Pe lângă cremele şi loţiunile nutritive, produsele necesare, efective şi hrănitoare sunt măştile, care astăzi au devenit mijloace simple şi accesibile oricui şi oriunde. Folosirea lor cu regularitate, chiar aduce rezulte vizibile şi dorite: tenul îşi păstrează prospeţimea şi elasticitatea pe un timp mai îndelungat. Asemănător cu un compres călduţ, măştile formează o acoperire densă, care provoacă o încălzire profundă a epidermei, îmbunătăţeşte activitatea glandelor sebacee, sporeşte capacitatea de absorbţie a pielii, ameliorează hidratarea acesteia etc. În timpul uscării măştii, volumul acestea se micşorează considerabil, deorece se absoarbe în epidermă, respectiv pielea se comprimă, iar ridurile se reduc uşor.

Măştile se aplică 1-2 ori pe săptămână, 15-20 de măşti într-o cură, cu pauze de 1-2 luni, după care se repetă procedurile cu aceleaşi măşti sau cu altele.

Ingrediente și tipuri de măști
În componenţa măştilor cel mai adesea se regăsesc produse alimentare: ouă, miere, brânză, smântână, chefir, iaurt, lapte, făină, diferite legume şi fructe (cu excepţia afinelor, deorece ele colorează pielea). În plin sezon al primelor fructe de vară, profită de căpșune, care au un efect spectaculos asupra pielii!

Mai sunt utile și gutuile, curmalele, bananele, pepenele galben şi verde, zmeura, mărul, roşiile (însă nu pentru pielea sensibilă), castravetele, ridichea sau hreanul.

Dacă fructele sau legumele zdrobite nu sunt destul de suculente, atunci în această compoziţie se adaugă lapte sau iaurt. Şi invers, dacă tocăniţa e prea suculentă, atunci se amestecă cu făină, fie din grâu, fie din ovăz sau orz.

Masca în formă de pastă se aplică puţin diferit: o pânză sau un tifon se împregrează cu amestecul respectiv şi se aşează pe toată suprafaţa feţei. Acest tip de mască se recomandă pentru tenul pigmentat şi cel cu riduri.

Foarte des se utilizează plantele medicinale: muşeţelul, menta, salvia, teiul, trandafirul, bujorul, pătrunjelul şi multe altele. Măştile în compoziţia cărora se includ aceste plante conţin o mulţime de vitamine și oligozaharide, ce contribuie la menţinerea apei în piele.

Plantele se utilizează atât separat, cât şi ca supliment la alte măşti sub formă de sucuri, infuzii, decocturi sau amestec din ierburi tocate.

În funcție de acţiunea ingredientelor ce intră în componenţa măștii, deosebim măşti hidratante, de tonifiere (sau întărire), de înălbire, hrănitoare sau medicinale, pentru tratarea inflamaţiilor. Unele măşti se utilizează categoric pentru tenul gras ori uscat. Dacă nu ştii pentru ce tip de piele se potrivește o mască, atunci vezi dacă are destule grăsimi (uleiuri, gălbenuşuri, smântână).

Tehnica aplicării măştilor naturale
Să aplici o mască e o adevărată artă şi poţi descoperi că, de fapt, este un proces plăcut. În cazul în care masca e puţin mai suculentă, ia o pânză curată de bumbac ori suprapune vreo 3 straturi de tifon şi decupează o mască, pe care să o suprapui suprafaţa feţei şi a gâtului. Nu uita să improvizezi şi nişte găurele pentru zona ochilor, nasului şi buzelor.

Pentru pielea sensibilă din jurul ochilor aplică un strat subţirel de cremă hidratantă. Alternativ, în timp ce ai aplicat masca, poţi pune pe pleoape pacheţele reci de ceai verde sau discuri din vată înmuiate în infuzie din muşeţel ori albăstrele. Ţine minte că masca nu se aplică în niciun caz pe pleoape!

În cazul în care masca e densă, o poți aplica în faţa oglinzii, pregătind din timp toate cele necesare: masca propriu-zisă, crema (pe care o vei aplica după), o pensulă plată ori discuri de vată pentru aplicarea măştii (căci crema naturală se prelinge printre degete, creându-ţi incomodităţi), o eşarfă sau o bentiță pentru păr, un prosop sau o bucată de stofă, ca să-ţi acoperi hainele.

Prepararea unei măști
Masca o vei pregăti doar înainte de a o utiliza. Înainte să o aplici, curăţă faţa: foloseşte un demachiant uşor, spălându faţa cu apă caldă (ca să se înmoaie pielea şi să se deschidă porii).

În timpul procesului de absorbţie a măştii, nu forţa muşchii feţei, nu vorbi, nu mânca, nici măcar nu zâmbi! Cel mai bine e să te relaxezi. După 20 de minute, poți îndepărta masca cu apă călduţă, după care încearcă să-ţi stropeşti tenul cu apă cât mai rece (se va îmbunătăţi circulaţia sangvină şi porii se vor închide).

Unele măşti, în special cele uleioase, se scot prin tapare cu un şerveţel uscat sau cu discuri de vată. Oricum, indiferent de modul de înlăturare a măştii, foloseşte o loţiune tonică compatibilă cu tipul tău de piele, pentru a îndepărta orice substanţă de pe piele. Iar mai apoi aplică crema hidratantă.

Uită de sterotipuri şi nu crede că toate aceste produse îţi vor îmbâcsi tenul, ci din contra, îţi vor ajuta să-ţi hrăneşti celulele epidermei şi să amâne îmbătrânirea. Mai ales că poţi să-ţi prepari chiar tu loţiunile, măştile şi cremele, după necesitățile specifice ale pielii tale!

Distribuie articolul: