Evghenia a fost îndrăgostită de păpuşi de mică. În urmă cu cinci ani, când a devenit mamă, dragostea faţă de aceste „creaturi”, care îndulcesc viaţa fetiţelor, a crescut și mai mult. Cât era în concediul de maternitate, a înţeles că trebuie să facă ceva unic, util şi care să-i aducă şi bani. Atunci şi-a amintit de pasiunea ei din copilărie. A căutat pe internet lecţii cum ar putea să creeze manual păpuşi și a descoperit tehnica „papier mâché”. Această ocupație a cucerit-o şi, în scurt timp, a devenit pentru Evghenia unica şi adevărata pasiune.

Păpuşile – metoda de a scăpa de depresia postnatală

Evghenia şi-a dorit mereu să devină designer – modelier, dar nu şi-a urmat dorinţa, ci a mers să facă psihologie. După doi ani de studii, a abandonat facultatea, pentru că nu se regăsea acolo. S-a căsătorit, iar la scurt timp a devenit mamă. Aşa cum mereu a fost un om creativ, a găsit soluţia potrivită să iasă din rutină. „Te plictiseşti să stai acasă în faţa televizorului, ai nevoie de o ocupaţie ca să pui mâinele la treabă. Oamenii creativi mereu caută o sursă de inspiraţie, pentru mine au fost lecţiile pe care le-am luat de pe internet. M-am inspirat de la meşterii ruşi și de la alții, din străinătate şi după mai multe încercări, am făcut şi eu prima mea păpuşă. A fost un spiriduş de casă, din material, care a ieşit groaznic (râde), dar cei care-l vedeau îmi spuneau că e tare frumos”.

Mireasa şi mirele supărat


Pasiunea care i-a schimbat viaţa

După ce a studiat cum se face acest lucru, a întâlnit și oameni care au aceeaşi pasiune şi dorinţă faţă de artă, şi faţă de lucrurile manuale. Colecţia de păpuşi pe care a reuşit să o meşterească a fost biletul norocos spre o nouă viaţă, una care îi permite să călătorească şi să participe la iarmaroace internaţionale. „Viaţa mea este acum mult mai interesantă, am început să comunic cu oameni care au aceleaşi interese. Încerc să particip la iarmaroacele organizate în oraş, dar şi în cele din străinătate. Ultima expoziţie din străinătate la care am participat a fost în Kiev, în această toamnă. Eu am reprezentat Moldova cu astfel de păpuşi. La noi, de obicei, se fac doar iarmaroace unde se vând lucruri hand-made, dar în Kiev sunt expoziţii dedicate doar păpuşilor, la care participă meşteri din Spania, Italia, SUA. În străinătate este un alt nivel, altă calitate, dar şi diferenţă de preţuri”.

Păpuşă făcută după modelul foto
Nu este sculptor, dar face păpuşi cu chip de om 

Evghenia niciodată nu face schiţe şi creează totul din memorie, iar cele mai interesante lucrări sunt cele în care trebuie să facă păpuşi după modele din fotografie. Chiar dacă n-a făcut niciodată pictură sau design, meşteriţa face păpuşi după chipul şi asemănarea umană. „De obicei, când primesc comenzi în care trebuie să fac păpuşa după fotografie, încerc să aflu mai multe despre omul pe care trebuie să-l imit. Întreb ce hobby are, cum se îmbracă, cu ce se ocupă, ce profesie are? Este aproape imposibil ca faţa păpuşii să fie copia chipului celui din fotografie, pentru că eu nu sunt sculptor, dar încerc să fac celelalte elemente să fie cât mai aproape de original. Şi oamenii sunt mulţumiţi, spre exemplu dacă are sânii mari, sau poartă ochelari şi am reuşit să redau acest lucru, atunci clienţii spun că seamănă cu originalul”.

Păpuşă făcută după model foto
Păpuşa – cadoul pe care moldovenii încă nu ştiu să-l preţuiască

Meşteriţa poate face o păpuşă cu faţă umană, timp de zece zile, dar cu toate acestea, moldovenii nu se grăbesc să dăruiască păpuşi, ei dau preferinţă altor tipuri de cadouri, spune Evghenia. „Noi nu suntem obişnuiţi să dăruim păpuşi, cadouri pentru suflet. Oamenii caută parfumuri, genţi sau alte lucruri. Păpuşile sunt o cultură şi noi n-avem încă educaţia asta, în străinătate oamenii altfel gândesc. Cel mai des primesc comenzi de la oamenii care deja mă cunosc, care au văzut lucrările şi care înţeleg că ele nu sunt doar obiecte. Uneori oamenii îmi sună şi vor să facă o comandă, dar singuri nu ştiu ce vor. Apoi după ce ne întâlnim şi le arăt poze cu păpuşile, ei decid ce şi cum trebuie să fie. Moldovenii mai des pot să cumpere păpuşile cu arome, mici, care costă puţin şi nu necesită atâta timp şi muncă”.

Păpuşă confecţionată de Evghenia Nesterova
„Mama râdea de pasiunea mea, dar soţul mi-a fost alături”

După ce a creat primele păpuşi, părinţii Evgheniei credeau că pasiunea meşteriţei este un joc copilăresc, soţul, însă, mereu i-a susţinut ideea. „Mama râdea de pasiunea mea, îmi spunea să-mi caut ceva serios de lucru, iar soţul, spre surprinderea mea, m-a încurajat şi continuă să-mi fie alături. Participarea mea la expoziţiile din străinătate costă mult, uneori cheltuielile depăşesc venitul, dar soţul mă sprijină, îmi spune că aceasta este unica metodă ca să mă fac cunoscută şi ca să-mi îmbunătăţesc abilităţile. Participarea de la Kiev din toamna aceasta m-a perfecţionat, pentru că pe internet nu poţi vedea toate detaliile. La această expoziţie am învăţat cum să fac păpuşa să pară mai reală.”.

Spiriduşul
Un hobby care a devenit o mică afacere

Evghenia îşi doreşte să facă din pasiunea sa o adevărată afacere, mai ales că în Moldova există doar două creatoare de păpuşi cu chip uman. Pentru asta investeşte timp, bani şi răbdare. „Eu fac totul cu mâinele mele, toate elementele corpului şi a îmbrăcămintei. Un prieten mi-a propus să deschid o afacere şi să angajez oameni care să mă ajute. Acest lucru, însă este imposibil, pentru că atunci ele nu vor mai fi păpuşile mele, nu vor mai fi creaţia mea. Îmi doresc să-mi extind afacerea, să călătoresc mai mult, să creez mai mult, dar nu fac publicitate şi nu încerc să ies, cumva, în evidenţă. De obicei, oamenii mă găsesc singuri şi asta cred că e cel mai important. Expoziţiile internaţionale demonstrează că eu exist şi mă dezvolt”.

Distribuie articolul: