În spatele unei politiciene militante, precum este Vitalia Pavlicenco, stă un bărbat pasionat de limba spaniolă. Soțul Vitaliei se numește Sergiu Pavlicenco – angajat al Catedrei de literatură universală, la Universitatea de Stat din Chişinău, hispanist-comparatist, profesor și doctor habilitat în filologie. Am aflat mai multe detalii despre profesorul Sergiu Pavlicenco în cadrul unei ediții a emisiunii ”Prima Oră”, de la postul tv PRIME.

Despre familia Pavlicenco, știm mai puține detalii. În casa profesorului Sergiu Pavlicenco și a politicienei Vitalia Pavlicenco s-a născut, acum 39 de ani, o singură fată – Beatriz Pavlicenco, violonistă de excepție, stabilită cu traiul în Germania.

Cu aproape 40 de ani în urmă, Vitalia și-a găsit steaua călăuzitoare: deja al patrulea deceniu, profesorul Sergiu Pavlicenco o susține și o sprijină în tot ce face.

A parcurs toate treptele în carieră: de la asistent începător și până la șef de catedră a Facultății de Literatură Universală a USM, iar munca titanică pe care a realizat-o Sergiu Pavlicenco în domeniul filologiei, va fi moștenită de studenții săi, mărturisește acesta.

Eu, de fapt, provin dintr-o familie săracă: tatăl meu a murit devreme, iar mama a rămas cu șase copii, eu fiind cel mai mare. Învățam bine și aș fi putut urma cariera de preot. Acum 45 de ani, limbile străine reprezentau un domeniu foarte ”pitoresc”. Am ales să studiez spaniola, chiar dacă această limbă nu era considerată serioasă.”

Vitalia Pavlicenco este femeia titan care îi acordă toată susținerea. ”O femeie, la fel ca și un bărbat, trebuie să se afirme, dacă își dorește asta. Soția mea se afirmă într-un domeniu pe care-l dorește și în care este capabilă. Îmi place că Vitalia este foarte principială: poate că asta nu place multora, mai alesă bărbaților din politica noastră. În momentul în care o femeie politician are o poziție intransigentă și o apără cu argumente, lucrul ăsta nu place multora.”

Cuplul mărturisește că a trecut ”faza de bunici”, ”cam cu întârziere”: ”Fiica noastră, aflându-se la studii post-universitare în Germania și gustând puțin din stilul occidentalilor care nu se prea grăbesc să se căsătorească devreme”, mai spune doctorul habilitat Sergiu Pavlicenco.

 Nepoata familiei Pavlicenco, însă, a rămas în Republica Moldova, alături de bunei. ”A fost mare bucuria când a venit pe lume nepoțica Ilinca – un boț de aur, o comoară care ne și ține în formă.”

Anul acesta, Sergiu Pavlicenco  – bărbatul care stă nu în spatele soției sale, ci alături de ea, sărbătorește 65 de ani de la naștere.

Cu această ocazie, în Republica Moldova se va lansa o carte despre cel care a îndrăgit arta cuvântului și cultura spaniolă, vrând să o lase generațiilor care urmează.

 

Surse foto: pavlicenco.md

Distribuie articolul: