Etnograful și muzeograful Varvara Buzilă, alături de Editura Cartier, lansează albumul „Arta tradițională din Republica Moldova. Traditional art from Republic of Moldova”, ediție bilingvă în limba română și engleză. Cartea a apărut cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și va fi lansată, împreună cu o sesiune de autografe, miercuri, 6 februarie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău.

Dumitru Constandachi, Președintele Uniunii Meșterilor Populari, artiști plastici și etnografi, colegi, prieteni și membrii editurii vor fi prezenți la lansare.

Varvara Buzilă, etnograf și muzeograf

„Fiecare dintre noi are pasiunea călătoriilor, exprimată prin dorul de a cunoaște și a admira locuri, monumente, tradiții, obiceiuri, bucate de o încărcătură simbolică aparte. Călătoriile pot fi reale, dar și imaginare. Adeseori, acestea din urmă au rol de inițiere și, ulterior, ne motivează să ne pornim la drum pentru a trăi cu adevărat bucuriile călătoriilor. Inițierea în spațiul, timpul, comunitățile și valorile pe care urmează să le vedem este pe deplin benefică în acest sens. O călătorie poate fi anticipată de un pliant, o hartă a locurilor remarcabile și, de ce nu, de o carte precum cea pe care o citiți acum”, notează Varvara Buzilă.

Varvara Buzilă s-a născut la 19 noiembrie 1955 în satul Trebujeni, raionul Orhei.  A studiat la Facultatea de Jurnalism, Universitatea de Stat din Chișinău (1975-1980). A susținut doctoratul în filologie, specialitatea folclor, la Universitatea „Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1998). Este autoarea cărților: Pâinea: aliment şi simbol. Experienţa sacrului (Î.E.P. Ştiinţa, Chişinău, 1999; GastroArt, București, 2018), Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic(Chişinău, 2011), Covoare basarabene din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală / Bessarabian carpets. National Museum of Ethnography and Natural History (Institutul Cultural Român, Bucureşti, 2013) și a mai multor articole apărute în revistele științifice de profil referitoare la interpretarea semnelor și simbolurilor din cultura tradițională, obiceiuri și eticheta tradițională românească.

Puteți procura cartea și online, oriunde ai fi, pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

Din aceeași colecție face parte și „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin”, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov

Distribuie articolul: