Vioara este pasiunea sa cea mare, iar de când s-a căsătorit, își împarte succesele cu cele mai iubite femei din viața sa: Cornelia și micuța Alexandra. Astăzi, instrumentistul Marcel Ștefăneț împlinește vârsta de 40 de ani și se află, cu această ocazie, tocmai în Italia.

„LA MULȚI ANI, SCUMPUL MEU!!! Te iubesc necontenit și îmi doresc să fim la fel de fericiți și peste ani… să te păzească Domnul de rele, dușmani și să te țină sănătos muuulți, mulți ani!!!! P.S.: Sper să fie azi cea mai deosebită și memorabilă zi de naștere de până acum”, mărturisește soția instrumentistului, într-un mesaj virtual, publicat pe internet.

Cornelia a distrbuit pe internet și o colecție de fotgrafii cu sine și Marcel, pozele fiind realizate tocmai la Roma. Cuplul a dat de înțeles că sărbătorește ziua de naștere a lui Marcel într-o călătorie prin Italia.

Pe pagina oficială „Marcel Ștefăneț Project”, instrumentistul se descrie în felul următor: „M-am născut în anul 1974, într-o familie de lăutari. În anul 1981, prin „verdictul” pronunţat de tatăl meu, Gheorghe Ştefăneţ, pedagog prin vocaţie, şef al Catedrei “Instrumente populare” la Colegiul de Muzică din Bălti, Moldova, am fost destinat profesiei de muzician. Încep serios să studiez vioara, înscriindu-mi primele pagini ale biografiei muzicale. În 1989 încep studiile la Colegiul de Muzică Bălţi, clasa de vioară. Din anul II, cânt în orchestra de muzică populară „Lăutarii” din Chişinău, cu care întreprind o serie de spectacole şi înregistrări muzicale. Particip la înregistrarea de mai târziu a albumului muzical, cu marele maestru al muzicii româneşti, naistul Gheorghe Zamfir, care, deşi locuia în exil, n-a uitat de românii din Basarabia postbelică şi care a fost unul din cei doi artişti români care au dat spectacole la Chişinău în premieră, în simbolicul an 1989 (celălalt artist a fost Sofia Vicoveanca). În 1992 am absolvit Colegiul de Muzică Bălti şi în acelaşi an m-am înscris la Academia de Arte Frumoase din Chişinău, la Catedra de „Vioară şi dirijat de orchestră”.

Paralel, am colaborat ca violonist cu diverse orchestre profesioniste. În 1994 am devenit laureat al concursului „Barbu Lăutaru”, tot atunci am fost invitat să cânt în cadrul orchestrei Cancelariei de Stat “Basarabia”. În 1996 am participat la festivaluri de folclor din Belgia, Spania, Franţa şi Finlanda. În acelaşi an, am avut fericita ocazie de a participa la lansarea albumului Folk-Jazz-Trio “Miraj”, care a fost lansat pe piaţă în 1997. În acea perioadă am compus şase creaţii româneşti tradiţionale, pe care mai târziu le-am încadrat în albumul “Marcel şi Edgar Ştefăneţ”, apărut în 1999. Din 2000 am început să lucrez la proiectul „Transbalkanica” si dupa o munca de 5 ani,am realizat un album de 14 piese.Dupa lansarea albumului,am avut multe concerte atit in Republica Moldova,cit si in Romania,Rusia. Anul 2006 a început victorios pentru „Transbalkanica”. În februarie am devenit câştigători ai concursului organizat de cunoscuta revistă americană Global Rhythm, piesa „Transbalkanica” a fost prezentă pe compilaţia cu acelaşi nume care a fost editată în luna februarie 2006, cu primul extras pe “single”. Editată într-un tiraj de 120.000 de exemplare, este distribuită şi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Revista Global Rhythm urmăreşte promovarea artiştilor străini cu un potenţial extraordinar, în cadrul celor mai cunoscute emisiuni de radio de specialitate. Printre proiectele de acest gen, promovate de Global Rhythm, se numără Thievery Corporation şi Shukar Collective.

foto: facebook.com/pages/Marcel-Stefanet-Project

foto: facebook.com/pages/Marcel-Stefanet-Project

Apoi am fost selecţionaţi printre finaliştii Concursului Internaţional de Muzică din Los Angeles. Au fost peste 15,000 de concurenţi – dintre toţi aceştia suntem pe locul 14 în categoria World Music. Şi cea mai mare victorie a proiectului „Transbalkanica” – este primirea Marelui Premiu în Concursul Internaţional de Muzică „John Lennon”. Albumul a avut peste 500,000 de concurenţi. Concursul John Lennon este un concurs internaţional de muzică, înfiinţat în 1997. Zeci de mii de compozitori din toată lumea participă anual la acest concurs. Concurenţii sunt divizaţi în 12 categorii – conform stilului de muzică – Pop, Rock, HipHop… noi am concurat la categoria World Music… adică la categoria cea mai dificilă, pentru că are cei mai mulţi concurenţi. Nefiind o muzică tipică unei regiuni sau stil, categoria “World music” (muzică internaţională) este deschisă întregii lumi. Vă daţi seama de câţi concurenţi talentaţi au încercat pentru titlul revenit albumului meu. Această victorie este cu atât mai preţioasă pentru mine, pentru că personalităţile ce au decis să decerneze albumului Transbalkanica Marele Premiu includ mari artişti din lumea muzicală contemporană americană şi internaţională (Robin Gibb, Al Jarreau, de exemplu), cât şi reprezentanţi ai marilor firme de muzică (cum ar fi Sony, EMI, Columbia ş.a.). Însă mai există şi o competiţie bazată pe votatul cetăţenilor în Superfinală (un fel de juriu de popularitate, gen American Idol) dintre deţinătorul Marelui Premiu din etapa actuală – (adică Transbalkanica) şi penultimul deţinător al Marelui Premiu.

Pe lângă proiectul Transbalkanica, am mai realizat împreună cu fratele meu Edgar, multe albume de muzică populară cu interpreți bine cunoscuți din Moldova și România, precum : Luminita Caluta, Igor Rusu, Vadim Gheorghilaș, Andra(România), Paula Pasca (România), Nicolae și Isidor Glib, Geta Burlacu, Natalia Proca, Lilia Roșca, Surorile Viorica și Elena Lupu, Sorin Filip (România), George Cojocărescu (România), Ana-Maria Stoian (România), Mihai Grosu. Pe lângă muzica populară, am mai realizat câteva proiecte de muzica de Estradă autohtonă împreună cu interpreții Natalia Barbu și Valentin Boghean. Recent,am fost decorat cu meritul de stat „Artist Emerit”, pentru succesele deosebite a proiectului meu „Transbalkanica”, ceea ce mi-a dat și mai mare imbold să creez și să realizez piese și proiecte noi, care să bucure urechile și sufletele oamenilor.”

Marcel și Cornelia Ștefăneț educă, împreună, o fetiță de aproape un an, pe nume Alexandra.

Îi urăm instrumentistului succese mari și sănătate multă.

Foto: Facebook

Distribuie articolul: