Elena Ețcu a știut dintotdeauna cum să coase ie, însă curajul de a pune în practică tot bagajul acumulat încă de la bunica i-a venit abia vreo opt ani în urmă. Până atunci, eroina noastră, care astăzi are un atelier plin de straie, atât tradiţionale cât şi moderne, era fiziolog de meserie, cu doctoratul în chimie şi posesia mai multor brevete de invenţii la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldovei. Din 2006, a schimbat plantele pe simboluri, culori, compoziţii simbolistice şi, în sfârşit, secretele ornamentelor şi mesajul broderiilor naţionale româneşti. A început epoca „Tradiții Noi” – un atelier-laborator de crercetare şi confecţionare, dar și „Etno Galaxia” – un ONG prin care și-a propus să ducă tradițiile neamului nostru în toată lumea.

Nu-mi vine să cred că am făcut atâtea

Au fost selectate cele mai dotate meşteriţe, care lucrează, creează şi constituie un colectiv de entuziaste, înzestrat nu numai cu talent, dar și cu dragoste de a spori frumosul, înţelepciunea de a-l cultiva și de a-l propaga, de a-l face accesibil oricui. Aici se cercetează compoziţiile vechi, se analizează componentele simbolistice ale acestora și se face disignul noilor ii. Multe dintre greșelile depistate au fost corectate, multe ii au fost restabilite, mulţi iubitori de autentic au fost consultați şi îndrumaţi. Am creat ii în fiecare an, în fiecare zi, tot aici am confecţionat multe dintre piesele unicat din colecţii la comandă, au fost foarte multe. Nici mie, privind galeriile de poze, parcă nu-i vine să cred, că toate au trecut prin mâinile şi inima mea.

 Ana Mardare

IA Mania s-a născut și grație „Tradiții NOI”

Multe idei pentru „Ia Mania”, celebrul festival de perpetuare a tradițiilor, organizat de Klumea, tot aici s-au născut. Nata Albot s-a bucurat mult când a văzut că suntem pe aceeași undă. Am pornit cu atelierele „Şezetoarea cruciuliţelor”, care şi astăzi sunt frecventate de multe şi multe doritoare de a învăţa arta de a făuri frumosul. În felul acesta, „Şcoala Elena Eţcu” a devenit o forjerie de meşteriţe patriote. Am organizat anul trecut, în cadrul proiectului „Academia Internaţională din RM a Meşteşugurilor şi Tradiţiilor Populare” (AIMTP din RM), șapte ateliere de instruire pentru fetele și femeile care vor să-și creeze singure ia lor. Peste 70 de persoane și-au cusut ie, apoi, o parte dintre ele au defilat chiar în creațiile lor la „Moldova Fashion Expo”. Am mers anume pe această idee – fetele noastre zâmbărețe și pline de viață, care și-au lucrat singure iile, să defileze, ele însele, și nu modele care au fața împietrită. „Etno Galaxia” are scopul de a promova valorile noastre în toată lumea, dar și de a ne familiariza cu tot ce-i specific popoarelor lumii. Acest schimb este foarte util. 

Elena Ețcu

Un hobby care a devenit pasiune eternă

Vin dintr-o dinastie de croitori și frizeri și, deși făceam parte din domeniul academic, probabil sufletul meu aici era, printre pânze și motive folclorice. Trecerea de la mediul academic la cel economic a fost dificil, însă, pas cu pas, într-un timp record, am deprins alfabetul managementului şi contabilităţii, marketingului şi logisticii. Acum, administrez o companie cu un mare număr de angajaţi, cu mai multe secţii de producere. Atelierul de ie este un adevărat stup de albini lucrătoare. Adevărul este că am fost autodictată în toate și acest lucru m-a călit mult. Acum sunt foarte sigură de ceea ce-mi doresc, iar atunci când avem un concept nou, neapărat toată echipa, de la designer, la simplu croitor, participă la discutarea lui.

 Nata Albot poartă Traditii NOI

Prima comandă de costume populare a fost la grădinița copilului meu

Am pornit de la costume pentru cei micuți, pentru ca să ajungem să realizăm cele mai dificile ornamente, caracteristice zonei noastre. Lucrăm costume pentru mai multe colective folclorice, atât de la noi, cât și de peste hotare. Am cusut și brodat pentru colectivele de emigranți, de moldoveni care s-au stabilit în Italia, Grecia sau Polonia, am mers acolo și cu expoziții (România, Italia, Lituania… unde nu reușesc eu, merg reprezentanții noștri). Am cusut nu doar un rând sau două de costume tradiţionale unui ansamblu. Vine lumea şi a doua, şi a noua haină s-o facă anume aici și mă mândresc nespus că lucrările noastre au străbătut paralele și meridiane: au ajuns în Australia, Franța, Germania, Canada, Italia, Africa de Sud. Nu o singură persoană mi-a spus: „Doamna Elena, mă îmbrac în cămașa dvs și pe loc vreau să cânt” – ce bucurie mai mare poate avea un meșter?!

 Anisoara Cernicova

Trebuie să luăm din trecut focul, nu cenușa….

Am călătorit mult prin țară, am văzut cuferele cu straie vechi ale bunicilor noastre, să găsit moldovence care mai țes și ce poartă ele acum. Apoi am apelat la etnografi și designeri pentru a adapta tot ce adunasem. Acum știu bine: centrului îi este specific ornamentul geometric, în timp ce la sud, iile sunt în culori mai calde; iile cu romburi reprezintă simbolul fertilității. Țesăturile sunt alese foarte bine, deci mizăm pe calitate și pe natural, dar alegem și mostre practice, purtabile. Lucrăm și cu țărancele noastre, care țes la războaie, le comadăm lor această pânză de casă ori prosop, țesătura pentru fote, brâie, fețe de masă. Dacă clienții își doresc ceva mai stilizat, căutăm țesături practice, calitative și care să semene mult cu cele naturale. Pentru fețele de masă, am căutat chiar țesături impermeabile, mai ales pentru comenzile business.

 Elena Etcu si modelele

Miresele prind tot mai mult tendințele Etno

La o ie specială, spre exemplu, se lucrează nu mai puţin de două-trei săptămâni. Dacă ar fi să o evaluăm în bani reali (pentru că aceasta, practic, este foarte scumpă spiritual), ar costa peste 3500-4500 lei. Noi ne străduim să aducem ia direct consumatorului, făcând-o mai accesibilă la preţ, mai aproape de purtător: doritorul poate asista la naşterea iei sale, poate înţelege de ce aşa şi nu altfel trebuie făcută şi abia atunci, legătura dintre stăpână şi ie este pentru totdeauna!

Mă bucur că tot mai multe mirese aleg să poarte la cununie rochie de mireasă etno, inspirată din portul popular, lungă sau scurtă, până la genunchi. Demonstrează că, pe lângă rochiile de mireasă, de tip prințesă ori sirenă, ele aleg să fie și tradiționale, mai ales la biserică.

 Mireasa Traditii Noi

Politicienii își doresc o ie, dar abia în drum spre aeroport…

Străinii apreciază și sunt impresionați de portul tradițional românesc, am primit multe reacții directe și indirecte în acest sens. Avem foarte multe comenzi din partea politicienilor, a persoanelor din business, care frecvent călătoresc și, din plăcere sau necesitate, mai fac şi cadouri… Ne mândrim atunci când o vedetă de la Hollywood îmbracă o ie. De ce n-am fi și noi vedete? Dincolo de a face o afacere, noi avem un scop cultural-educativ și tindem să credem că educăm tot mai mult tânăra generație să se mândrească cu tradițiile noastre, să poarte ie în orice situație și cu orice ocazie.

 Elena Etcu

Hainele îl acoperă şi-l descoperă pe Om…

Idei trăsnite au fost mereu, am avut noi, ni le-au adus clienții, dar cea mai ingenioasă comandă cred că o facem acum – o „ie de partid”. Sunt compoziţii care sunt în simbolica generală, dar  acum au ceva comun cu unul dintre partidele politice de la noi. O facem pentru o persoană specială şi sper să fie o surpriză pentru stimata doamnă, pe care o va purta cu plăcere în campania electorală, la sărbători, etc.

Traditii noi

Pregătim o colecție foarte amplă și pentru festivalul „IA Mania”, care se va desfășura pe 21 iunie. Mai avem o idee foarte cerută și căutată în ultima vreme – vrem să realizăm o colecție office, cu elemente tradiționale. Mai avem multe idei, dar pentru ele trebuie să muncim mult. Ne vedem la IA Mania cu „Tradiții noi”, iar până atunci, vă dau întâlnire în „Etno Galaxia”!

Foto: Arhivă personală, Ellene Mocrii

Distribuie articolul: