În weekend am mers la o plimbare în parcul central din Chişinău. În zona de joacă, destinată copiilor, era greu de pătruns. Aceştia erau foarte fericiţi, se jucau cu mulţi semeni de-ai lor. Într-o parte, însă, părinţii discutau, vorbeau la telefon, mâncau seminţe. Nu vreau să generalizez, spunând că toţi părinţii au aceleaşi preocupări, dar dacă aţi găsit câteva ore să petreceţi cu copilul este imperios necesar să-i acordaţi toată atenţia lui, astfel oferindu-i cât mai multe explicaţii şi cât mai multe exemple de comportamente. 

O educaţie corectă nu poate veni din altă parte decât de la părinţi. Implicarea minuţioasă atât a mamei, cât şi a tătului este parte componentă la dezvoltarea unui comportament manierat.
Politeţea este ceea ce caracterizează fiecare persoană, or un copil manierat este mândria şi rodul unei munci asidue a părinţilor preocupaţi de un viitor mai frumos.

Cultivaţi-i cât mai mult respect faţă de semenii lor, să fie mult mai organizat, să preţuiască sinceritatea. Totodată, abordaţi o metodă eficientă de educare – jocul de rol, ceea ce le permite a învăţa mai rapid regulile de comportament în orice situaţie, abordându-le ca pe o joacă. Iar de fiecare dată când procedează corect, lăudaţi-l, răsplătindu-l cu ceva simbolic.

Bineînţeles, dacă vor fi doar 100 astfel de exemple într-o societate lucrurile s-ar schimba puţin, dacă ar fi mai mult de jumătate din populaţia ţării, ceilalţi cu siguranţă ar deveni şi ei mult mai politicoşi.

Dorina Arsene, consilier de bune maniere

ABeZe.md

Distribuie articolul: