I se spune EBA şi este fiica mai mică a preşedintelui României, Traian Băsescu. A fost întâmpinată cu scepticism atunci când a decis să intre pe arena politică, dar a reuşit să ajungă europarlamentară şi oferă sfaturi femeilor din Moldova cum să se lanseze în politică. Chiar dacă a trebuit să facă faţă multor atacuri mediatice, astăzi se poate lăuda cu un echilibru atât în viaţa ei politică, cât şi în cea de familie.

Anul 2012 a fost plin de încercări pentru Elena Băsescu. În mai a fost cerută de soţie, iar în septembrie a jucat o nuntă despre care s-a vorbit luni în şir. Chiar dacă a participat în trei campanii electorale în acest an, a reuşit şi cu munca de zi cu zi din Parlamentul European. Cum face faţă EBA provocărilor şi de ce nu renunţă la politică vedeţi în reportajul de mai jos.

Cariera versus familie

De luni dimineaţa până joi noaptea Elena Băsescu este la slujbă, în Bruxelles, la şedinţele Parlamentului European. Deseori şedinţele se termină şi după ora 23. „Se munceşte foarte mult, nu se permite să lipseşti sau să întârzii. Iar dacă lipseşti atunci ţi se reduce indemnizaţia.”

Joi noaptea Elena ia avionul spre casă, la miezul nopţii deja este la Bucureşti. Aşa pendulează între doua oraşe de trei ani. Neapărat una din zilele sale libere, le petrece în familie, alături de tatăl său, Traian Băsescu.

Elena spune că este posibil să îmbine cariera cu familia, atâta timp cât încă nu are copii.

„Când mi-am cunoscut soţul eram deja europarlamentar, el este obişnuit cu programul meu. După posibilitate, vine şi el la Bruxelles. Nu se pune problema să nu le poţi împăca. Cu puţin efort… Deocamdată nu avem copii şi este uşor. Probabil va fi mai greu când vor apărea copii.”

Despre femeia în politică

Elena ne-a spus că intrarea ei în politică a fost una firească, iar alegerea ei nu l-a surprins pe Traian Băsescu.
„Am fost conştientă că atunci când voi intra în politică nu va fi uşor. Dar mi-am pus în gând încă de atunci să depăşesc toate obstacolele pentru a face ceea ce îmi doresc.”

Mandatul de Europarlamentar l-a obţinut în vara anului 2009, perioadă în care a renunţat la calitatea de membru PDL ca să poată candida independent pentru această funcţie. Înainte de asta se familiarizase deja cu atmosfera parlamentului european in urma unui stagiu de câteva luni la Bruxelles.

„În timpul practicii am participat la şedinţele comisiilor, la grupurile de lucru şi la delegaţiile parlamentare, am urmărit rapoartele care intrau în comisii şi plen, am ajutat la pregătirea sesiunii plenare prin urmărirea indicaţiilor de vot şi am verificat dacă poziţia grupului EPP corespunde cu interesul naţional” spune Elena.

Faptul că în politica moldovenească sunt atât de puţine femei, Elena îl explică prin lipsa de curaj, dar şi faptul că nu sunt promovate deloc. Ea a menţionat câțiva politiciene cu care a lucrat în proiecte comune, Liliana Palihovici și Corina Fusu, care pot servi drept model pentru ca şi alte femei să intre în politică.

EBA a spus că este cazul de intrat în politică doar atunci când te simţi pregătită: „să se lanseze doar atunci când vor fi pe deplin pregătite. Să nu aibă vreo experienţă neplăcută şi să le lase vreo impresie amară. Să se uite cu atenţie ce se întâmpla cu alte femei care sunt deja în politică, la ce presiune mediatică sunt supuse şi după ce vor face această analiză în interiorul lor, le încurajez să intre în politică.”

Elena Băsescu – fata preşedintelui

Pe EBA nu o deranjează că este prezentată drept fiica preşedintelui României. „Este o mândrie pentru mine şi îi sunt recunoscătoare că am ajuns, unde am ajuns, datorită lui. Am ajuns să cunosc atâţia oameni, să acumulez atâta experienţă datorită lui.”

Despre votul moldovenilor şi parlamentarele din Romania

În timpul campaniei electorala pentru alegerile parlamentare din Romania, Elena Băsescu a fost în peste 15 localităţi din Moldova. Spune că a întâlnit aici oameni foarte deschişi şi recunoscători că au primit cetăţenia română şi că pot circula liber în Europa.

Elena consideră că Eugen Tomac a devenit deputat din partea ARD în ţara vecină pentru că basarabenii i-au recunoscut meritele. „Mi se pare impresionant rezultatul obţinut de Eugen, a fost o muncă de echipă, le mulţumesc încă o dată românilor din Republica Moldova pentru faptul că au stat la coadă să poată vota, am văzut pe parcursul zilei cozi. În jur de 2000-3000 persoane nu au mai putut vota, la viitoarele alegeri trebuie suplimentat numărul secţiilor de votare! A fost o recunoaştere pentru Eugen, a faptului că, timp de patru ani de zile el s-a ocupat de proiecte pentru Moldova şi le-a implementat. “

Despre biroul Europarlamentarului român Viorica Dăncilă deschis la Chişinău

Elena Băsescu spune că i s-au adus reproşuri că nu a deschis şi ea un cabinet de europarlamentar la Chişinău, cum a făcut colega sa, Viorica Dăncilă, în campania electorală. Tânăra politiciană spune că aceasta ar contravine normelor europene.

„În ultima zi de campanie doamna Viorica Dăncilă, europarlamentar din partea socialiştilor, a venit la Chişinău, prima dată în campanie, ca să-şi deschidă cabinet de europarlamentar. Dacă regulamentul Parlamentul European ar fi permis ca pe teritoriul unei ţări, care nu este parte a Uniunii Europene, să ne putem deschide cabinet de europarlamentar, mi-aş fi deschis încă de acum trei ani. Este un gest populist numai pentru a lua votul oamenilor, gest care nu se face.”

Despre rezultatele alegerilor din Romania

„Pentru mine n-a fost un rezultat neaşteptat. Toate sondajele de opinie indicau acest scor, sub 20 la sută. Nu a fost ceva neaşteptat. A fost previzibil după atâţia ani de guvernare când țara s-a aflat in criza și a trebuit sa luam măsuri dure de austeritate

Cum se vede de la Bucureşti procesul de acordare a cetăţeniei

„Deocamdată socialiştii continuă cu proiectele pe care noi le-am început. Pentru că Republica Moldova – acestă poveste de succes a parteneriatului estic, nu a fost niciodată o prioritate pentru ei şi acest lucru s-a proiectat in rezultatul slab al votului pe care l-au obţinut. Suntem doua state, un singur popor. Sper ca rezultatul votului să le dea partidelor de stânga de înţeles că politica noastră vizavi de Moldova a fost una bună şi să nu stagneze oferirea cetăţeniei românilor din Moldova.”

Distribuie articolul: