Odată cu dezvoltarea dorinței de a practica sportul, moda pentru pielea bronzată, crește importanța aspectului estetic. Din aceste motive, a crescut și cerința pentru epilare definitivă. Pilozitatea (părul de prisos) excesivă poate fi, rezultatul HIRSUTIZMULUI sau HIPERTRICOZEI, la care contribuie nu atât boala cât starea naturală a organismului. Cauzele fundamentale a acestui fenomen sunt:

1. dereglarea producției de hormoni feminini și masculini;
2. dezechilibru endocrini;
3. ereditar (prin moștenii);
4. expunerea excesivă la soare;
5. dobândită din cauza unei boli;
6. factorul mecanic – după folosirea diferitor metode de epilare, puful se transformă în păr.

Dacă părul în exces, apare în urma anumitor boli, atunci este nevoie de terapie combinată.
Epilarea înseamnă îndepărtarea părului de prisos cu rădăcină, atunci când este afectat aparatul folicular, adică apare posibilitatea de a scăpa de păr pentru totdeauna. Însă această posibilitate nu acționează întotdeauna. Părul nu va mai crește deloc numai dacă a fost epilat în primul stadiu de creștere: anagenic (în această fază părul e cel mai activ și canalul e fără rădăcină). Însă părul nu crește uniform, și să prinzi toate firele la etapa potrivită este o misiune imposibilă. De aceea, cosmetologul, pur și simplu îndepărtează toate firele de păr la rând. Dacă unele fire cresc din nou, înseamnă, că ele se găsesc deja în al doilea (catogenă) sau al treilea (telogenă) fază de creștere. Nu este posibil, să distrugi “vârsta părului”. Trebuie să, mergi din nou, la epilare, până scapi definitiv de părul de nedorit.

Epilare electrică (electroliza) – reprezintă singura metodă definitivă de îndepărtarea a părului nedorit, indiferent de tipul de piele. Această metodă există mai mult de un secol (sunt date din 1875 SUA). Principiul de bază al epilării electrice, constă, în distrugerea celulelor germinative de înmulțire a părului fără a se restabili. Aceste celule se găsesc în folicul la nivelul rădăcinii. Părul este înconjurat de mulți receptori senzitivi și iritabili – ceea ce rezultă, că epilarea electrică, nu poate fi complet nedureroasă, ținând cont, de faptul, că trebuie suportate o mulțime de micro-șocuri electrice.

Metoda de epilare se bazează pe folosirea acelor, unite de firele de păr, cu sursa de curent electric. Electroliza presupune introducerea unui ac foarte fin (de diferite dimensiuni – în dependență de firele de păr), în interiorul foliculului de păr, prin care trece o descărcare electrică de mici proporții. Aceasta cauterizează vasul de sânge, care alimentează firul, iar rădăcina este distrusă definitiv.

Metoda presupune o disponibilitate foarte mare de timp, tratamentul durează în jur de 2 ani cu periodicitatea 2-3 luni. Între proceduri, pe toată durata tratamentului, este necesar să nu fie atinse firele de păr prin alte metode. După epilare nu se recomandă expunerea la soare timp de 30 de zile, de asemenea umezirea zonelor epilate. Pot fi și efecte secundare ca: apariția febrei pe suprafața prelucrată și a cicatricilor (dacă nu se păstrează crustele).

Contraindicațiile :

1. Patologii dermatologice pe suprafața regiunii pregătite pentru epilare;
2. Bolnavi ce poartă implanturi electrice;
3. Viroze și infecții bacteriale însoțite de febră;
4. Patologii cardiovasculare de gardul III și  IV;
5. Diabetul zaharat;
6. Primele trei luni de graviditate;
7. Pericol de pigmentație la folosirea preparatelor fotosensibile;

SANCOS

Distribuie articolul: