Starea afrodisiacă cauzată de consumul băuturilor energizante ascunde un mare pericol pentru sănătatea ta. Medicii recomandă să evităm consumul acestor băuturi, întrucât acestea pot provoca grave disfuncţii cardiace şi a sistemului nervos.
1. Disfuncţiile cardiace
Cantitatea de cofeină din energizante o depăşeşte cu mult pe cea din cafea. Dacă băuturile racoritoare conţin circa 25-40 ml de cofeina, atunci energizantele conţin o concentraţie înzecită faţă de acestea.
Conţinutul acestor băuturi măresc pulsul, modifică tensiunea arterială, intensifică pulsaţiile inimii ce pot duce la hipertensiune arterială şi intercraniană, drept rezultat scad capacitaţile creierului. Odată cu folosirea regulată a energizantelor muşchii inimii devin incapabili să funcţioneze în ritm obişnuit, simţindu-se necesitatea stimulentilor.

2. Slăbirea sistemului nervos
Consumul de băuturi energizante cauzează o irascibilitate sporită, manifestîndu-se prin nervozitate sau sensibilitate maximă faţă de factorii externi. Efectul acestuia ţinînd de la doua pîna la trei ore, perioada în care te poate stresa şi sunetul automobilului care a trecut.
Mai apoi apar furii neîntemiate,dorinţa de a te certa. Dupa care urmează istovirea organismului cît şi a creierului. În scurt timp datorită tauriniei, a cărei cantitate dintr-un energizant se egalează cu 500 de pahare de vin rosu, se formeaza o dependenţă asemanatoare cu cea de cocaină.
Consumul ridicat de energizante nu te face un erou la locul de munca sau îm gaşca ta de prieteni, ci iţi creează noi probleme cu colegii cît şi certuri permanente.

3. Obezitatea
Cantitatea ridicată de zahăr din energizante (24 g/250ml) reduce capacitatea organismului de a arde grăsimile. Acumularea grăsimilor fiind sporită semnificativ prin conţinutul de taurină şi guanină.
Băuturile energizante, atit alcoolice cît şi nealcoolice, impun organismului un anumit ritm de prelucrare a unei cantităţi mari de zahăr în lipsa apei, fapt ce complică funcţionarea ficatului, rinichilor şi a celorlalte organe.

Distribuie articolul: