Visează să ajungă politician, dar știe sigur de la mama sa că, atunci când îți dorești ceva – acest lucru se poate îndeplini. Șeful cabinetului Prim-ministrului Iurie Leancă, Eugen Sturza, a învățat protocolul din propriile greșeli și, ca să doarmă liniștit, lasă secretele de stat la birou. Ce îl macină, totuși pe tânărul din Guvern și de ce a rămas să schimbe lumea de Acasă, aflați mai jos.

Profil
Sturza Eugen, 28 ani

Licențiat în Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova

A început să lucreze la Guvern la 25 septembrie 2009, odată cu învestirea cabinetului de miniștri condus de Vlad Filat

Funcția actuală: Șeful Cabinetului Prim-ministrului Iurie Leancă

Eugen Sturza

Eugen, ce ai învățat din stagii, din dificultățile de zi cu zi ale profesiei?                             

Am avut foarte multe stagii atât în Moldova, cât și peste hotare, în diverse domenii, din fiecare am învățat lucruri care mai târziu s-au dovedit importante pentru viață: respectul față de cuvântul dat, față de muncă, importanța colegilor și a echipei cu care lucrezi și altele. Am început de tânăr să lucrez la privat, însă drumul meu a luat-o spre activitatea politică, lucru care mi-a luat tot timpul.  Dificultățile mi-au călit rezistența la schimbare, de care te lovești de multe ori.

Ce succese ai reușit să ai pe parcursul activității?

Nu măsor succesul doar în acțiuni finalizate, ci și în experiențe trăite, fie chiar și negative. Succesul constă și în faptul că am rezistat și că mi-am păstrat dorința să fac față provocărilor firești noii funcții pe care o dețin.

Eugen Sturza

De câte ori ai zis că pleci de la Guvern?

(râde… Nu răspund!)  Să plec, ar însemna să nu respect încrederea enormă care mi-a fost acordată când am intrat în această echipă. De acord, au fost și momente grele sau foarte grele, tensionate, dar am ales să  merg mai departe și să sacrific anumite lucruri, deoarece munca la Guvern este, de fapt, o experiență umană și profesională care nu poate fi comparată cu nimic altceva. După aproape cinci ani de activitate în condiții de tensiune, de instabilitate politică, de reforme mai mult sau mai puțin populare și complexe, sunt pregătit pentru orice; puține sunt evenimentele sau provocările care mă mai pot surprinde.

Care este funcția sau realizarea spre care aspiri?

Mama mea are o vorbă, „ai grijă la ceea ce îţi doreşti pentru că s-ar putea să ţi se întâmple”. Îmi place politica și mi-aș dori să devin politician „cu acte în regulă”, dar acum sunt interesat, în aceeași măsură, și de alte domenii. Nu exclud ca voi face chiar studii, un master poate, în psihologie, depinde doar de cum voi reuşi să îmi gestionez puţinul timp liber care îmi rămâne.

Eugen Sturza

Cum apreciezi activitatea șefului tău (prim-ministrul)?

Chiar dacă aș răspunde sincer, nu m-ați crede! Cetățenii sunt cei mai îndreptățiți să evalueze activitatea Prim-ministrului. Ceea ce vă pot spune cu toată siguranța este că Iurie Leancă face totul cu mult tact şi bună credință, cântărește foarte atent orice decizie și este foarte responsabil.

Nu pot să nu te întreb care dintre prim-miniștri a fost mai cooperant, cu cine ți-a plăcut mai mult să lucrezi și de ce?
Alături de președintele PLDM, fostul prim-ministru Vlad Filat am crescut, în primul rând, ca persoană, și am învățat o bună parte din tot ce știu acum, lucru pentru care îi sunt recunoscător. Noi avem o colaborare frumoasă și acum. Iurie Leancă, de asemenea, este foarte deschis, știe să te pună în valoare și te ajută să fii bun în ceea ce faci.

Eugen Sturza

De fapt, ce faci toată ziua, ai un cronometru cu care umbli după Premier?

Nu umblu doar după premier, ci și după toți cei aproape 30 de membri din cabinetul său. Zilnic fac kilometri întregi pe traseul Bodoni-Pușkin (zâmbește).

Vorbind serios, coordonez activitatea consilierilor, particip la ședințe de planificare și ședințe în care ne trasăm activitatea săptămânală ori lunară, primesc în audiență persoane și reprezentanți ai diferitor organizații, discut cu multă lume cu care prim-ministrul, regretabil, din cauza agendei încărcate, nu reușește să se întâlnească; îmi ia ceva timp să mă uit pe majoritatea documentelor ce vin în adresa prim-ministrului, și ar mai fi multe de spus…

Cum e cu toată eticheta, normele de protocol, unde le-ai învățat?

Nu a fost un lucru uşor, dar am învățat din mers, ce-i drept de multe ori din greșeli. Acum avem persoane foarte bine instruite, responsabile de protocol, fapt ce mă bucură.

Eugen sturza

Cu siguranță zilnic afli multe secrete de stat, cum dormi cu ele?

Încerc sa las secretele la birou. Mai degrabă nu pot dormi în urma scrisorilor primite de la oameni. Mulți au nevoie de ajutor, dar pe puțini îi putem ajuta la modul direct, din cabinetul prim-ministrului. Recunosc, însă, că am un mare noroc cu atmosfera caldă de acasă, aceasta îmi asigură un echilibru pe durata zilei.

În public, premierii sunt foarte calmi și cumpătați. În spatele cortinelor, cât de repede se aprind, vă ceartă, se întâmplă să strige sau să se enerveze?

Depinde de situaţii, depinde şi de temperament. Dar nu e vorba de ceartă, cât de discuții firești care apar atunci când vrei să faci lucrurile şi mai repede, şi mai bine. Important e ca discuţiile să fie constructive.

eugen si anastasia

De viața personală îți rămâne timp? Ce obișnuiești să faci în timpul liber?

Nu prea îmi rămâne, dar e doar vina mea  că așa îmi gestionez timpul. În ultima perioadă am mai mult timp pentru mine și asta, cu certitudine, este efectul căsătoriei: soția mea înțelege foarte bine ce fel de muncă am și îi sunt tare recunoscător pentru sprijinul pe care mi-l dă.

Reușesc să fac săptămânal sport, uneori ies cu prietenii. Vreau să călătoresc. Acum o fac mai mult în scop de serviciu, dar sper să vină și ziua când voi face turism. Îmi place să șofez, dar în ultimii ani nu am avut timp pentru așa ceva. Viaţa este compusă din bucurii mici, pe care trebuie să ştii să le apreciezi la justa lor valoare, deci nu am nevoie de prea multe lucruri ca să mă simt bine. Important e să stabilești un echilibru între viața personală și cea profesională.

După ce criterii ți-ai ales nevasta sau e secret de stat?

Nu am avut niciun criteriu – inima a ales-o. Eu doar m-am supus și pot să va spun că am o inima foarte deșteaptă.

Foto: Igor Moșneaga pentru EA.md