Curajul și pasiunea de a trăi fiecare clipă cu devotament îi ajută pe părinții care cresc copii cu nevoi speciale să transforme orice vis în planuri de acțiune. Împreună le putem dărui acestor copii o mie de speranțe într-un singur vis, acela de a învinge viața și de a se bucura de copilărie. Elena Furculiță este mama unui băiețel care suferă de paralizie și care a acceptat să ne povestească despre lupta ei zilnică pentru un viitor frumos al copilului său. Cristi are 8 ani și e un copil plin de viață, îi place să se distreze împreună cu semenii săi și a reușit să înțeleagă o limbă străină în doar 3 zile.

„Planeta de Vis a lui Cristi” – acesta este genericul unui concert de caritate, desfășurat pe 22 ianuarie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, începând cu orele 18:00 în compania muzicii lui Sorin Creciun, artistul moldovean din Germania. 

Când ați descoperit că fiul dvs nu este ca și ceilalți copii? Medicii v-au explicat care ar putea fi cauza acestei paralizii?

Cristi FurculitaLa vârstă de 11 luni, medicul nerolog S. Hadjiu, doctor în științe, care-l urmărea pe Cristi de la vârstă de 3 luni, ne-a pus diagnostic de paralizie. Până atunci îl diagnostica cu dereglări metabolice. Atunci am înțeles gravitatea problemei de sănătate a lui Cristi. Medicii știu: cauzele paraliziilor infantile sunt 96 la sută datorate traumelor cerebrale suferite la naștere, și doar 4% datorate problemelor de dezvoltare intrauterină. Nouă, părinților, ne spun că e vorba de infecții, nu știu de care, nu știu de unde… Mi-a luat câțiva ani să înțeleg aceasta, pentru că eram satisfăcută de explicațiile medicilor, dar am continuat să fac investigații și consultații în medicină tradițională și netradițională. Apropo, investigațiile intrauterine ale fătului, pe la 8 luni de sarcină, arătau că port un bebeluș perfect sănătos.

Cum este el ca și copil, prin ce este diferit de ceilalți de vârsta lui?

Se simte în largul lui în compania semenilor sănătoși. E diferit de prin faptul că nu aleargă și nu vorbește. Dar înțelege la fel ca un copil de vârstă lui, reacționează la fel, se bucură la fel. E inteligent. A învățat o limbă străină, rusă la nivel de comunicare simplă în 3 zile (adică eu îi dau comenzi în rusă, el le execută).

Cum reușiți să-l integrați în societate cu alți semeni de-ai lui?

De mic îl iau cu mine peste tot. Am avut și am atitudinea că el trebuie să fie peste tot unde este o societate de oameni, un grup de copii. Nu l-am izolat nicicând.

Ce prevede sistemul educațional de la noi pentru copiii cu asemenea necesități?

Sistemul educațional prevede doar în scris incluziunea acestor copii, în realitate incluziunea lor depinde de insistența părinților, dar și de profesori, dacă ei sunt dispuși să aibă un asemenea copil în clasă.

Mai aveți copii? Care este atitudinea lor sau a rudelor dvs față de Cristi?

Cristi e singurul copil, la moment. Rudele, cu excepția mamei și fratelui nu văd sacrificiile mele cu ochi buni.

Cristi

Care sunt nevoile băiatului din punct de vedere medical, sau de dezvoltare continuă? Ce costuri implică aceste necesități? Le puteți acoperi din familie?

Cristi trebuie să urmeze diverse tratamente: unul cu suplimente alimentare, pentru îmbunătățirea proceselor metabolice; unul neurologic, cu preparate de calitate și fitoterapie, cu preparate naturiste. Doar că aceste necesități implică costuri lunare de la 3000 la 4500 lei. Nici vorbă să pot acoperi aceste cheltuieli din pensie și salariu meu de asistent personal al lui Cristi. Tatăl lui Cristi lucrează pentru gazdă, puțină mâncare și câte ceva pentru transport. Alte necesități, cum ar fi logopedul, hipismul, înnotul, etc. implică alte cheltuieli, peste 3500 lunar, pe care ni le permitem dacă avem donații din care să le achităm.

Vă mai doriți copii? Ce mesaj aveți pentru părinții care sunt în aceeași situație cu dvs? Ce le-ați putea transmite?

Cu siguranță că voi mai avea copii. Părinșilor aflați în situația mea le-aș recomanda să nu se resemneze cu diagnosticul! Să caute metode, tratamente individuale pentru problemele copilului lor. Creierul are rezerve imense, e nevoie de multă muncă, multă iubire și credința fermă în reușită.

Ce viitor vă doriți pentru fiul dvs? Unde visați ca el să ajungă?

Viitorul apropiat al lui Cristi îl visez la școală generală, învățând împreună cu copiii, bucurându-se în rând cu ei de minunile copilăriei, chiar dacă va trebui să se deplaseze mai ușor cu cărciorul. Cu ajutorul lui Dumnezeu, pe termen lung doresc să devină cât mai independent, lucrând la computer, fiind în compania persoanelor care îl vor iubi și susține, așa cum va fi el. Adică prevăd sigur îmbunătățiri ale stării lui, dar nu până la nivelul unui copil sau om perfect normal. Sper să fie cât mai aproape de acest standard. 

Vă așteptăm la un concert de caritate „PLANETA DE VIS A LUI CRISTI”, care va fi organizat la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” pe 22 ianuarie, orele 18.00.

Distribuie articolul: