia la început și primul meu vis s-a realizat – visul de a ajunge la Festivalul de la Cannes. Cei care au fost selectați la festival vor avea oportunitatea de a-și vinde un nou proiect de film. Iar viitorul meu proiect cinematografic vreau să-l filmez anume în Moldova”, afirmă Lilia Paul.

În exclusivitate pentru revista noastră, regizoarea Lilia Paul a fost de acord să ne împărtășească detaliile vieții sale în străinătate și cum a reușit să ajungă cu filmul său în preselecția de la Cannes. Toate, într-un interviu care va urma în cel mai scurt timp.

În plus, Lilia se află deja în orașul Cannes și, cu toate că recunoaște că e învăluită de multe emoții, promite că ne va ține la curent cu atmosfera de acolo.

Festivalul Internațional de Film care se va desfășura între 16-27 mai este cunoscut în întreaga lume ca fiind unul de referință în domeniul cinematografic. Anul acesta, startul Festivalului de Film de la Cannes a fost dat cu o întârzâiere de o săptămână, din cauza alegerilor prezidențiale din Franța. În mod tradițional, Festivalul are loc la începutul lunii mai.

Distribuie articolul: