Două cărți publicate de editura ARC au fost premiate de Uniunea Scriitorilor din Moldova, în cadrul Galei de premiere a celor mai bune cărți ale anului 2013. Juriul a acordat Premiul special romanului „Pe mine mie redă-mă” de Serafim Saka, apărut postum la editura ARC, și Premiul la categoria Eseu, publicistică, memorii volumului „ROCKul, „NOROC”–ul & NOI” (1966-1970), semnat de Mihai Ștefan Poiată. 

„Pe mine mie redă-mă” de Serafim Saka este o încercare de redefinire a propriului eu în raport cu un regim intolerant și despotic, deosebit de agresiv cu cei care își permit să gîndească altfel. Pe lîngă faptul că scrierea redă exemplar epoca și cele mai importante personaje care ilustrează respectiva perioadă, cartea este bine scrisă, cu nerv, ceea ce o proiectează cu mult înaintea unor apariții similare, cu profil memorialistic.

 Serafim Saka

Cartea lui Mihai Ştefan Poiată Rockul, „Noroc”-ul & noi (1966-1970) reconstituie evoluţia artistică a legendarei formaţii de la înfiinţare până la dramatica ei dezmembrare. Autorul reface pas cu pas destinul de creaţie al fiecărui membru al ansamblului, accentuînd în acelaşi timp contribuţia individuală la succesul comun.

Autorul proiectează parcursul tinerei echipe pe un amplu fundal social, restabilit cu minuţie din contextul evenimentelor cultural-muzicale, din întîmplări, personaje, documente, fotografii de epocă, piese vestimentare şi multe altele. Astfel, epoca apare în toată diversitatea şi tendinţele ei complexe, cartea fiind în felul acesta şi un vast tablou al anilor ’60-’70 ai secolului trecut.

 Norocul si noi

În cei douăzeci de ani ai săi, Editura ARC s-a remarcat pe piața românească de carte printr-o ofertă editorială bogată, rigurozitate și calitate. Sub sigla ARC a văzut lumina tiparului o serie de dicționare pentru cele mai diverse domenii, între care DEXI – cel mai amplu dictionar explicativ ilustrat al limbii române într-un singur volum, albume de artă, studii în diverse domenii, publicistică, beletristică, enciclopedii, lucrări didactice și altele. 

P

Distribuie articolul: