Ecaterina Ganeva este o moldoveancă ce își face studiile în Turcia, dar care este mereu cu gândul acasă. Se va întoarce în patrie să facă filme, căci așa visa în adolescență. Ce îi place în Turcia și ce recomandare are pentru femeile care vor să viziteze această țară aflați în continuare. Cum ai ajuns în Turcia? Era un vis de realizat sau ai ajuns datorită unei întâmplari norocoase?
Nici nu visam la Turcia. Visul meu este să realizez filme calitative, ce îți ating sufletul. În Moldova, la facultate, grupa de cinematofie nu sa format din lipsa de studenți. Am decis să încerc în străinătate. Și, deoarece părinții erau categoric împotriva ideii mele trăsnite, am ales o țară cu cele mai optime condiții de studiu. Turcia a fost norocoasă.

Cum a fost perioada de adaptare?
Adaptarea a fost grea și dureroasă. De mii de ori m-a cuprins îndoiala în legătură cu decizia mea. Eram furioasă pe mine, mă acuzam că nu mi-a fost suficientă simpla fericire feminină și mi-am complicat singură viața. În plus, când am plecat din țară am căpătat și o răceală zdravănă. Turcia de poveste mi s-a conturat atunci într-o paletă cromatică mai puțin caldă.

Primele diferenţe culturale, în ce măsură te-au influenţat?
M-a frapat limba: e dulce, iar frazele îți mângâie auzul. Este total diferită de vorba tăioasă a cetățenilor din Moldova. Însă, de multe ori, după limbajul delicat nu se ascunde sinceritatea. Totuși, față de străini, populația turcă are o atitudine pozitivă, care uimește.

 

Ţi-ai schimbat tabieturile după stabilirea acolo? Ai început să vezi anumite lucruri cu alţi ochi?
Da, am început să am grijă de garderoba mea.

Ce înveţi şi care sunt şansele de angajare după absolvire?
Radio, Televiziune, Cinematografie. Mă voi întoarce în Moldova și acolo toate își vor găsi rostul. Nu mă sperie greutățile – Dumnezeu ne are în pază.

Ai beneficiat de stagii de practică?
Viața este o continuă practică a cunoștințelor acumulate.

 

Ţi-ar plăcea să rămâi în Turcia? De ce?
Nu vreau să rămân în Turcia pentru că cei apropiați și cei mai dragi sunt în Moldova. Vreau să mă întorc în țară, să-mi împărtășesc experiența, să creez frumosul unde mi-e Patria. Moldova are nevoie de grijă și iubire altruistă.

 

Bărbaţi şi femei; Asemănări – diferenţe; Moldova – Turcia?
Indiferent de naționalitate bărbații și femeile doresc să iubească și să primească iubire. Fetelor noastre le lipsește sănătosul respect de sine, caracteristic turcilor, iar băieților – perseverența și generozitatea turcească.

 

 

Ce ar fi bine să cunoască o persoană când merge în Turcia?
Recomandarea mea este pentru reprezentantele sexului frumos: să filtreze complimentele frumoase și să-și cunoască prețul. Iar prețul vostru este mai mare decât toți munții de aur ce vi se promit. Este obligatoriu ca orice femeie din Moldova să cunoască acest lucru!

Foto: Arhiva Personală 

Distribuie articolul: