Majoritatea școlilor japoneze nu angajează menajere. Administrația e convinsă că cerându-le elevilor să facă ordine în școală îi învață să fie responsabili și îi obișnuiește cu ideea de egalitate în drepturi.

„Școala nu există doar pentru învățatul din cărți”, explică Michael Auslin, un fost profesor de engleză din Japonia.

„Este despre cultivarea spiritului de membru al societății și asumarea responsabilităților”, director al departamentului Studii Japoneze la American Enterprise Institute.

De pe npr.org aflăm că elevii din Japonia încalță papuci de casă înainte de a intra în clasă, pentru a nu aduce murdăria de-afară în clasa de studii. Această practică a fost preluată și de unele școli americane. Timp de 30 minute după prânz, copiii mătură, spală pe jos și chiar curăță băi. Sarcinile se deleghează prin rotație astfel încât nimeni să nu aibă de făcut curat în veceu mai mult de 2-3 ori pe an.

Obligația de a face curățenie se consideră o datorie a tuturor. Ora de curățenie mai este văzută ca o oportunitate de comunicare pentru prieteni, deci nu este privită ca o activitate plictisitoare așa cum e văzută în Vest. Până și prânzul este servit de elevi. Tot ei fac după sine curățenie. fiecare are grijă să păstreze cutia de la lapte pentru reciclare. Unul din elevi le spală cu apă, le usucă timp de o zi în clasă, apoi le duce la stația de reciclare. În cazul proiectelor mai complexe, elevii sunt ajutați de către adulți. Astfel copiii sunt pregătiți pentru viață, își explică decizia directorii de școli.

Vezi și: Cum își pregătesc japonezii copiii pentru viață? Îi fac să muncească din plăcere (Video)

Distribuie articolul: