Are o fire expansivă, dinamică și optimistă. Ziua muncește la realizarea proiectelor pentru diaspora din Rusia, iar seara e alături de soț și fiică. La 12 ani se descurca de minune cu rolul de soră mai mare și cu cel de ajutor al bunicii. Chiar dacă responsabilitatea a căzut pe umerii ei, își descrie copilăria în culori vesele. Locuiește de mai mulți ani la Moscova și chiar dacă visează să revină acasă, spune că nu-și imaginează să trăiască fără aglomerația din metropola rusă. Părinții Efrosiniei au plecat să muncească în Rusia în 1993, doreau să le ofere un viitor mai bun celor trei copii ai lor. Cât erau la școală, copiii stăteau la bunica, în Ștefan Vodă, iar în vacanță, mergeau la Moscova. Efrosinia a fost cucerită din prima de acest oraș. „Am văzut că viața poate avea și o altă față. Frumusețea acestui oraș mi se arăta în toată gloria sa. Piața Roșie, Kremlinul, teatrele, muzeele sunt pentru mine cele mai frumoase și ornamentate clădiri din lume. Iubesc lumea Moscovei, cu poezia ei cinematografică, muzicală…”.


Ambasadorul României la Moscova i-a prezis cariera de diplomat

La întoarcerea în Moldova, după ce petrecuse vacanța la părinții săi, l-a întâlnit pe Ambasadorul României de la Moscova. Chiar de nu-și amintește numele, în mintea ei de copil de numai 13 ani, s-a întipărit imaginea acelui domn impunător. Au atras-o diplomația vorbii și cultura manierilor elegante. Ajunsă acasă le-a spus tuturor că va fi diplomat!

Un alt rol important în viața ei l-a avut profesorul de limbă și literatură română. Când absolvise liceul Ștefan Vodă, profesorul le dedicase un poem. Primul catren a fost pentru ea. Domnul Ion Dombrov a spus că o vede în calitate de jurist. Oricum, la Chișinău, Efrosinia s-a dus cu gândul să devină studentă la Academia de Poliție. Acolo, a văzut că locuri la buget sunt prea puține și a decis să urmeze Facultatea de Relații Internaționale și Diplomație de la IRIM.


Tocilarul, care te ajută când ai nevoie

La Institut profesorii o numeau enciclopedie. Era tocilarul, care te ajuta atunci când ai nevoie. „Până acum văd clar drumurile mele de la universitate la bibliotecă, de la bibliotecă la teatru sau muzeu și înapoi. Și dacă e să fiu sinceră, Moldova așa și a rămas în amintirea mea – drumuri, drumuri și iar drumuri! “.

Dotată cu un puternic simț al argumentării, studenta Gâștemulte îi convinge pe cei de la Ambasada Moldovei din Rusia să-i permită să facă practica la ei. A trecut prin toate secțiile consulatului și a studiat toată politica din interior. „Mie mi-a plăcut întotdeauna să citesc, să învăț lucruri noi. La lumina lumânării i-am cunoscut pe Stendhal, Dumas, Hugo și alți scriitori renumiți. La Ambasadă a răsfoiesc toate arhivele, am învățat legile și am deprins cum să îmbin manierele cu eleganța”.

După absolvirea facultății și-a propus să se angajeze la Ambasadă. La interviul de angajare Ambasadorul a întrebat-o unde se află mapa cu Monitorul Oficial. Ea ea i-a indicat oficiul, dulapul, raftul, unde se găsește documentul. Așa a început să muncească pe lângă reprezentantul Moldovei la CSI. În scurt timp câștigă aprecierea colegilor, iar în 2009, când se înființează Congresul Diasporei Moldovenești (CDM) la Moscova, i se propune să fie coopreședinta asociației.

Dezorganizarea îi duce pe moldoveni pe marginea prăpastiei

Ideea de a ajuta moldovenii din Rusia i-a plăcut din start. „Luând în considerare posibilitatea cetăţenilor Republicii Moldova de a se deplasa liber, întrebările despre cetăţenie, relaţiile de muncă, drepturile familiei apar tot mai des. Scopul principal al Congresului este stabilirea contactelor cu imigranții din Republica Moldova, care locuiesc în Federația Rusă. Oferă asistență la completarea formularelor la biroul de înregistrare al migranților, la primirea brevetului și a permisului de muncă”.

Cel mai nou proiect la care muncește acum Efrosinia este „Comitetul Mamelor”. Acest comitet ajută femeile și copiii migranților moldoveni să se integreze social pe teritoriul Rusiei. „Moldovenii sunt harnici, sârguincioși, descurcăreți. Aș putea spune chiar mai mult – ei sunt artiști! Improvizează totul rapid și la nivel înalt, însă dezorganizarea îi duce pe marginea prăpastiei. Rusia este o țară mare și lucrurile aici sunt încurate. De multe ori cetățenii noștri apelează la agenții, care le fac documente false. Muncesc la negru și nu sunt remunerați. Mamele nasc și nu primesc serviciile necesare. Deseori sunt convinse să-și abandoneze copiii. De soarta acestor copiii nu se mai știe nimic,” îmi explică Efrosinia. CDM se implică ca să găsească soluții și să rezolve aceste probleme. Le oferă asistență juridică, le achită unele servicii dacă e necesar, le recomandă avocații, agențiile acreditate pe lângă Serviciul Federal de Migrație din Rusia.

„Viața mea nu ar avea sens în afara oamenilor. Eu iubesc oamenii și fac totul ca să le acord ajutorul necesar. Avem și o linie fierbinte. Ne sună mulți și ne cer ajutorul. Îmi amintesc de o bunicuță din Moldova. Fiica ei murise în Rusia, iar nepoții au fost duși la orfelinat. Cu ajutorul nostru și-a adus nepoții în țară. Eu mă gândeam că nu am făcut un lucru mare, dar se vede că pentru ea a fost foarte important acest ajutor. Primesc mereu cuvinte frumoase și mulțumiri din partea ei”.


Își programează până și timpul oferit familiei

Din vorbele și faptele ei înțeleg că în situații critice, poate prelua cu succes sarcinile unui bărbat și nici nu se va plânge de asta. E întotdeauna gata să ajute, să asculte, să motiveze și mai ales, să ofere sprijin moral. Aceasta o transformă într-un bun prieten și într-un partener de viață de nădejde.

Sub aspectul amoros, mariajul semnifică pentru ea, un parteneriat pe termen lung. Ambii trebuie să împartă responsabilitățile. Recunoaște că i-a fost greu să-și găsească un soț pe măsură. Însă când a dat de el, nu a ratat șansa de a-l face să o ceară în căsătorie. L-a convins posibil capacitatea ei de găsi timp pentru comunicare, pentru a merge la spectacol, la film, la restaurant. „Eu prețuiesc timpul și nu pot risipi nicio secundă. Am câteva agende. Îmi programez munca, timpul liber, timpul petrecut cu familia! Și consider că organizarea mă împinge spre succes”.

Sofia – formula fericirii

Un moment unic în viața ei a fost nașterea fiicei Sofia. Atunci când a luat-o pentru prima dată în braţe, a simţit o emoţie specială, care nu poate fi comparată cu nimic. Din acea zi, tot timpul lor liber, tinerii, îl dedică fiicei. Și chiar dacă a revenit la serviciu când Sofia a împlinit doar trei luni, tânăra mamă nu pierde cele mai importante clipe din viața fetiței. A fost martora primului ei hohot de râs. „În timp ce mă jucam cu ea, Sofia a izbucnit în râs. Luată prin surprindere, am râs și eu, la care ea a râs și mai tare. În acele clipe m-am simțit cu adevărat fericită!”.

Îi place că soțul ei este generos și grijuliu. Întotdeauna a apreciat această calitate la bărbați. El și mama ei îi sunt oamenii cei mai apropiați. Pe ajutorul lor poate conta. Nu-i este frică că o vor pune într-o situație jenantă.

Locurile aglomerate, atrag oamenii singuratici

Nu-i plac diminețile aglomerate din metrourile Moscovei și ambuteiajele de pe străzi. Totuși, dorește să-și procure o casă la sol anume aici. I-ar plăcea să aibă o curte mare, unde să se joace copiii și o grădină frumoasă. Un alt vis al ei este să învețe limba chineză. Cultura acestei țări a cucerit-o încă din anii studenției. Atunci a avut un curs scurt de limbă chineză.

În Rusia a făcut studii în domeniul jurisprudenței și a diplomației. Și-ar mai dori să urmeze și o facultate de economie. Îi lipsește simțul banului, zice că nu știe să facă business. Mai dorește să învețe să danseze. „Vă dați seama că o viață e prea puțin pentru a-mi realiza toate visurile, îmi vorbește Efrosinia Gâștemulte zâmbind. Uneori visez să revin în Moldova. Și aș face-o! Numai să am vreun proiect care mi-ar oferi posibilitatea să-i ajut pe oamenii din țara mea. Alteori, mă gândesc că nu aș putea trăi fără aglomerația Moscovei. Îmi amintesc că cineva a menționat că locurile aglomerate, atrag oamenii singuratici”.

Distribuie articolul: