Joi, 10 iunie avem Eclipsă inelară de Soare. Ea va dura 53 min, între orele 12:49:50 și 14:33:43 ale Chișinăului, maximumul fiind la ora 13:41:54. Această eclipsă este cea de-a 23 din 80 a seriei Saros. Ca fenomen astronomic, eclipsa inelară solară se întâmplă atunci când Luna acoperă centrul Soarelui, lăsând marginile exterioare vizibile ale Soarelui să formeze un „inel de foc” în jurul Lunii. Faza inelară a eclipsei va fi vizibilă în nordul Rusiei, Groenlanda și Canada. Dacă vremea va permite, în Asia de Nord, Europa, Nord-Vestul Africii și Statele Unite se va vedea o eclipsă parțială. Pe teritoriul Republicii Moldova eclipsa va fi vizibilă doar parțial. Luna va acoperi numai o mică porțiune a Soarelui, de 1-2 %.

 

Din punct de vedere al astrologiei, eclipsa solară este considerată vestitoare de noi începuturi. Rezultatele ei pot veni la nivel extern sub formă de evenimente, iar la nivel intern se manifestă în dezvoltarea personală, apariția de idei noi și dobândirea unei noi viziuni asupra lumii.

Eclipsa solară inelară din 10 iunie face parte din „coridorul” de eclipse cuprins între 26 mai și 10 iunie. Ideile, propunerile, proiectele și oamenii care intră în viața noastră în acest „coridor” devin o parte a vieții noastre pentru o lungă perioadă de timp. În mod tradițional, în coridorul eclipselor, ciclurile noastre de viață sunt stabilite timp de 18 ani, atât pe plan colectiv, cât și personal.

Ziua eclipsei este recomandabil de petrecut într-un mediu calm și familiar. Cu trei zile înainte și după această dată, nu este de dorit să facem ceva important, de exemplu, să facem achiziții scumpe, să încheiem contracte, să derulăm negocieri responsabile, să mergem în excursii, să începem proiecte de afaceri serioase, să înregistrăm o companie, o căsătorie. Dacă este posibil, mai bine să amânăm aceste acțiuni la alte date, deoarece, în momentul eclipsei, nu deținem întreaga informație, iar pentru grabă va trebui să plătim mai târziu.

Eclipsa de soare stabilește un nou program și susține noi începuturi. Acesta este un moment bun pentru a o lua de la capăt, este momentul ideal pentru a ne lua rămas bun de la obiceiurile proaste, a rupe relațiile toxice, a rezilia contractul de serviciu și schimba direcția în viață. Dar pentru a pune în practică idei noi este mai bine puțin mai târziu, la 2-3 zile după ziua eclipsei. În cazul în care avem deja planificate evenimente importante în această perioadă, ar trebui să acordăm o atenție specială pregătirii pentru ele, să ne gândim cu atenție la toți pașii, să ne evaluăm cumpătat capacitățile și situația în ansamblu. Și abia după aceasta să continuăm cu implementarea. Posibil că, unele întrebări vor reapărea în timpul următoarei eclipse solare din 4 decembrie 2021.

Eclipsa de soare are loc în semnul Gemenilor, ceea ce înseamnă că principalele sfere ale vieții în care vor avea loc schimbări majore sunt comunicarea și relațiile cu alți oameni, educația, studiul, deplasările, transportul, mass-media, documentele. Este un moment oportun pentru a dobândi noi cunoștințe, pentru a ne forma abilități importante, pentru a urma cursuri sau seminare pe termen scurt. Toate cunoștințele acumulate vor fi solide și utile în viața și cariera ulterioară.

Eclipsa solară are loc pe Nodul Nord Lunar în Casa IX. Prin urmare, este posibil să avem o viziune prea specifică asupra lumii și pierdem din vedere imaginea de ansamblu, iar Nodul Nord în Casa IX cere să fim deschiși la minte, să putem vedea o perspectivă de viață, să înțelegem locul din tabloul general în ceea ce facem, să înțelegem că există ceva mai mare în lume decât succesul și comoditatea de zi cu zi. Cu cât vom renunța mai repede la modelele, atitudinile și lucrurile vechi din viața noastră, cu atât situațiile noi și persoanele noi vor fi atrase mai ușor în viața noastră.

 

Punctul de eclipsă este împreună cu Mercur (guvernatorul Gemenilor), care va fi retrograd până pe 23 iunie și această circumstanță va avea un impact vizibil asupra vieții noastre. Poate că cineva va avea o nouă perspectivă asupra unei situații care îl îngrijorează de multă vreme, iar cineva se poate întoarce la lucruri, cursuri și proiecte neterminate. A sosit momentul să corectăm erorile, să facem ajustări la deciziile luate anterior. Nu vă fie teamă de probleme în plus și de dificultăți posibile, în cele din urmă, totul va ieși perfect.

Perioada din jurul eclipsei, plus-minus o săptămână, va fi foarte activă și reușită pentru persoanele întreprinzătoare. Dar graba în luarea deciziilor și superficialitatea pot dăuna: sunt posibile înșelăciuni, calcule greșite și scăpări enervante, care vor costa scump buzunarul și sănătatea. De asemenea, este în creștere riscul unor situații stresante, multe secrete vor fi dezvăluite. Unii vor fi nevoiți să suporte trădarea celor dragi. Pentru a reduce la minimum consecințele neplăcute este necesar să consolidăm grija pentru cei dragi și să fim atenți la detalii. Mercurul retrograd ne vorbește și despre posibilitatea reînnoirii vechilor legături, comunicarea cu foști colegi, colegi de clasă, vecini, care vor fi de asemenea utile. Ele vor aduce nu numai bucurie de la întâlnire, ci și câteva cunoștințe importante.

Punctul de eclipsă solară formează și un aspect dizarmonic cu Neptunul din Pești. Pe de o parte, Neptun semnifică inspirație, idei creative, presimțiri, vise profetice, credință, care pot fi folosite în mod util. Dar Neptun are și capacitatea de a crea iluzii, poate provoca uneori situații ambigue, confuze, al căror sens evită înțelegerea. Comunicarea este dificilă, deoarece în loc de mesaje clare, este posibil să primim indicii voalate, care sunt dificil de interpretat fără imprecizie. Ar trebui să fim vigilenți, deoarece înșelăciunea, chiar neintenționată, nu este exclusă. Sau cineva ne va da o promisiune și nu o va îndeplini. Este foarte probabil ca toate acestea să se deschidă nu în zilele apropiate de eclipsă, ci în câteva săptămâni sau chiar luni. La scară largă, aspectul Neptunului indică un risc sporit de pericol pe apă și de la apă, ploi torențiale, inundații, aluviuni, furtuni, scurgeri de gaze în intervalul de până la o lună și jumătate de la ziua eclipsei.

Pe de altă parte, punctul de eclipsă formează un aspect armonios cu Saturnul din Vărsător, care ne va ajuta să evaluăm rațional perspectivele. Saturn ne amintește să fim obiectivi, să menținem un echilibru dintre vise și realitate și succesul își va găsi cu ușurință drumul către noi.

Punctul de eclipsă are loc în gradul 20 al Gemenilor, al cărui totem este „un petrecăreț bețiv ține un craniu în mână”. El indică pe cineva care tinde să adere la o viziune fatalistă a vieții și să se joace cu ea în același mod în care o pisică se joacă cu un șoarece. Este un simbol al iresponsabilității. Totemul ne atenționează că putem face lucruri care ne vor provoca durere și suferință, dar încercăm să suprimăm astfel de amintiri, răsfățându-ne. Gradul necesită transformare, îndreptarea gândurilor către prezent, frumos, adevărat și, astfel, se realizează puterea alchimică a lui Saturn, ascunsă în Mercur.

Dacă să vorbim de reprezentanții tipici ai semnelor zodiacului, influența eclipsei de soare din 10 iunie va fi simțită cel mai puternic de către nativii semnelor mutabile: Gemeni, Fecioară, Săgetător și Pești. Aceștia ar trebui să ia în considerare cu atenție fiecare pas și să fie mai adunați. Schimbări pozitive îi așteaptă pe nativii semnelor Berbec, Leu, Balanță și Vărsător, iar pentru reprezentanții celorlalte semne zodiacale efectul eclipsei va fi neînsemnat.

Autor: Sergiu Iordachi, astrolog