Eugeniu Mira este vegetarian de 6 ani, iar cu jumătate de an în urmă a renunțat și la lactate. Motivul? Nu voia să fie complicele celor ce le cauzează animalelor suferință. În plus, îl deranjează că se poluează mult natura în procesul de creștere a animalelor pentru a fi sacrificate. „De pește m-am lăsat mai greu, nu îmi amintesc când ultima oară am mâncat, probabil un an în urmă. Eram mare amator de carne, pește și produse lactate, nu era zi în care să nu consum aceste alimente. Când m-am informat despre ororile care stau în spatele acestor industrii, mi-am reprogramat mintea astfel încât să nu îmi mai ceară aceste produse. Nu este simplu la început, dar într-un final dispare tentația de a le mai consuma”, povestește Eugeniu. 

Tot din dragoste pentru natură și pentru animale, Eugeniu caută diverse modalități pentru a reduce sursele de poluare. Și-a dat seama că poate micșora numărul pungilor de plastic pe care le folosește familia în gospodărie trecând resturile de legume și fructe prin blender.

„Oamenii nu înțeleg cât de mult dăunează mediului prin simpla rutină de a scoate gunoiul în pungi la tomberon. Fiecare familie are pe zi o pungă sau două. Un calcul al pungilor pe care le scoate fiecare familie din casă ne-ar speria, mai ales dacă ne amintim că o pungă din plastic se descompune timp de 15 – 1000 de ani, în funcție de compoziție. Ideea de a recicla cojile de fructe și legume ne-a venit vara. Mi-am dat seama că folosim prea multe pungi, acestea se sparg și fac mizerie, mai este și mirosul neplăcut. În timp ce ne făceam un smoothie, ne-am gândit că exact așa am putea proceda cu resturile de la alimentele organice. Lichidul care apare după procesarea în blender a resturilor se poate arunca în chiuvetă dacă e un blender de înaltă calitate sau în closet. Singurul lucru care se cheltuie în așa caz este apa. Noi am redus considerabil numărul pungilor folosite.”

Așadar, zero coji înseamnă zero pungi. Eugeniu spune că un blender bun poate mistui perfect chiar și cojile de ananas și de pepene verde. 

„Eu le recomand tuturor sa încerce să găsească un mod de a recicla și de a folosi mai puține pungi. Rămășițele organice pot fi folosite pentru compost în cazul celor ce stau la curte, dar și în apartament se pot face multe pentru natură. Există râme speciale.”

Eugeniu Mira mai are câteva obiceiuri în familie prin care contribuie la reducerea poluanților. 

„Atunci când spălăm vasele sau folosim mașina de spălat utilizăm detergenți non-poluanți, biodegradabili, care au la bază plante. Soția face săpunuri naturale pe bază de uleiuri presate la rece, fiind și biodegradabile. Bebelușul are scutece textile ecologice refolosibile și, în comparație cu  scutecele de unică folosință, nu conțin  metale grele sau alte substanțe ce periclitează sănătatea planetei noastre. Scutecele obișnuite, care se folosesc cel mai des, se descompun într-o perioadă de la 500 până la 800 de ani. Un bebe cu vârsta de până la un an folosește cam 1000 de scutece!”

Cifrele sperie, nu-i așa? Dar voi ce faceți ca să reduceți sursele de poluare a naturii de la voi din casă?

Vezi și: „Arăt de 28 de ani, dar am 46!” Ce secret ascunde alimentația acestei cântărețe