Este unic în tot spațiul românesc, este cea mai premiată formație din Moldova din ultimii ani, sunt artiștii care au călătorit cel mai mult în ultima perioadă și care, pe bună dreptate și-au câștigat, tocmai peste ocean, titlul de CEI MAI BUNI – Ansamblul de Acordeoniști Concertino. Despre cei zece ani de “Concertino”, succese și planuri mărețe, despre familie și compromis am discutat cu Eugen Negruță, fondatorul și conducătorul artistic al orchestrei. Campioni Mondiali între acordeoniști
Ne-am întors acum trei săptămâni din Canada, de la Cupa Mondială între Acordeoniști. Am participat pentru prima dată la un eveniment de o asemenea anvergură și avem trofeul la categoria orchestre, din șapte pretendenți. De la bun început ne-am dat seama că e scump să ajungem acolo, dar ne-au ajutat mulți prieteni și ne-a reușit. Acum suntem campioni mondiali la orchestre de acordeoniști, iar cei de la Ministerul Culturii n-au binevoit măcar să ne strângă mâna pentru acest succes.

Trofeul este alb și e pe drum
Premiul este un acordeon electric Rolland, foarte în vogă în Europa. Este cel mai bun acordeon profesionist electronic la moment, costă cam șapte mii dolari canadieni. Nu l-am luat cu noi, pentru că aveam deja șapte acordeoane și fizic nu-l puteam duce, iar la bagaje nu am riscat să-l lăsăm. Am pățit-o odată, plecând în Shanghai și ajungând cu patru instrumente defecte – nu mai riscăm! Le dezmembrăm în două și fiecare instrumentist are cu el câte două huse ca bagaj de mână. Îl așteptăm, vedem dacă se încadrează formatului nostru pentru că nici nu am reușit să-l ținem bine în brațe.

 

Mai des în Europa decât acasă
Suntem mai des peste hotare decât în țară, ne și axăm în special pe proiecte de colaborare cu Europa, deși muzica bună se ascultă bine și acasă. În afară, însă, avem mai multe scene și mai multe posibilități. De fiecare dată nu mergem la un concurs ca să câștigăm, ci să participăm. Vara aceasta am mai fost la inaugurarea unui nou festival de acordeoniști din Italia, la care am fost invitați cu un recital, la deschidere. Apoi ne-au invitat și în concurs și am luat premiul mare la ambele categorii la care participam, Orchestre și Muzica lui Piazzola. În octombrie vom înregistra două CD-uri în Italia, acestea fiind oferite acolo drept premiu.

 

În curând începem un mic turneu: Bratislava, Italia, Berlin, Letonia, Lituania, Sankt Petersburg și Etonia – acum pun la punct toate detaliile. Ministerul Culturii a refuzat în câteva rânduri să ne ofere vreo anumită susținere, de aceea am renunțat deja să ne mai adresăm la ei pentru suport.

În spațiul românesc suntem unicii ca formulă
În Germania sunt mai bine de 200 de orchestre de acordeoniști, majoritatea amatori, însă acesta e un domeniu cu tradiție la ei (sunt ansambluri cu peste 100 de membri). Austria are și un festival, care strânge la fiecare ediție circa 10 mii de participanți. În Italia de asemenea există multe orchestre asemănătoare. În spațiul românesc suntem doar noi. Soliști sunt mulți, și din acei care cântă jazz, însă orchestre nu. Acum formula noastră este de zece membri: șase acordeoniști, baterist, basist și pianist, iar mai nou și un viorist. Cu vioara, timbral, suntem mult mai melodici. Toți absolut avem studii muzicale superioare, mai sunt unii studenți, dar fiecare e bine școlit în muzică.

 

Zece ani de “Concertino” vor însemna două concerte la Sala cu Orgă
Noi suntem deschiși colaborărilor de orice gen: am avut și concerte cu voci, precum Geta Burlacu, am cântat cu Constantin Moscovici, am avut un proiect cu soliștii Teatrului Național de Operă și Balet. Preconizăm un concert jubiliar, la cei zece ani de activitate ai “Concertino”, unde îi vom invita pe toți prietenii noștri. Concertele se vor ține după anul nou, pe 4 și 5 ianuarie la Sala cu Orgă. Rămâne să stabilim programul atunci când revenim din turneu.

 

Mai bine cântăm gratis pentru copii, decât pentru VIP-uri care nici nu ne văd
Cei care sunt soliști le pare că așa se fac mai repede banii… Am făcut acest proiect nu pentru bani, pe noi ne interesa să fim artiști. Am cântat oriunde eram solicitați, nu am refuzat nicio invitație. Acum suntem invitați și pe la petreceri private, doar că uneori mi-ar plăcea să cânt gratis într-o școală, unde copiii ne ascultă organizat, decât într-o audiență VIP care nici nu ne vede, de auzit nici nu mai pomenesc. Am cântat și open-air la plajă, iar lumea, în costume de baie, a fost foarte receptivă.

 

Soția nu mi-a făcut niciodată “Concerte”
Sunt căsătorit de opt ani și mă declar foarte norocos că soția mea mă susține în toate. Vine și ea din acest domeniu, iată de ce este primul și cel mai mare critic al meu. Este prezentă la toate concertele noastre, este prima care ascultă proiectele “Concertino”, însă pentru ca să reușim să ne păstrăm bine familia, am decis să nu împărțim aceeași scenă. Am fost studenți împreună, iar de când s-a înfiripat dragostea au trecut mai bine de zece ani. Mă completează perfect și pentru asta o iubesc și îi mulțumesc mult. Nu mă cicălește la telefon și mă așteaptă acasă oricând aș veni și oricât de mult aș lipsi.

 

De fapt, femeia ideală este cea care te completează, care nu intră în competiție cu tine, nu vrea să pară mai deșteaptă și cea care nu dorește să-l schimbe radical pe bărbat – asta e imposibil! Noi avem o regulă în familie: să-și ceară scuze cel care s-a supărat! Invenția îmi aparține și funcționează de minune.

 

Mi-e jale de unii artiști cu potențial care nu au acces la piese de valoare
Sunt receptiv, optimist, glumeț, dar nu toți colegii mă știu astfel. În scenă sunt mai sever, mai rigid. Ascult multă muzică… Nu mă opresc la un gen, îmi place muzica de calitate, chiar și folclorul național. Aș împărți muzica de la noi în jumătate, cred că 50% este pe placul meu, iar cealaltă este de doi bani. M-am străduit să adun în “Concertino” oameni de valoare, instrumentiști de calibru. Mulți au mai plecat din formație, au venit alții, iar situația financiară a fost unicul motiv pentru care s-au dus. Mulți dintre colegi au inițiat proiecte solo – nu i-am oprit niciodată, din contra, am fost alături de ei și i-am susținut mereu. Chiar și fratele meu are o formație de alt gen. Este și un coleg care e profesor la Colegiul de Muzică “Ștefan Neaga”, are succese mari și eu pot doar să mă bucur pentru el.

 

Dacă voi mă vreți, eu vă cânt, dacă voi nu mă vreți… mă vrea altă scenă
Am cântat pe multe scene, pentru diferite categorii de public, am cântat concerte de caritate și nu ne-am permis niciodată să luăm bani de la copii. Pentru noi plăcerea e cea care prevalează. Concertino mi-a demonstrat mie în primul rând, apoi tuturor scepticilor, că se poate. Cei care îmi spuneau că pierd timpul în zadar, acum ne laudă succesele și ne suțin. Mă bucură acest fapt, este exact ceea la ce am visat! Peste alți zece ani văd “Concertino” în lume, la canalul Mezzo și cu CD-urile de la Deutsche Grammophon. Nu e imposibil, sunt sigur că vom reuși!

Foto: Arhiva personală