Proiectul-concurs „Pentru IE” vrea să readucă în portul de fiecare zi ia – bluza tradițional românească din pânză fină și cu broderii colorate. Fetele din echipa PentruEa și din cea a Biroului pentru Relații cu Diaspora au fost primele care au îmbrăcat ii, în semn de solidaritate. Ele au îndemnat fetele și femeile de pretutindeni să îmbrace ii. Primele două protagoniste pe care vi le prezentăm sunt fotografa PentruEa, Ellene Andronache și Consultantul Național în Comunicare la BRD, Dana Muntean. Când v-ați îndrăgostit de ie? Dragostea mai durează?

Dana Muntean: A fost dragoste la prima vedere. Atunci când bunicuța a decis să-mi împrumute ia tinereții sale, pentru ca să-mi reprezint țara la o școală de vară în Praga, am înțeles că nu mă voi despărți de ea. Și bunica mi-a respectat decizia, fiind copleșită de lacrimi atunci când mi-a dăruit-o.

 

Ellene Andronache: M-am îndrăgostit de ie în clasa a II-a, când am început a face dans popular, ia ce o purtasem atunci pentru prima data seamănă enorm cu cea care am ales-o de la Casa Cristea, dragostea durează – e cea mai comodă și feminină haină pe care o poate îmbrăca o moldoveancă autentică.

 

Ce tradiții vă amintiți de la bunici, pe care le respectați până azi?

Dana Muntean: În copilărie, eram curioasă să o urmăresc pe străbunica mea, care la o vârstă înaintată continua să meșteșugărească. Fiind inspirată de ea, la orele de educație tehnologică din liceu, brodam, croșetam și țeseam cu drag. Mi-am creat și propriul covoraș, care nu se compară cu cele țesute de străbunica. Părinții îmi mai păstrează “capodoperele” hand made.

Ellene Andronache: Bunica spăla ia după fiecare spectacol, o călca, iar mânecele erau prelucrate cu apă cu zahăr ca să stea exact în forma care trebuia. Nu mai respect această tradiție pentru că peste ani am înțeles că bunica era cu mult mai harnică decât mine, în plus și vremurile sunt altele.

Cum se leagă patriotismul și tradițiile?

Dana Muntean: Se împletesc frumos. Atunci când îți iubești cu adevărat originea, îți respecți și țara și tot ce este legat de ea, fie tradiții, obiceiuri sau cultură în general.

Ellene Andronache: Tradiția e cea care crește patriotismul din mine, ele merg mână în mână: sentimentele calde față de patrie apar atunci când te leagă ceva de locul unde ai crescut. Pe mine tradițiile mă fac să mă mândresc că sunt moldoveancă!

 

Unde sau când purtați ia?

Ellene Andronache: Când merg la cursurile de dans ori la ziua independenței.

Dana Muntean: Îmbrac ia când merg la serviciu, peste hotarele Moldovei şi la un party cu prietenii. Îmbrac ia cu orice ocazie, mai ales atunci când vreau să mă mândresc că sunt născută și trăiesc în Moldova.

 

Ce port ați reîntoarce de pe timpul bunicilor nostre?

Ellene Andronache: Am un costum popular complet și 2 ii, dar nu le prea port, aceste haine mă obligă oarecum să am o ținută , să am o atitudine, așa am fost de micuță educată, însă acum sunt la o etapă foarte activă în viața mea, când sunt mult prea zbânțuită pentru a purta ie.

Dana Muntean: Opincile! Sunt fenomenale, doar că trebuie redescoperite și împrospătate cu elemente stilizate.

Vom continua în zilele următoare aceste mini-interviuri cu femei care vor să ofere un exemplu frumos de port al iei și de respect pentru tradițiile neamului nostru. Iile au fost oferite cu multă amabilitate de Casa Cristea.