Îndrăgostită de folclor şi permanent în căutare de a învăţa ceva nou, interpreta de muzică populară, Elena Lupu, are în palmares mai multe trofee de la festivaluri de prestigiu. Marele Premiu la Festivalul de la Craiova ,,Maria Tănase” (2007), Festivalul de la Gilău ,,Dumitru Sopon”(2009) sunt doar câteva dintre ele. A absolvit Facultatea de Jurnalism, dar zice că nu-şi găseşte locul și împlinirea decât în muzică. Muzica pentru mine este alinare, durere, grijă şi bucurie. Costumele populare sunt marea noastră proprietate. Împreună cu sora Viorica avem peste 15 costume şi peste 50 de baticuri. Majoritatea dintre ele le-am cumpărat de la târgul din Gura Humorului, de lângă Mănăstirea Voroneț. Acolo sunt mai ieftine. Cea mai scumpă ie costă peste 50 de euro, însă pentru mine valoarea oricărei piese vestimentare autentice este de neprețuit.

Viorica și Elena Lupu, Iuliana Tudor, realizatoarea emisiunii ,,O dată-n viață”

Avem un costum cu o poveste specială, e din Maramureș. Ne-a fost dăruit de interpreta Iuga Năstăcuţa. Totul a pornit de la videoclipul piesei ,,Hai, hai munți Carpați”. Pentru filmări aveam nevoie de costume din cât mai multe zone folclorice românești și am apelat la ea. Norocul nostru, avea un costum vechi, autentic care îi era mic, ni l-a trimis din satul ei până la Baia Mare, apoi din Baia Mare la Cluj și ultima destinație a fost Chișinăul. A făcut drum lung până la noi și deși i l-am cerut împrumut, a insistat să fie un cadou.
Sunt profesoară de dans de cinci ani, iar sora mea de cântec la ansamblul etnofolcloric pentru copii ,,Opincuţa”. Am ales să predau dansul popular pentru că e parte din folclor, iar acesta din urmă este viaţa mea. Am un coleg, iar împreună e mai uşor, căci e destul de greu să lucrezi cu copii, îţi poți pierde vocea, explicând foarte mult. De mică am făcut parte și eu din ,,Opincuţa”, este ansamblul condus de mama. 

Elena și mama ei, Maria

Împreună, mergem la diverse concursuri și festivaluri. Vara aceasta am mers în două turnee. Primul a fost în Lituania şi Polonia. Iar în august ne-am întors din Elveţia şi Polonia. Au fost festivaluri foarte bine organizate, cu public cald şi oameni primitori, iar pentru micii noștri discipoli – o experiență unică și de neuitat.

Festivalul Internaţional din Fribourg, Elveţia

Este pentru prima dată când o formație din Moldova a participat la Festivalul Internaţional din Fribourg, Elveţia. Am dus tratative cu organizatorii timp de patru ani ca să ne accepte și efortul s-a meritat. E o mare plăcere să auzi imnul ţării departe de casă, dar și să duci folclorul neamului peste mări și țări.

Elena Lupu

Mi-a plăcut Elveţia pentru că este o ţară muntoasă, iar munţii sunt febleţea mea. Îmi oferă o stare meditativă şi în acelaşi timp creativă. Mi-aş dori să locuiesc la munte. Directorul artistic al festivalului s-a apropiat într-o zi şi îmi spune ,,Elena, programul vostru e preconizat pentru 20 de minute. Dar, te rog, să ne cânţi o doină”. El m-a auzit cântând doina cu o seară înainte, la un eveniment muzical, organizat într-o peşteră, cu acustică deosebită. A rămas impresionat şi m-a invitat să cânt. M-a bucurat gestul lui și îmi amintesc reacţia sălii. Organizatorii mi-au spus că deşi nu cunoșteau limba română, au înțeles că era vorba despre durere. De obicei, la festivaluri cânt ceva vesel, timp în care copii reuşesc să-şi schimbe costumele. Eu simt când cineva bate din palme de dragul atmosferei sau când într-adevăr le place. Elveţienii analizează atent ce se petrece în scenă şi nu acordă aplauze pur şi simplu – ei sunt un public elevat, ştiu ce înseamnă cultura.

Elena interpretând o doină pe scena din Fribourg, Elveţia 

Am perioade când sunt inspirată, fac textul, linia melodică la piese. Dar nu grăbesc niciodată lucrurile, apelez şi la specialişti. Colaborăm cu orchestra de muzică populară ,,Lăutarii”, cu care am înregistrat ultimele cântece şi sperăm să fie un parteneriat la fel de bun și în continuare. 

Viorica și Elena Lupu, Maestrul Nicolae Botgros

Pe plan personal mă simt împlinită. Sunt îndrăgostită. Mă simt bine alături de omul acesta chiar dacă relaţia este la început. Până să fim împreună gândul la familie îmi era străin, acum cred că sunt pregătită să merg mai departe.

Elena și iubitul ei, Dumitru 

Foto: Arhiva Personală 

Distribuie articolul: