Parlamentul Republicii Moldova a adoptat proiectul de lege care prevede înlocuirea sintagmei „𝗹𝗶𝗺𝗯𝗮 𝗺𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗲𝗻𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆” cu „𝗹𝗶𝗺𝗯𝗮 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗮̆” în toată legislația țării noastre și în Constituție. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură. Conform deputatului Mihai Popușoi, membru PAS, documentul a fost susținut de 56 de deputați din fracțiunea parlamentară a Partidul Acțiune și Solidaritate. Totodată, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au refuzat să voteze proiectul. 

„Rușine” a mai scris deputatul PAS, Mihai Popșoi. Păi rușine ar trebui să le fie și guvernărilor anterioare pentru că nu au făcut această schimbare. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu sunt singurii cărora ar trebui să le fie rușine de faptul ăsta. Este evident de ce deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au refuzat să voteze proiectul de lege: vor să-și mențină electoratul rusofil, dar și a concetățenilor bătuți de propaganda sovietică precum că noi suntem moldoveni și nu avem treabă cu România.


Dar vorba aia: „mai bine mai târziu decât niciodată!” 


Păcat că majoritatea populației din spațiul pruto-nistrean a rămas departe de turmă și nu înțelege adevărul istoric. Și Transilvania a fost dominată de imperiul Habsburgic, dar nu s-au lăsat manipulați de agresori. Din contra: și-au păstrat identitatea, limba și cultura. Iar dorința de unire a fost mai presus de toate.

În Republica Moldova mai e de muncit pe ideea de unitate, limbă și neam. În ciuda agresiunii sovietice, a deportărilor și deznaționalizării în masă, unii moldoveni mai cred că ceea ce a făcut rusul la noi a fost bine, iar partea „cealaltă de Moldovă de la români și să fim o țară mare cum am fost odată”. Oare n-ar fi mai simplu să lăsăm Moldova aia așa cum este ea și să ne unim noi cu România?

Odată cu noua decizie de a se implementa sintagma de limbă română în toate actele oficiale ale statului, dar și a lipsei de propagandă în țara noastră, poate s-a deștepta și moldoveanul care crede că vorbește „𝗹𝗶𝗺𝗯𝗮 𝗺𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗲𝗻𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆”.

Dragă lume: nu există așa limbă în nomenclatorul limbilor. Există doar dialectul moldovenesc, ceea ce e diferit de așa-zisa limbă moldovenească. Mai e un pic de muncă în acest sens.