Cântă muzică populară de când se ține minte, adică, de pe la vârsta de trei ani. talentul, dar și dragostea pentru cântec i le datorează mamei sale, care a învătat-o piesele Irinei Loghin, ale Mariei Ciobanu, ale Mioarei Velicu sau a altor artiști de valoare. Elena Ciobanu s-a îndrăgostit de muzică, iar acum folclorul nu-i dă pace nici pentru o clipă. Iată primele succese ale tinerei artiste și primul videoclip, realizat cu o echipă profesionistă. 

Nu uită scena din Cîrpești, nici Cîrpeștiul nu o va uita pe Elena

„Prima dată am pășit pe scenă atunci când aveam vârsta de 12 ani. Se întâmpla în satul de baștină, Cîrpești, r-nul Cantemir. Îmi amintesc și acum frigul de crăpau pietrele, pentru că era vorba despre un concert de Revelion, iar eu cu multă voie bună am cântat „La multi ani cu sănătate”, de Nicolae Glib. Emoții bineînțeles că am avut, și acum le mai am și nu cred că un artist poate ieși pe scenă fără să le aibă. Dacă zice că nu mai are, atunci nu mai este artist. Cert e că prima experiență pe scenă nu se uită niciodată”, declară Elena.

Ciobanuelena

Ioan Pulenco este mentorul care a ghidat-o în lumea folclorului

„Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul, specialitatea instruirea muzicală a fost punctul meu de pornire profesională, acolo am studiat 3 ani. Apoi am continuat studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Canto Popular, în clasa profesorului Ioan Paulenco. El este mentorul principal care m-a îndrumat și m-a învățat ce înseamnă cu adevărat folclorul, costumul popular, m-a înzestrat cu pricepere să păstrez valorile, tradițiile și obiceiurile noastre populare”, ne-a mai spus Elena.

Elena Ciobanu

Pianul și cobza îi sunt prietene

În prezent, Elena Ciobanu își face studiile în cadrul programului de master la aceeași instituție, la specialitatea canto popular. „Cânt și la pian sau cobză. Despre noua mea realizare pot să vă spun că este o piesă foarte dragă mie, una dintre primele pe care am înregistrat-o. „Rugăciune pentru Tata” este o frumoasă colaborare cu textiera Mariana Honceru, din România și aranjorul și compozitorul Gheorghe Banariuc. Înregistrările le-am făcut cu  orchestra „Plai Moldovenesc”, sub bagheta dirijorului Vladimir Serbușcă”.

A filmat un clip în satul său de baștină

Pentru prima data s-a filmat un videoclip de muzică populară în zona raionului Cantemir, iar cea care a îndrăznit este chiar tânăra artistă din părțile locului. „Am filmat în satul meu natal, la Cîrpești. Sper ca imaginile să vă placă și să fie de bun augur, căci este prima mea realizare video din carieră. Mi-ar plăcea să ajung la faima și palmaresul interpretativ al interpreților noștri pe care îi admir: Ioana Căpraru, Nicolae Sulac, Mihai Ciobanu, Valentina Cojocaru, Mioara Velicu și alții”, recunoaște interpreta. 

Elena Ciobanu

Laureată și premiantă e puțin spus

Elena Ciobanu a fost declarată interpreta cu „Cea mai bună interpretare a baladei” la Concursul-Festival „Tamara Ciobanu”, desfașurat la Filarmonica de Stat „Serghei Lunchevici”, în 2012. A participat la diverse emisiuni de folclor, atât aici cât și dincolo de Prut. Interpreta ne-a reprezentat țara și tradițiile etno-muzicale în proiectul „Dans și voie bună!” din Heidelberg, Germania, în iulie 2012. Din 2007 și până acum nu ratează nicio ocazie de a se mai perfecționa și a concura cu alte talente în cadrul diferitor festivaluri naționale, unde este laureată, finalistă sau chiar premiantă. 

elena ciobanu

Foto: arhiva personală