“Tinerii din Guvern vor să schimbe lumea acasă” – a fost genericul proiectului lansat de revista EA.md acum două luni, proiect care și-a propus să aducă istorii despre tinerii angajați în structurile guvernamentale care au cu ce se mândri. Au fost zece interviuri exclusive cu tineri de succes, bine instruiți, dedicați și dornici de schimbări pozitive. Ei muncesc în Guvern și au ales să schimbe lumea ACASĂ.

Am descoperit împreună zece tineri specialiști, funcționari publici sau atașați ai unor proiecte guvernamentale care au ales să chimbe Moldova prin efortul propriu și comun:

Eugen Sturza – șeful cabinetului Prim-ministrului Iurie Leancă. Visează să ajungă politician, dar știe sigur de la mama sa că, atunci când îți dorești ceva – acest lucru se poate îndeplini. Eugen Sturza, a învățat protocolul din propriile greșeli și, ca să doarmă liniștit, lasă secretele de stat la birou.

Daniela Vidaicu – Șef al Cabinetului Ministrului Justiției. După ani de studii și experiențe peste hotarele țării, Daniela s-a întors în Moldova pentru a face sistemul justițiar moldovenesc mai competitiv și mai aproape de cetățeni. Care e povața bunelului pe care n-o uită niciodată și care sunt cele mai mari provocări zilnice pentru șefa cabinetului de la Ministerul Justiției.

Nati Vozian – Consultant Național în Programe Economice la Biroul pentru Relații cu Diaspora, angajată din partea Nexus, un proiect finanțat de UE și SDC. Ca să înțeleagă cât DOR are, Natalia a vizitat deja, în 2013, zece țări și 20 de orașe – în toate căutând să-i descopere pe moldovenii din diasporă. Ce planuri are Biroul pentru Relații cu Diaspora, dar și în ce domeniu ar investi consultantul în programe economice al acestuia am aflat de la Natalia.

Andrian Gavriliță – șeful echipei de Atragere a Investițiilor din Executiv nu a stat să numere banii atrași în Moldova, dar se bucură pentru fiecare loc de muncă nou, care se deschide cu aportul său. Cum e să fii pompier pentru afacerile locale, dar și cât de greu este să arăți la patru ace când urăști sacoul am aflat din interviul cu Andrian.

Ana Taban – purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Din jurnalist clasic, șeful Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Intergrării Europene s-a transformat în apărătorul și informatorul colegilor de breaslă. Câte “karate” au lecturile ei, dar și ce tabieturi are Ana Taban, am aflat chiar de la ea.

Irina Tișacova – Coordonator pe Guvernare Deschisă la Centrul de Guvernare Electronică. Deși s-a școlit ani la rând peste hotare și o carieră în SUA era visul ei, Irina Tișacova a ales Guvernul Republicii Moldova. Tânăra pasionată de impresionism își dedică toată experiența dezvoltării serviciului numit Guvernare Deschisă. Irina ne-a spus ce păreri au cetățenii despre impactul acestui serviciu și de câte ori a spus că pleacă din Guvern.

Sergiu Stanciu – vice-ministrul Tineretului și Sportului. Deși e licențiat în artă și design, Sergiu Stanciu, creionează și implementează politici de tineret din Moldova. Sergiu știe bine problemele generației tinere și are, în acest sens, o listă generoasă de activități pentru anul viitor. Ni le-a povestit în detalii și nouă.

Svetlana Rogov – specialist Relații Externe la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcției. Obișnuită cu munca încă de pe băncile studenției, Svetlana Rogov a reușit să administreze bine capacitățile sale lucrative și să pună în valoare experienţa acumulată în proiectele internaționale. Tânăra adună experiența europeană și o traduce în acorduri și schimburi de experiență cu cei de la care avem ce învăța.

Victoria Roșca – coordonator al portalului guvernamental al serviciilor publice la Centrul de Guvernare Electronica (CGE). Victoria Roșca are un parcurs tipic unui student sârguincios, al unui angajat perseverent și al unei personalități care abia creionează aspirațiile. Are și de unde se inspira, deoarece preferă biografiile marilor personalități ale lumii și filozofia, încercând să o pună în practică în procesul de Guvernare Electronică. De la Victoria am aflat în detalii cum funcționează E-Serviciile din Moldova.

Radu Bezniuc – director adjunct al Autorității Aviației Civile. Modest din fire, fostul consilier pe domeniul de Transport Avia în cabinetul premierului Leancă a fost și foarte diplomat când veni vorba despre rezultatele sale. Aportul primordial din activitatea sa însemană astăzi bilete avia la prețuri reduse către mai multe destinații europene – un succes foarte apreciat de cetățeni. Radu ne-a mai povestit despre planurile în noua sa funcție și despre flăcăii săi, cărora deja le este mai mult decât prieten.

EA precizează că proiectul “Tinerii… schimbă lumea acasă” va continua cu alte domenii, unde ne propunem să descoperim activiști, tineri care au realizat ceva și care merită atenția și cunoașterea celorlalți.