Toate miresele şi toţi mirii îşi doresc ca Ziua Cea Mare să fie perfectă, să treacă cât mai încet, pentru a putea savura fiecare clipă unică şi a memoriza cea mai minunată zi din viaţă. Însă, de multe ori, lucrurile scapă de sub control, fie mecanic, fie din cauza unor momente simple, neobservate, care pot fi evitate. Pentru organizarea nunţii, mirii recurg la ajutorul agenţiilor matrimoniale, care îşi asumă responsabilitatea pentru supravegherea planului petrecerii şi controlul acesteia. Dar, în mare parte, reuşita nunţii ţine chiar de tinerii însurăţei. De aceea, minunat ar fi ca unele lucruri să fie pregătite şi bine gândite din timp:

Amplasarea oaspeţilor. Nunţile moldoveneşti impun participarea unor oameni care pot fi totalmente străini, cu vârste şi ocupaţii diferite, câteodată chiar aceştia habar nu au cine sunt mirii.
Pentru a evita momentele de conflict ori, pur şi simplu, pe cele de stânjenire, în primul rând, gândiţi-vă la grupurile de invitaţi care se cunosc. Aşezaţi la aceeaşi masă rudele din partea unei singure persoane, colegii de serviciu ai mirilor sau socrilor, vecinii etc.
În al doilea rând, grupaţi persoanele care pot întreţine teme comune de discuţii, spre exemplu, invitaţii din sate se pot simţi stingheriţi de orăşeni şi chiar invers.
Şi vârsta este un criteriu important, indiferent dacă persoanele se cunosc (în cazul bunicii şi nepotului, acesta din urmă va dori să stea la masa tineretului). Deşi tinerii sunt prietenii mirilor şi vor să stea alături pentru a se putea distra împreună, masa lor e bine să fie plasată ultima, mai aproape de ringul de dans.

Muzică pentru toţi. Evident că la alegerea muzicii se ţine cont de preferinţele ambilor miri, de sfatul naşilor şi al părinţilor, de publicitatea făcută de agenţii ori interpreţi, însă există un „gol” uriaş, dacă la petrecere o categorie de oameni stau aşezaţi şi nu se pot bucura de mişcările dansului.
De aceea, e bine să structuraţi şi compartimentul muzical. Alegeţi piese pentru fiecare categorie de vârstă şi schimbaţi destinatarii acestora după 2-3 melodii. Muzica populară este ideală, însă nu lăsaţi să se cânte 2 sârbe una după alta. Muzica uşoară poate fi potrivită pentru toţi, dar nu exageraţi, deoarece oaspeţii se pot plictisi foarte rapid de aceleaşi ritmuri. Diversificaţi dansurile în grup (numite şi meneaito), precum şi dansurile în doi (daţi-le voie taţilor, buneilor, surorilor etc. să danseze cu mirii).
Pentru a mulţumi şi tineretul, după despodobitul miresei, permiteţi-i pe vreo oră DJ-ului să-şi îndeplinească meseria (prietenii nu vor uita niciodată că le-aţi oferit şansa să se distreze şi pe muzică de club).
Mirilor, atenţie la felul în care faceți față stresului! Nu este cazul ca de ziua voastră să chefuiţi pe merite, servind alcool din plin. Riscaţi să pierdeţi momentele unice din cauza alcoolului, iar înfăţişarea voastră obosită va fi afişată pe fotografiile de nuntă. De obicei, această zi e plină de multe griji şi din cauza emoţiilor nici nu prea veţi avea ocazia să mâncaţi, de aceea chiar și 2 pahare de şampanie vă pot întuneca minţile.

Starea sănătăţii contează. În această zi vă pot afecta starea de bine diverse lucruri, iar dispoziţia poate ajunge „la pământ”.
Pentru mirese – cu ajutorul câtorva picături de valeriană, vă puteţi stăpâni emoţiile.
Dacă ziua e prea călduroasă, evitaţi deshidratarea şi consumaţi cât mai multă apă plată, nicidecum carbogazoasă (deshidratarea duce la apariţia durerilor de cap).
Din cauza primilor 2 factori, puteţi suferi de transpiraţie, de aceea trebuie să aveţi la îndemână şerveţele umede antibacteriene, fără miros.
O incomoditate pentru ambii miri pot fi pantofii, așa că purtaţi-i cât sunt în fiecare zi câte puţin prin casă, iar în ziua nunţii puneţi în geanta domnişoarei de onoare mai mulţi plasturi.
Aveţi grijă când, cât şi cum mâncaţi: pentru o mai bună digestie a bunătăţilor de pe masă, puteți administra şi vreo 5-7 pastile de cărbune activat.

Grija timpului. Dat fiind faptul că totul este programat, nu tărăgănaţi timpul şi nu întârziaţi, căci aveţi şansa să cauzaţi o desfăşurare întârziată a întregului program. Dar fiţi atenţi nici să nu grăbiţi lucrurile: bucuraţi-vă din plin de fiecare moment.
Fiţi calmi, totul se va desfăşura bine şi veţi avea parte de o nuntă foarte frumoasă şi deosebită.

Distribuie articolul: