Am discutat cu încă un participant al Proiectului de Accelerare în Fashion lansat de ZIPhouse cu susținerea USAID și a Guvernului Suediei - Elena Zbârnea, creatoarea brandului de rochii de mireasă și de seară Sophie. Elena ne-a împărtășit din experiența sa în cadrul proiectului și ne-a povestit despre participarea recentă în cadrul unei importante expoziții nupțiale, desfășurată la Paris, Franța.

În ultimii ani, au apărut mai multe start-up-uri de fashion care au un mare potențial și care ar putea contribui la dezvoltarea industriei de fashion. Programul de Accelerare este de ajutor tinerilor designeri pentru a acumula cunoștințele necesare pentru a construi un business de succes. Antreprenorii din industria fashion au fost îndrumați de un grup de mentori și experți locali și internaționali.  Timp de 6 luni au fost accelerate 6 startup-ri, orientând modelul de business al acestora spre export

„Am decis cu greu că trebuie să particip la Fashion Acceleration Program, practic am aplicat în ultimele 15 minute în care mai erau deschise aplicările. Nu regret însă nici un fel.

Am avut parte de consiliere pe management cu Leekei WH Tang, am avut un mentor foarte bun pe design, m-a ajutat foarte mult pe ceea ce ține de calitate – era loc de mai bine, chiar dacă nouă ne părea perfect. Acum chiar ne mândrim de cum sunt rochiile noastre. Pe ceea ce ține de construirea hainelor, corset… am avut parte de consilierea Evei – un mentor cu multa experiență din Germania, care m-a ajutat foarte mult.

01162.00_02_21_00.Still003

Am fost recent la Paris, la salonul de mariaj organizat de Marion Nou. În cadrul lui au fost de trei ori pe zi defileuri, am fost participanți de fiecare dată. Vizita acolo a fost cofinanțată de ambasada Suediei și proiectul USAID. Am mers cu mari emoții, am avut un impact foarte bun și pozitiv. Linia și siluetele noastre s-au bucurat de cel mai numlt succes. Nu am plecat acolo să vindem rochii, deoarece vroiam să avem colecția completă pentru Moldova Fashion Days, însă o mireasă care a probat rochia a spus că nu plecă de acolo fără ea. Am fost nevoiți să creăm rochia în doar 2 zile pentru a avea colecția completă la MFD, 2017.

sophie Elena Zbârnea

Spațiul nostru a crescut de trei ori, echipa de două ori, venitul s-a triplat și am reușit să facem un shooting de campanie pe străzile Parisului – era un vis de mulți ani. În curând câteva poze cu Tour Eifel în spate. Am vizitat la Paris și expoziția Premiere Vision, cea mai mare pe producători de stofe din lume. Am stabilit noi contacte, iar în viitoarea colecție vom avea și mătase naturală, dantelă franceză și stofe de cea mai înaltă calitate.

sophie Elena Zbârnea

Pentru mine Fashion Acceleration Program a fost un șut, dacă nu un imbold. Am creat încă o colecție, una nouă, în plin sezon, iar acest lucru nu poate decât să ne uimească, ne-am întrecut pe noi înșine. Poate făceam acest progres și fără accelerator, însă cu siguranță că într-un timp mult mai îndelungat. Dacă ar fi să recomand acum tinerilor, ar fi doar să aplice nu vor vor avea absolut nimic de pierdut.”

sophie Elena Zbârnea

Amintim că „ZIPhouse” reprezintă un centru inovațional specializat în design și tehnologii în industria ușoară, conceput să ofere studenților, tinerilor designeri și specialiștilor din ramură un mediu creativ, resurse tehnice avansate și asistentă instructivă de performantă, în consonantă cu cele mai bune practici internaționale. Este un centru public și vă așteaptă cu ușile deschise!