Producătorii autohtoni de lactate JLC și Incomlac furnizează în rețeaua comercială produse cu cantități neconforme de grăsimi vegetale. O spun rezultatele testelor prelevate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Printr-o dispoziție emisă de ANSA, operatorii menționați au fost avertizați privind retragerea imediată a produselor neconforme din rețeaua comercială.

ANSA anunță că a prelevat și examinat 126 de probe de la producători și importatori de lactate.

În rezultatul testelor s-au depistat neconformități privind prezența grăsimelor vegetale la următoarele tipuri de produse de la SA JLC: brânză proaspătă de vaci de 5 procente – 21,75 % (grăsimi vegetale)  și brânză proaspătă de vaci de 2 procente -14,93% (grăsimi vegetale).  În laptele concentrat fiert cu zahăr „IRISCA” importat din Ucraina s-au depistat 93,77% de grăsimi vegetale, pe când prezența acestora în produsul respectiv este inadmisibilă.  În produsele lactate de la SA INCOMLAC în  untul “Crestianscoe”  conținutul de grăsimi vegetale constituie – 15,54%, în brânzică glazurată cu umplutură de lapte concentrat  fiert – 60,81%, în brânzică dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în  brânzică glazurată cu aromă de vanelie  conținutul de grăsimi vegetale este de 77,51%.

Inspectorii au atenționat repetat administrația SA JLC despre necesitatea respectării legislației din domeniu, scrie Agora.md.

Pentru încălcările menționate agentul economic a fost sancționat cu amendă în mărime de 12.000 lei. O avertizare și o amendă de până la 15.000 de lei a primit și firma Incomlac.

Citiți și: Alarmant! O pătrime din produsele lactate de pe rafturile din Moldova sunt făcute din grăsimi vegetale

Distribuie articolul: