Pasiunea pentru mărțișoare a descoperit-o prin 2012, însă atunci nu prea știa multe despre lucrul manual și doar croșeta. De atunci, Viorica Valeria Corceac recunoaște că a „stricat” multe mostre și a dat pe repeat de multe ori tutorialele de pe Youtube, însă a reușit să primească în viața ei o nouă „dragoste” – argila polimerică. Astăzi creează mărțișoare personalizate și ne convinge că sunt autentice doar cele în care se depune mult suflet.

Cum a descoperit arta creării mărțișoarelor?

„La început modelam pentru mine şi prietenele mele bijuterii, şi încetul cu încetul după multe MasterClassuri urmate şi sute de videouri vizionate pe youtube am deprins aceasta arta minunata. Primele mele mărţişoare au apărut în 2014 când eram în aşteptarea puiuţului meu… Fiind lector la Academia „Ştefan cel Mare”, unde activez şi în prezent, deci primele mele mărţişoare respectiv le-am făcut pentru scumpii şi bunii mei colegi. Erau aşa simple şi poate nu prea reuşite, dar eu eram mândră că le făcusem cu mâinile mele. Atunci o colegă m-a rugat să fac mărțișoare pentru o clasă de copii şi cu asta a început istoria Mărţişorului în viaţa mea”, ne destăinuile Viorica.

Era mărțișorului multifuncțional

„Mărţişorul meu e conceput a fi multifuncţional, pe de o parte este simbol reprezentat de firele de aţă albă şi roşie atârnate în jos, pe de altă parte este broşă pe care eu o consider într-adevăr bijuterie, la ea lucrez cel mai mult. Da, sunt sofisticate, pe alocuri prea elaborate, dar consider asta doar un plus. Mă bucur enorm când oamenii îmi spun că au o colecţie întreagă şi că îşi schimbă zilnic Mărţişorul, asortându-l la eşarfe şi ţinută”, mai declară creatoarea pentru EA.md.

Bijuteriile sunt faine, mărțișorul e sfânt

„O perioadă eram pasionată de porţelanul rece, de biser, de tricotat etc, dar unde nu m-a purtat valul creaţiei oricum am ancorat pe tărâmul argilei polimerice. Am creat bijuterii, suvenire, coroniţe, bentiţe – toate faine, dar oricum Mărţişorul e sfânt pentru mine. Am spus de multe ori că nu reuşesc, că am serviciul şi că nu mai fac Mărţişoare, şi când se începe valul de mesaje prin luna Ianuarie nu mă pot opri. Adun ultimele puteri încep a crea. Le mulţumesc clienţilor mei fideli pentru cuvintele frumoase, mesaje care îmi dau aripi să fac faţă oboselii”, recunoaște creatoarea brandului BijouxVal`s Handmade.

Există tendințe și există glasul sufletului

„Eu cred că există tendințe, chiar ți la capitolul mărțișoare, dar eu mereu creez după cum îmi dictează sufletul. În mărţişoare tendinţele sunt dictate de oameni şi de preferinţele lor. Atunci când particip la un târg mereu notez ideile care vin de la cumpărători (culoare, mesaj, compoziţii, etc), iar anul viitor sau poate chiar și acesta, încerc să le îndeplinesc. Am „stricat” multă materie primă încercând mostre și am dat pe repeat de tare multe ori tutorialele de pe Youtube”, recunoaște Viorica.

Există mărțișoare „chinești”?

„Toate Mărţişoarele sunt create manual, problema este cât suflet se depune la lucrare. Chiar şi cele create din piese chinezeşti oricum presupun un proces de aranjare, asamblare, ambalaj etc. Şi preţul respectiv indică uneori unde s-a depus mai mult sau mai puţin efort şi sârguință. Mulți caută, în ultima vreme, alternative „moderne” ale mărțișorului. Nu cred că am putea să îl înlocuim cu ceva, mai degrabă vă îndemn să-l păzim cu sfinţenie! Mărțișorul e practic una dintre puţinele tradiţii care ne-a mai rămas, uan deosebit de frumoasă. Prin acest simbol nobil şi frumos ne exprimăm respectul şi sentimentul de dragoste, urările de sănătate şi belşug în toate, de pace şi prietenie”, a mai spus creatoarea de bijuterii pentru EA.md.

Foto: BijouxVal`s Handmade