Eva Gudumac, specialistă notorie în domeniul Chirurgiei Pediatrice din Republica Moldova, recunoaște că la baza imunității copilului se află alimentația bogată și sănătoasă și mai apoi administrarea vitaminelor. Despre acestea, dar și despre alte sfaturi importante pe care le oferă medicii pediatri, Eva Gudumac a dezvăluit în cadrul emisiunii moderate de către Cristina Aramă, în studioul UNIMEDIA.

În primul rând, copiii trebuie să aibă o alimentație adecvată, care să lecrească imunitatea. Afară de aceasta, părinții, ai căror copii au febră, le curge nasul sau au rinită, nu trebuie să-și ducă odraslele la grădiniță. Dar, ce facem noi, părinții? Îi dăm o pastilă, îi scădem temperatura și ducem copilul la grădiniță.

Dacă acești copii ar rămâne izolați acasă, atunci n-ar mai avea loc această reinfectare a copiilor la grădiniță. Dar, pentru că multe femei capătă un loc de muncă și trebuie să-și întrețină familia, ele sunt nevoite să facă lucrul acesta. Nu au posibilitatea să ia o bonă, nu au părinți care să-i ajute. Nu învinuiesc aceste mame, deoarece ele se străduie să ajungă la serviciu pentru a avea un salariu oricât de mic, pentru a întreține acest copil.

Cum întărim imunitatea copiilor în această perioadă? Printr-o alimentație corectă: cu fructe, legume, carne, brânzeturi. Apoi, adăugăm vitaminele, deoarece un copil alimentat incorect, căruia i se dau vitamine, pur și simplu nu va asimila aceste vitamine. Orice copil trebuie să mănânce în fiecare zi carne, brânză, iaurt și tot ce este necesar. Sunt binevenite sucurile preparate chiar de părinți. Acum, cu blenderul, poți face orice suc îți dorești. Conservanții acționează negativ asupra unui organism încă nematurizat. Până la 12 ani, organele cresc, iar organismul se maturizează.

Alimentația trebuie să fie foarte bine gândită, pentru că multe mame alimentează artificial micuții chiar de la naștere, fie din cauza că sunt bolnave, au pierdut laptele. Dar, cu cât copilul este alimentat mai mult la piept, cu atât va deveni mai capabil în viață, mai puțin supus infecțiilor, îmbolnăvărilor. Uneori mă vizitează copii care au deja dinți, dar sunt hrăniți cu sânul. Sunt copii sănătoși.

Chirurgii sunt acele persoane, care corectează ceva. Noi participăm mai puțin la creșterea copilului sănătos, pentru că avem de-a face cu un copil bolnav, aflat într-o stare ieșită din comun. Le putem da sfaturi doar după operație, pentru ca patologia să nu mai fie repetată, iar recuperarea să aibă loc mai ușor. 

Acum, bolile sunt de așa o natură, că nu putem identifica, la copii, doar o patologie. Datorită tehnologiilor noi care au fost introduse, sunt depistate mult mai multe patologii. Cândva, când exista doar clinica sau doar o radiogramă. Acum, avem sonografii cu computer, rezonanță radiomagnetică ș.a. Acestea ne permit să apreciem și patologiile mici ale copiilor. Diagnozele ne permit să nu-i facem rău copilului. O boală este regină, iar restul îi sunt asociate”, a declarat Eva Gudumac, în cadrul interviului.

Foto: vocea.md, caopediatrica.usmf.md

Distribuie articolul: