Îi pui de la finalul verii sau din toamnă și te bucuri de castraveți murați în saramură toată iarnă! Uite cât de ușor este să pui castraveți la murat, fără să se înmoaie și în așa fel încât să se păstreze bine peste iarnă.

INGREDIENTE
castraveți
hrean
boabe de muștar
boabe de piper
boabe de ienibahar
căței de usturoi
crenguțe de vișin
semințe de mărar
oțet (cca 250 ml/8 L apa)
apă
sare (1 lingură la 1 L de apa)

Citește și: Dacă nu înțeapă castraveții, nu îi marina. Sfaturi pentru murături gustoase (Foto)

MOD DE PREPARARE:
1. Spăla castraveții și pune-i într-un borcan mare de murături, fără a-i așeza într-un mod anume. Sub borcan așează 4 furculițe, cu mânerul către borcan, pentru a preveni crăparea recipientului. Opărește-i cu o soluție de apa cu sare (1 lingură de sare de murături la 1 litru de apa). Pune celofan pe „gura” borcanului și leagă-l.

2. Când saramură din borcan s-a răcit, scurge-o înapoi în oala în care ai fiert-o inițial și mai dă-o o dată în clocot. În răstimp așează castraveții vertical în borcane de 3 L, punând și hrean (împiedică înmuierea castraveților), boabe de muștar, boabe de piper, boabe enibahar și căței de usturoi.

3. Deasupra așează crenguțe de vișin, pentru a ține castraveții în saramură, și semințele de mărar.

4. În saramură clocotită adaugă o cană (cca 250 ml) de oțet la fiecare 8 L de lichid, apoi opărește castavetii din nou cu această saramură, având borcanul așezat la fel, deasupra a 4 furculițe/linguri/cuțite metalice.

5. Leagă borcanele la gură, așteaptă până când castraveții se răcesc complet, apoi mută-i la păstrare pentru iarnă.

Sfaturi utile

✽ Pentru a evita înmuierea murăturilor, nu folosiți niciodată sare iodată.

✽ Capacul borcanului trebuie să fie perfect strâns, pentru a nu pătrunde aer.

✽ Legumele, dacă sunt tăiate, nu trebuie îndesate puternic, pentru a evita fermentarea lor.

SURSA

Distribuie articolul: