Se spune că cei mai frumoși ani sunt cei care îi petrecem la școală, fie că este gimnaziu sau liceu. E locul unde ne confruntăm cu primul examen, legăm primele prietenii și ni se formează baza unei culturi generale. După absolvire, majoritatea visează să urmeze o facultate. Cei care iau această decizie trec automat de la statutul de elev la cel de student, termen folosit pentru cei care își continuă studiile într-o instituție de învățământ superior.

Între școală și facultate este o diferență mare, chiar dacă acest nu este atât de vizibil la prima vedere. După terminarea școlii generale sau a liceului, următoarele studii sunt facultative, alegi această cale dacă te simți capabil, având înclinație spre un anumit domeniu. Între aceste instituții diferă multe lucruri, începând de la programul orarului – la școală un program fix, strict și obligatoriu, pe când la universitate orele sunt mai flexibile și includ seminare, cursuri, laboratoare etc. –  și terminând cu complexitatea obiectelor predate.

Reprezintă liceul și universitatea două lumi diferite? Ce e mai bine să fii, elev sau student? Am decis să aflăm chiar de la cei care au reușit să atingă ambele statute:

Măriuța Borta, studentă USM, Facultatea de Litere: „Anii de şcoală sunt cei care ne-au marcat pe viaţă. Cui nu-i este dor? Te cuprinde nostalgia când răscoleşti prin amintiri. Atunci am încercat să facem faţă la primele obstacole, am încercat să facem paşi siguri spre un viitor mai bun, am legat prietenii pe viaţă şi am învățat adevăratele valori. Pentru mine şcoala este o insulă plină de înţelepciune, pe care o descoperi cu fiecare an ce trece. Ea este cea care cizelează diamante şi formează personalităţi, luminează şi îndrumă spre noi orizonturi.”

Lucia Vieru, studentă UTM, Facultatea textile și Poligrafie: „Liceul şi universitatea sunt de-a dreptul două lucruri diferite. Alt cotingent de oameni, alte viziuni, alte obiective spre care tindem. Totuşi, mă simt mai bine cu statut de student aşa cum aici îmi pun bazele viitorului meu profesional, ceea ce în şcoală nu se face deloc. În şcoală se oferă multă informaţie care trebuie memorată pentru o notă, pe când universitatea, pe lângă faptul că studiezi obiecte de cultură generală care ne dezvoltă capacităţile de logică, imaginaţie, mod de comunicare, ai şi ocazia să te formezi ca viitor specialist într-un anumit domeniu. Totuşi, 3 ani de universitate sau zeci de diplome sunt doar o mică parte din formarea viitorului nostru, aşa cu pentru viaţă ne pregăteşte sociatatea.”

Foto student

Vasile Rusu, fost student USPEE, Facultatea de Drept: „Se spune că anii de şcoală sunt cei mai frumoşi, dar mie mi-au plăcut şi cei de la facultate. Aici m-am maturizat, m-am și distrat, dar am adunat şi cunoştinţe spre un viitor mai strălucit. Anii de facultate sunt irepetabili şi sunt cei care au deschis mai multe căi în viața mea.”

Gabriela Grițco, USM, Facultatea de Jurnalism: „Port un dor enorm pentru anii de şcoală, dar nu pot compara anii de liceu cu cei de studenţie. Eu mereu auzeam expresia – anii de studenţie sunt cei mai frumoşi şi mereu mă tenta subiectul acesta, inclusiv şi cel de “uitaţi tot ce vă învaţă la şcoală că universitatea e altceva”, la care îmi puneam şi adresam întrebări multora. Acum, fiind studentă, înţeleg că liceul reprezintă acel pilon fundamental al culturii noastre şi al educaţiei, acolo începi să-ţi formezi propriile preferinţe ce ţin de materiile predate, începi să-ţi modelezi caracterul, să devii imun la unele situaţii, emoţii cu care te confrunţi zilnic şi în general te creezi ca personalitate. Ce “şcoală” bună ai avut se obervă şi la universitate, şi în viaţa de zi cu zi, de aia şi suntem toţi diferiţi. Elev sau student sunt doar nişte statuturi, iar anii de studenţie nu sunt aşa de dulci cum par în liceu şi acum, în studenţie, nici anii de liceu nu au mai fost aşa dificili. Or fi ele două lumi diferite din anumite aspecte, dar ce se află într-o perfectă concordanţă. Important este să păstrăm continuitatea lucrurilor şi să absoarbem la maxim tot ne oferă aceste lumi. Şi da, nu certăm copilul pentru că nu i se dă un anumit obiect, ci încercăm să-l ghidăm spre materia care-i creează interes şi reuşite, doar aşa devenim specialişti în diverse domenii.”

Ana Ciobanu, stundetă USM, Facultatea de Jurnalism: „Când eram la școală îmi doream să fiu studentă, acum vreau să fiu din nou elevă. Anii de liceu sunt cei mai frumoși, pentru că mai ai timp să fii copil, facultatea deja ne crește ca viitori specialiști unde fiecare avem responsabilități și obligații. Câteodată vreau să întorc timpul înapoi, dar îmi dau seama ca e prea târziu, așa că am un sfat pentru elevi: Nu te grăbi să crești, timp pentru viitor mai este, trecutul deja nu îl întorci, savurează la maxim anii de școală!”

Dorin Hadârcă, USM, Facultatea de Jurnalism: „Pentru mine Universitatea și Liceul reprezintă două lumi diferite. Să ajung student a fost principalul meu obiectiv. Am ajuns acolo unde sunt astăzi doar datorită sprijinului necondiționat a părinților și prietenilor apropiați. Îmi aduc aminte și azi prima mea zi de studenție când alergam ca un mucos după taică-meu să mă ia cu el acasă. Cu timpul m-am obișnuit însă, deoarece am fost primit cu brațele deschise de colegi și profesori, care îmi spun mereu că voi reuși să obțin ceva în viață. Jurnalismul este o profesie pentru care este suficient să-ți cunoști limba maternă, ca instrument de lucru. Eu vreau să trăiesc jurnalismul, nu voi fi niciodată un ziarist de buzunar, așa cum putem vedea acum, când majoritatea colaboratorilor media  din jurnaliști respectați s-au transformat în niște „killeri” morali care pur și simplu ne spală creierii de dimineață până seara.
După mine cel mai bine e să fii student. Din cauza că aveam un scop bine stabilit nu cam eram agreat de colegi care sincer să fiu mă credeau un plictisitor. Cu toate acestea am și amintiri plăcute prima mea chiuleală de la ore prin clasa a 6-a, prima blondă cucerită – Lena, și prima poezie de dragoste pe care tot ei i-am dedicat-o. Studenția este o treaptă ce implică mai multă seriozitate. Totul depinde de dorința omului. Mai ales când te pomenești într-o situație critică de tine nu depinde în principiu nimic. Trebuie să-ți găsești în interiorul tău forțe necesare ca să demonstrezi tuturor că poți face asta. Aceasta după părerea mea constituie cheia succesului- când ai căzut te ridici și cucerești noi culmi.”

Autor: Mariana Mereacre, stagiară

Distribuie articolul: