Elena Crîșmari este originară din satul Dolna, raionul Strășeni. Ea este vicepreședinta Rețelei Naționale a Femeilor cu Dizabilități din Republica Moldova și fondatoarea Asociației „Alianța pentru Dolna”. În 2019, a participat la Programul de capacitate civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro-activă în alegerile locale din același an. Programul a fost implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu UN Women și finanțat de Suedia. În toamna lui 2019, Elena a reușit să obțină funcția de consilieră locală în satul Dolna.

Elena este singura femeie alături de cei opt bărbați din Consiliul local din satul Dolna. Ea luptă pentru condiții de trai mai bune în localitatea ei natală pentru toți cetățenii și  fie asigurate condiții de accesibilitate pentru toți. Elena știe  meargă înainte cu fruntea ridicată, indiferent de obstacole. Cum le reușește pe toate, aflați în interviul de mai jos.

Cum ați motivat cetățenii din localitatea Dvs.   susțină?

Am reușit să obțin mandatul de consilieră locală cu ajutorul cetățenilor. Atunci când am mers să discut cu ei și să colectez semnăturile, am văzut în ochii dumnealor atâta bunătate și susținere. Consătenii din start îmi spuneau „Tu vei reuși”! Am fost singura persoană cu dizabilități în calitate de candidată independentă în localitatea mea.

Cu ce provocări v-ați confruntat în perioada campaniei electorale?

În campania electorală din 2019, am fost discriminată pe criteriul de dizabilitate din partea unui contracandidat. În rest, în acea perioadă, am simțit că am drepturi egale în raport cu ceilalți candidați. Când am ieșit în fața cetățenilor la o adunare publică era liniște în sală. Le-am vorbit cetățenilor simplu și din inimă, iar oamenii m-au aplaudat în picioare. Chiar dacă unele rezultate au fost greu de obținut, mă bucur că am putut realiza ceva bun pentru localitatea mea. Am încă doi ani din mandatul de consilieră locală, sper să reușesc să realizez în această perioadă cât mai multe lucruri frumoase și utile.

Povestiți-mi,  rog, despre implicarea Dvs. în Programul de capacitate civică și politică pentru femeile cu dizabilități, implementat de MOTIVAȚIE?

Participarea la acest program m-a ajutat foarte mult. Pe tot parcursul campaniei electorale am fost ghidată și susținută de mentorul meu, domnul Victor Koroli, directorul executiv al Alianței INFONET și de echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova. Noi, femeile cu dizabilități, suntem deseori discriminate dublu, ca femei și ca persoane cu dizabilități. Acest program m-a ajutat foarte mult nu doar să mă implic în politică, dar să fiu mai activă în viața de zi cu zi. Am prins curajul și încrederea în forțele proprii. Am reușit să las frica la o parte și, în sfârșit, să mă simt în drepturi egale în fața cetățenilor. Acum mă simt un om important în localitatea mea, căci pot să ajut și alți oameni.

Ce schimbări ați reușit deja  realizați la nivel local?

Primul pas pe care l-am făcut în calitate de consilieră locală, am înaintat demersuri scrise către APL-urile de nivelul I și II ca să ofere sprijin financiar pentru construcția a trei rampe de acces: la Oficiul Poștal, Primărie și Centrul de agrement din satul Dolna. La Oficiul Poștal și Primărie rampele de acces sunt aproape gata. Sperăm că în timpul apropiat va deveni accesibil și Centrul de agrement. De asemenea, am obținut repararea oficiului medicilor de familie. Însă, nu mă opresc aici, deoarece este nevoie de amenajarea teritoriului. În calitate de consilieră locală, având primul mandat, m-am înregistrat și am câștigat un proiect prin care am reușit să facem trotuarul accesibil și să amenajăm teritoriul în jurul oficiului medicilor de familie pentru a fi confortabil și accesibil pentru toți cetățenii.

Cum ați ajutat oamenii din localitate prin intermediul propriului ONG?

Asociația Obștească „Alianța pentru Dolna” am fondat-o în luna octombrie 2019. Scopul acesteia este realizarea și apărarea drepturilor și intereselor civile, sociale și culturale a persoanelor cu dizabilități și altor grupuri social-vulnerabile, accesibilizarea opiniei publice cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Prin intermediul Asociației am reușit să facem mai multe familii fericite la mine în localitate și să le soluționăm unele probleme. Am ajutat mai multe familii social-vulnerabile, inclusiv familii numeroase și persoanele în vârstă, care au avut nevoie de produse de primă necesitate, echipamente asistive. Și chiar am fost alături de ei de sărbători.

Cum credeți  pot fi motivate persoanele cu dizabilități din Moldova pentru a deveni active și pentru a ieși la vot?

Aș vrea să mă împart cu propria experiență. În trecut, solicitam ani la rând urna mobilă. Dacă în acea perioadă cineva mi-ar fi spus că voi fi chiar eu aleasă de cetățeni nu aș fi crezut. Într-un an, o reprezentantă de la BESV mi-a invocat faptul că am dizabilitate și n-o să pot veni personal la secția de votare. Atunci mi-am zis gata cu votul de acasă. Sunt un cetățean cu drepturi egale. Și, indiferent de condițiile meteorologice de afară, mă voi prezenta în ziua alegerilor la secția de votare.

Cât de accesibilă a fost pentru Dvs. secția de votare?

Când am mers pentru prima dată să votez la secția mea de votare, lipsea cabina de vot accesibilă. Respectiv, am făcut sesizare la Asociația Promo-LEX către Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, în urma căreia a apărut cabina de vot. La secția mea de votare există deja o rampă de acces. Urmează să fie instalate și barele de suport. De asemenea, în fața primăriei s-a amenajat și un trotuar accesibil ca să poată ajunge ușor la secția de votare toate persoanele cu mobilitate redusă. Cred că atunci când persoanele cu dizabilități vor refuza să folosească urna mobilă și vor ieși cu toții la vot, drepturile lor vor fi respectate.

Acest articol este realizat în cadrul proiectuluiConsolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD),  în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID). Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau PNUD.

Sursa foto: arhivă personală (Facebook).