Femeile gravide pot fi, de asemenea, monitorizate cu ajutorul Sistemului Informațional Integrat în Sănătate (SIIS). Softul permite evidența evoluției sarcinii până la nașterea fătului. Informațiile se țin în format electronic și nu pe suport de hârtie, cum se întâmplă acum.

Astfel, atunci când o femeie rămâne gravidă și merge la medicul de familie pentru a fi pusă la evidență, doctorul îi creează o „condiție de sănătate”, un fel de episod de boală pe motiv de graviditate. Din momentul în care a fost creat, apare și opțiunea „graviditate”. În această categorie sunt salvate toate informațiile medicale privind sarcina pacientei. Odată ce a intrat în meniul „graviditate”, medicul de familie trebuie să completeze un formular. Va începe cu data înregistrării pacientei și data ultimei menstruații. Astfel sistemul informațional va putea calcula automat câte săptămâni de sarcină are femeia.

Odată calculate, aceste informații rămân în sistem. Aici va apare și un tabel cu perioadele de sarcină – până la 12 săptămâni, între 16-18 săptămâni, 22-24 de săptămâni, 28-30 de săptămâni, între 35-36 de săptămâni și perioada sarcinii de la 38 până la 40 de săptămâni.

În funcție de perioada sarcinii, sistemul va permite înscrierea informațiilor anume în perioada stabilită de el. De exemplu, dacă femeia este în a 15-a săptămână de sarcină, atunci sistemul va include informația anume în această perioadă. El nu va permite medicului să introducă informațiile medicale în perioada „până la 12 săptămâni de sarcină” și nici în perioada „sarcina între 16 -18 săptămâni”.

Dacă femeia gravidă nu se încadrează în săptămânile prestabilite de sistemul informațional, (de exemplu ea este în săptămâna a 14-a), doctorul va trebui să creeze un episod nou de boală, unde va include informațiile medicale. Totodată, specialistul va indica pacientei să vină la control anume în perioada 16-18 săptămâni, pentru că anume în aceste săptămâni se poate observa evoluția sarcinii.

Medicul de familie va include informațiile în sistem, în funcție de termenul sarcinii. De exemplu, în perioada de „până la 12 săptămâni” specialistul trebuie să indice în formularul electronic greutatea gravidei, valorile tensiunii arteriale, înălțimea, talia, etc. Adică toată informația pe care acum o scrie pe hârtie. Tot în această perioadă medicul de familie face trimiteri la alți specialiști – endocrinolog, ginecolog, laborator, pentru analize de sânge și urină.

Atunci când medicul de familie vrea să vadă rezultatele analizelor de laborator și consultațiile medicilor specialiști, el poate deschide câmpurile completate de aceștia. Imediat ce a apăsat butonul, sistemul îl direcționează către rezultatele consultației medicale. Rezultatele de laborator pot fi văzute direct în formularul creat de medicul de familie.

În perioada 22 -24 de săptămâni de sarcină, medicul va trebui să completeze un alt formular, unde vor fi incluse datele medicale corespunzătoare perioadei. Și aici vor fi incluse informații privind analizele de sânge și de urină, parametrii abdominali,valorile tensiuni arteriale, etc.

Așa deci, în toate perioadele de sarcină trebuie efectuate examene medicale, iar în Sistemul Informațional Medical sunt prevăzute formulare specifice pentru fiecare perioadă în parte. 

Sorina David                                                                                                                      P

Distribuie articolul: