Elena Răzvan este juristul devenit jurnalist peste noapte și dintr-o frumoasă pornire și coincidență. A încercat radio, a cochetat cu televiziunea, prezintă evenimente și visează la proiectul televizat propriu. Cât despre dreptate, o va face! Dacă nu în sala de judecată, atunci în viața ei, pentru că vrea ca lucrurile și oamenii pe care îi iubește să-i împletească armonia cu sine și cu lumea din jur. Într-un interviu oferit revistei noastre, Elena ne-a dezvăluit atuurile unui prezentator de succes, dar și proiectele sale de viață și carieră. Elena, ce trebuie să știe lumea despre tine?
Sunt un om, dincolo de diplomele și performanțele pe care le-am obținut până acum. Un om care știe să iubească necondiționat. Îmi vine greu să îmi dau aprecieri, mai bine îi las pe ceilalți să o facă. Eu mă simt bine cu mine și asta e tot ce contează. Credeam, în urmă cu câțiva ani, că a fi jurist în RM îți poate face viața mai ușoară. Realitatea mi-a demonstrat că birocrația e încă la putere. M-am specializat în drept penal, crezând că voi veni într-o zi și voi face dreptate într-o sală de judecată. N-am cedat să cred că într-o zi voi face și asta, dar acum e prioritatea mea. Am descoperit ceva mai încoace jurnalismul, într-o echipă frumoasă, care se numește Radio Noroc. Apoi a urmat postul național de televiziune Moldova 1. Sper că provocările nu se vor opri aici.

Ai cochetat cu Televiziunea, ți-ai dori să te mai întorci în fața camerelor?
Televiziunea e o lume care mă captivează și unde mă voi întoarce. Am acceptat această experiență în viață mea cu toate regulile ei de joc. Trezitul la ora 4:30, cafeaua băuta în fugă, prospețimea pe care trebuia să o afișez în fiecare dimineață… toate pentru un matinal fericit și plin. Așa l-am transmis oamenilor de la micul ecran câteva luni de zile, lucru care mi-a cerut echidistanță, coerență, încredere și dicție bună. Nu am urmărit niciodată interesul material. Sunt adepta conceptului: fă totul din plăcere. Cu siguranță aș vrea să mă întorc în fața camerelor, dar sub o altă formă și un alt aspect. La noi e nevoie de mai multă libertate în platoul de filmare. Nu ducem lipsă de idei bune, însă, punerea lor în practică lasă de dorit. Acum știu sigur că voi accepta doar ofertele pentru proiectele televizate în care mă voi regăsi.

Dincolo de carieră, ești prezentatoare la modul practic, de evenimente. Unde este mai ușor și unde mai interesant și de ce?
Cred că postul de prezentator l-am adoptat-o cu atâta lejeritate, încât nici nu am observat când a intrat în viața mea. Eram conștientă de câtă muncă este nevoie pentru a convinge omul din fața televizorului, dar și a aparatului de radio să rămână și să mă asculte. Televiziunea are decorurile puse, la radio însă tu trebuie să decorezi, prin prestanța, conținut, încredere, voce și atitudine. Nu pot spune cu exactitate unde este mai interesant sau mai ușor. Știu cu siguranță că și prezentarea unui eveniment dar și a unei emisiuni necesită multă tenacitate și exigență. Am prezentat evenimente de caritate, evenimente mondene dar și emisiuni de divertisment. M-am regăsit câte puțin în fiecare, pentru că pun mult suflet în ceea ce fac. Însă nici radioul și nici televiziunea nu iartă greșelile de exprimare.

Cât de mult contează la un eveniment ca prezentatorul să fie bun, haios, descurcăreț?
Știu întotdeauna ce eveniment moderez și am fixat clar scenariul acestuia pentru ca momentele pregătite să iasă exact așa cum îmi doresc. Un prezentator este important să fie bun. Restul se pliază cu această calitate. Bun însemnând și descurcăreț, și haios. Altfel spus, având cuvintele la el. O calitate indispensabilă este cea de a putea oricând improviza – astfel poți colora evenimentul. Din păcate, mulți prezentatori de la noi sunt tot mai des certați cu limba română. A devenit chiar la modă să te prezenți drept ,,moderator,,. Însă nu poți trece testul de calitate fără charismă și puterea de a aduna oamenii în jurul tău. Admir mulți prezentatori de televiziune din România pentru naturalețea pe care o afișează la fiecare apariție, pentru cursivitatea gândului și a ideilor, care, odată lansare, te țin lipit de televizor. Îmi doresc să putem crește prezentatori care să poată face show-uri adevărate și nu inventate sau superficiale.

La noi sunt mai apreciate prezentatoarele sau prezentatorii?
Dacă ambii își fac meseria cu dăruire și abnegație, genul contează cel mai puțin. Noi femeile avem eleganța și strălucirea care eclipsează. Bărbații au hotărârea și încrederea care îi pun în valoare. Această diferențiere pe bază de gen nu cred că își are locul.

Ce faci afară de muncă? Ce hobby-uri ai, tabieturi sau preferințe?
Citesc, îmi fac timp pentru asta. E modul în care adun lumea din filele cărților în lumea mea reală. Mai nou citesc mult în limba italiană. Îmi place melodicitatea acestei limbi latine și exersez zilnic. Fac sport, yoga și ascult muzică de calitate. Nu refuz o invitație la o plimbare prin ploaie și la un răsărit de soare. Colecționez tot felul de suvenire sub formă de potcoavă, iar acest lucru se pară că-mi aduce noroc.

 

Care e rețeta fericirii în viziunea ta? Ai descoperit-o?
E frumos să iubești, să iubești sincer. Să nu faci din asta un târg, pentru că nu este. Dragostea e certitudine! Mă abțin să dau sfaturi despre cum trebuie să trăiești. Fiecare își duce stropul de fericire în palme și îl protejează așa cum știe mai bine. Eu am descoperit-o acum patru ani și trăiesc cu ea. Protejez omul de lângă mine și îi dau libertate. Ăsta e și motivul pentru care acest sentiment durează la fel de intens între mine și soțul meu Eugen. Sunt cea care a înțeles că această casnice îmi oferă în egală măsură posibilitatea de a fi eu, lângă omul pe care îl admir și îl susțin. Am acceptat amândoi să înfruntăm provocările și să împărțim fericirea la doi, să construim vise, să le materializăm.

 

Cum să împace o femeie cariera, viața de familie și timpul rezervat doar ei?
Viața îți pune în față multe provocări, uneori prea grele pentru a le duce de una singură. De aceea Dumnezeu a ales să avem lângă noi un bărbat, care să ne dea doza de energie și încredere. O femeie de succes nu este neapărat o femeie care a are și o carieră de invidiat și o familie excelentă, ci mai degrabă o femeie care are interiorul amenajat cu maximă rigoare: știe ce vrea, ce poate și unde vrea să ajungă. O femeie înțeleaptă le împăca pe toate cu grijă. Viața de familie este lucrul care mă împlinește cel mai mult, acasă găsesc liniștea care mă alimentează pentru a doua zi.

Unde și cum te vezi peste 10-20 de ani?
Aici, în Moldova, având o casă plină de copii și nepoți cu care să mergem să descoperim lumea. Acesta e un vis de al nostru. Vrem să ne trezim dimineața și să zburăm la Paris să bem cafeluța, să mergem în Italia pentru o porție de spaghetti, să ajungem în Grecia pentru brânza fetta și un pumn de smochine. Mai vreau să cred că această țară îmi va oferi șansa să pot avea propriul proiect televizat. E complicat, dar nu imposibil. În rest, detaliile cuminți le voi lăsa să între în viața mea firesc.

Foto: Arhiva personală 

Distribuie articolul: