Ecaterina Țăruș știe că a fi creator nu înseamnă neapărat a fi inginer, de aceea s-a alăturat cu bucurie evenimentului Maker Day Chișinău, zi dedicată tinerilor inovatori din Republica Moldova. După ce a absolvit Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Ecaterina a devenit pasionată de antreprenoriatul social și, în special, de pungile de pânză. Din aceste interese a luat naștere brandul Torbesc - genți și pungi din material reciclate.

„Ideea de confecționare a pungilor ecologice mi-a venit pe când participam la programul Activeco al organizației Ecovisio. Acolo i-am cunoscut și pe băieții de la Atelier 99, organizatorii Maker Day Chișinău”, povestește Ecaterina. După o serie de traininguri în antreprenoriatul social, Ecaterina și partenera ei, Veronica, au decis să confecționeze primele torbe de pânză. De atunci, fetele au confecționat peste 1000 de genți și pungi din variate materiale reciclate. „Oamenilor le-au plăcut pungile noastre. Astăzi, clienții vin cu ideea și ne donează și materialul din care să le coasem gențile. Am creat pungi din blugi, cămăși, paltoane sau pantaloni – orice poate servi ca materie primă pentru o geantă ecologică”, susține Ecaterina.

VOF_ 0153

În timpul liber, fetele se dedică inițiativelor sociale, pe care le îmbină frumos cu activitatea Torbesc. „Îmi amintesc când am făcut o lecție deschisă pentru copiii din Trușeni, unde i-am învățat să transforme un tricou într-o torbă reciclabilă. Fără să coase, doar prin tăiere și legarea nodulețelor. Fiecare elev și-a colorat torba după placul său. Copiilor le-a plăcut foarte mult!”, continuă Ecaterina.

În cadrul Maker Day Chișinău, fetele au aflat despre intenția de creare a unui atelier destinat tuturor tinerilor creativi. Atelierul, dotat cu sprijinul financiar al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și amplasat în apropierea UTM va fi un excelent spațiu de lucru pentru toți inovatorii din țară. Ecaterina și Veronica văd atelierul ca pe o excelentă oportunitate de comunicare. „Prin intermediul acestui atelier, mai mulți vor afla despre Torbesc și folosul pungilor ecologice, iar persoanele cu idei inovatoare vor fi binevenite și în echipa noastră”, a conchis Ecaterina.

VOF_ 0220

P

Distribuie articolul: