Anna Cojocaru este o tânără artistă din Republica Moldova, școlită în domeniul picturii mai mulți ani acasă și stabilită de ceva vreme peste ocean. Moldoveanca povestește ce drum a parcurs până acolo și cât costă să te desenezi în cel mai celebru oraș din America.

Anna Cojocari este o tânără artistă din Republica Moldova, școlită în domeniul picturii mai mulți ani acasă și stabilită de ceva vreme peste ocean. Moldoveanca povestește ce drum a parcurs până acolo și cât costă să te desenezi în cel mai celebru oraș din America.

De la pictura artistică până la cea executată pe piele este doar un pas. Anna trebuia să aleagă în SUA între pictura pe corp și cea pentru desene animate. „Acasă am absolvit școala, colegiul, apoi universitatea – toate pe bază picturii, dar în ramuri diferite. Arta e foarte diferită și poți să alegi să activezi în ce domeniu îți place. Îmi place să desenez și când am venit în state eram între desene animate sau tatuaje. Făcusem portofoliul necesar cu ceva desene de-ale mele și încercam să-mi găsesc de lucru în acest domeniu. Mi-a luat un an să găsesc o persoană care să vrea să mă i-a sub aripă să și s-a mă învețe a tatua”, povestește moldoveanca pentru revista EA.md.

Anna Cojocari

Spre deosebire de Republica Moldova sau chiar de alte țări, în SUA un profesor își face cu adevărat meseria, fiind încrezut că discipolul trebuie neapărat să îl întreacă, precum ne confirmă Anna. „Profesorul meu este o persoană care știe să explice foarte bine, are multă răbdare și chiar e profesor în adevăratul sens al cuvântului. Nu înceacă să ascundă mici secrete, iar pe mine acest lucru mă ajută mult să merg mai repede înainte, să progresez mai rapid în acest domeniu”, mai spune ea.

tatuajOrice tatuaj își are începutul pe foaie, iar Anna Cojocari spune că în primele trei luni a desenat mostre doar pe foaie. „Primele 2-3 luni am învățat să desenez pentru tatuaje, pentru că desenul diferă prin compoziția sa. Toate temele pentru design le făceam ca desen pentru foaie, nu pentru tatuaj – așa că mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc și cu asta. După care am început să tatuez pe piele falsă. De ziua mea, o bună prietenă, într-o doară cumva, mi-a permis să-i fac primul tatuaj mic. Apoi, pentru practică, am mai realizat câteva tatuaje, până când profesorul a înțeles că sunt pregătită pentru a lucra”, relatează artista.

În Republica Moldova Anna nici nu se gândea încă la acest domeniu, drept pentru care îi este greu să îl compare financiar. Însă, știid cumva piața, e sigură că la prețurile din SUA, moldovenii s-ar tatua foarte rar și foarte puțini: „Acasă nu am lucrat în acest domeniu, dar dacă e să vorbim de prețuri, un tatuaj în State, la un mașter talentat, costă de la 200 la 600 de dolari per oră. E clar că acasă, cu așa prețuri, oamenii nu și-ar permită să-și facă niciodată tatuaje.”

Despre durerea miilor de împunsături pe piele, Anna spune cu zâmbetul pe buze că e o chestie foarte deșteaptă, care nu te mai lasă să dai înapoi. „Durerea simțită în timpul realizării unui tatuaj se intensifică pe la mijloc sau la sfârșitul muncii meșterului, când deja e prea târziu să dai înapoi. Totuși e suportabilă, deși ea depinde încă de multe detalii: înaite de a face un tatuaj este contraindicat consumul de alcool, trebuie să nu fii obosit și să dormi bine. Apoi contează mult ce tip de sânge ai, ce fel de culori are tatuajul, dar și gradul de sensibilitate al pielii. Tare mulți factori care influențează asupra durerii în timpul realizării tatuajului”, a mai menționat Anna Cojocari.

Prețul, pentru noi mare, nu îi sperie însă pe americani, care se desenează foarte des și foarte divers pe corp. „Tatuaje în Hollywood își fac, presupun cam 80% din populație – și femei, și bărbați, de orice vârstă și culoare. Este singurul oraș din SUA, cel mai plin de persoane foarte creative și stilate, de aceea am și decis să vin aici, pentru că auzisem multe lucruri despre acest domeniu la Hollywood, mi-am zis să încerc”, a mai relatat Anna revistei EA.md.

Distribuie articolul: