Elena Cernei este consilieră locală în satul Găuzeni, raionul Șoldănești, la al doilea mandat. Și-a dorit o schimbare în localitate, iar dizabilitatea nu a fost un impediment, chiar dacă s-a confruntat cu toate formele de discriminare. Află povestea unei femei puternice din interviul de mai jos.

În 2006 ați devenit pentru prima dată consilieră locală. Atunci propunerea a  venit chiar de la primarul satului Găuzeni, raionul Șoldănești. Ce v-a motivat în 2019  candidați din nou pentru această funcție?

Am aspirat să devin consilieră locală în Găuzeni pentru că am dorit o schimbare la mine în localitate. Cunoștințele pe care le-am acumulat pe parcursul anilor m-au ajutat foarte mult să mă implic în calitate de consilieră locală în soluționarea problemelor comunității, inclusiv a persoanelor cu dizabilități. Reprezentanții Administrației Publice Locale remarcă activismul meu și mă apreciază pentru responsabilitate și implicare activă la toate ședințele ordinare și extraordinare în cadrul Primăriei.

Credeți  dizabilitatea poate fi un impediment pentru o femeie care vrea  ajungă la o funcție de conducere?

Dizabilitatea nu poate fi un impediment pentru o femeie care vrea să ajungă la o funcție de conducere. O spun din propria experiență, pentru că am fost și eu cândva discriminată și îmi doream foarte mult ca vocea mea să fie auzită. Cu timpul, am investit în cunoștințele proprii și am evoluat ca personalitate datorită oamenilor care m-au susținut. Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a fost pilonul de bază, care m-a încurajat din toate punctele de vedere și m-a ajutat să-mi văd visul împlinit de a deveni o persoană publică apreciată la mine în sat.

Cum ați reușit  deveniți un exemplu în localitate?

Pe timpuri, când nu cunoșteam cadrul legal, m-am confruntat cu toate formele de discriminare pe criteriul dizabilității, inclusiv ca mamă cu dizabilități. Am simțit pe propria mea piele ce înseamnă să fii o persoană marginalizată. Cred că este foarte important pentru noi, persoanele cu dizabilități, să fim susținute. Iată de ce am fondat în 2007 ONG-ul „Speranța”, unde am depus suflet și efort ca să apăr drepturile persoanelor cu dizabilități din localitatea mea și să fac vocea lor să fie auzită. Acum mă bucur că am devenit un mesager local activ în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din s. Găuzeni, fiindcă m-am confruntat la rândul meu prin diverse situații de discriminare.

Cât de importantă credeți  e promovarea accesului egal pentru toți cetățenii la secțiile de votare?

Problema accesibilității secțiilor de votare este foarte actuală nu doar la nivel local, dar și întreaga republică. Dacă o persoană cu dizabilități nu are acces la o instituție de stat, ea deja se simte marginalizată, căci nu are șansa să ajungă acolo unde dorește. Lipsa unei infrastructuri accesibile duce la discriminarea ulterioară a acestor persoane. Iată de ce persoanele cu dizabilități trebuie să fie unite și să ceară respectarea accesului în toate instituțiile, ca să beneficieze de drepturi egale, inclusiv dreptul la vot.

Povestiți-mi despre implicarea dvs. la activitățile proiectuluiCetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități“?

Am fost plăcut surprinsă când reprezentanții Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova m-au anunțat despre lansarea unui nou proiect pentru capacitare a persoanelor cu dizabilități cu drept de vot din raioanele Șoldănești și Leova. M-am implicat la flash-mob-ul în care reprezentanții APL-urilor au testat drumul spre o secție de votare din localitate, activitate în care am învățat multe lucruri noi. M-a bucurat implicarea activă a membrilor administrației la nivel de raion, care au fost deschiși să se pună în pielea persoanei cu dizabilități și să testeze drumul spre o secție de votare, folosind scaun rulant, ochelari speciali, baston pentru nevăzători. O parte din reprezentanții APL-urilor au încercat toate tipurile de echipament asistiv.

De asemenea, în cadrul simulării zilei alegerilor de la Șoldănești am aflat care sunt elementele incluzive pentru persoanele cu dizabilități de vedere, dar și fizice, precum este lupa 3X, săgeți de direcționare în secția de votare, care nu sunt atât de costisitoare. Am înțeles că oamenii nu cunosc lucruri elementare legate de accesibilitatea secțiilor de votare, fiindcă nu se confruntă cu această problemă.

Urmează să mă implic curând și în alte activități ale acestui proiect în care o să mergem în 28 de sate din r-nul Șodănești ca să distribuim informații și să motivăm persoanele cu dizabilități să fie active și să-și exercite dreptul la vot la secție de votare.

Cum ați motivat și alte persoane cu dizabilități  fie active și  iasă la vot pe 11 iulie?

În calitate de consilieră locală am un sector în sat unde discut cu locuitorii despre problemele cu care se confruntă. Înaintea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 am vorbit cu o persoană cu dizabilitate, utilizatoare de scaun rulant și i-am propus să nu solicite urna de vot mobilă, dar să se prezinte la secția de votare. Dumnealui din start a acceptat ideea mea și în ziua alegerilor l-am însoțit personal la secția de votare. În anii trecuți am apărat dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități când am fost implicată ca membră a biroului electoral, dar și în calitate de observatoare electorală.

Cum credeți  putem motiva persoanele cu diferite tipuri de dizabilități ca fie active și  iată la vot?

Prin informare, ca ele să fie motivate și implicate. Este foarte important ca persoanele cu dizabilități să-și spună necesitățile, să-și cunoască drepturile și să se implice activ în comunitate. Ele deseori au nevoie de persoane care vor avea încredere în abilitățile lor și le vor valorifica potențialul. Atunci când persoanele cu dizabilități vor învăța să-și exercite drepturile, vor fi mai vizibile în comunitate, mentalitatea oamenilor se va schimba mult mai ușor. Cred că persoanele cu dizabilități ar putea să se implice și la rezolvarea unei probleme din comunitatea lor. De exemplu, la mine în localitate lupt pentru construirea unui teren de joacă inclusiv, fiindcă deocamdată nu avem în sat nici un teren de joacă. Cred că atunci când autoritățile locale și centrale vor asigura condiții de accesibilitate pentru toți cetățenii asta ar ușura foarte mult procesul de integrare socială a persoanelor cu dizabilități.

Elena, ce înseamnă pentru dvs.  fiți utilă pentru societate?

Mă simt utilă pentru societate fiindcă știu să scot în evidență propriile abilități și să fac auzită vocea altor persoane din localitatea mea. Tot timpul am depus efort pentru oamenii care au avut nevoie de ajutorul meu. E plăcut să faci lucruri utile pentru societate cu ajutorul echipei de voluntari cu sloganul „Noi suntem schimbarea” prin organizarea curățeniei în localitate, distribuirea  produselor alimentare la sărbătoarea de Paști, marcarea zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități și a tuturor sărbătorilor importante în localitate, oferirea cadourilor de Anul Nou în calitate de Moș Crăciun deja 14 ani.

Spre fericire, am alături de mine un soț iubitor, care se mândrește cu mine și mă apreciază. Copiii mei deja au crescut, sunt bunică. Cred că este foarte important pentru o femeie să fie valorificată în primul rând în familie.

Ce mesaj de încurajare aveți pentru alte femei cu dizabilități, care aspiră la o funcție de conducere?

Valorificați-vă potențialul, fiți vizibile la nivel de comunitate și demonstrați societății că sunteți puternice și importante.

Acest articol este realizat în cadrul proiectuluiConsolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în  Moldova (PNUD), în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID). Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau PNUD.

Sursa foto: arhivă personală (Facebook)

Citește și: Elena Crîșmari, consilieră locală în satul Dolna: „Noi, femeile cu dizabilități, suntem deseori discriminate dublu”