După 9 ani de jurnalism muncit până în măduva oaselor, Dorina Cojocaru a acumulat suficientă experiență pentru a recunoaște: „am înțeles că profesia mea are la bază, pe lângă dorință și voință, nevoie de un mentor bun și foarte multă practică”. La început de 2016, pe lângă meseria de bază de producător executiv JurnalTV și  producător al emisiunii „Deșteptarea” din cadrul aceluiași post TV, și-a transformat cursul-atelier de jurnalism TV într-o adevărată școală de televiziune. Cine sunt oamenii care au inspirat-o să simtă această meserie, dar și ce urmează să ofere școala pe care o lansează, am aflat chiar de la ea!

12575830_1076181729088571_2141125091_nDorina, am aflat chiar în primele zile ale anului 2016 că ai pus bazele unei școli de televiziune. Ce te-a motivat să lansezi acest proiect acum?

Proiectului i-am dat start anul trecut, doar că la nivelul unui curs-atelier. Anul acesta, dat fiind faptul că cererea e mare, îi dam amploare și creștem la nivelul unei școli.

În cei 9 ani activi de televiziune, având ocazia să îmi desfășor activitatea între segmentele de reporter – prezentator – producător, am înțeles că profesia mea are la bază, pe lângă dorință și voință, nevoie de un mentor bun și foarte multă practică. E cheia succesului în ceea ce numesc eu – mecanismul profesiei, care din păcate lipsește încă multor pseudojurnaliști.

De câțiva ani buni, testez, învăț, cresc studenți sau absolvenți ai facultăților de profil și realizez cât de mare le este nepregătirea după 3 sau chiar 5 ani de studii superioare. De la limba română care lipsește în totalitate, până la modul de prezentare la un prim interviu – toate necesită o intervenție „chirurgicală” cu multe ore petrecute în sala de „operație”.

În acest context, am înțeles că e mai simplu să creezi de la zero decât să șlefuiești. Șansa multora ține doar de o bază bună, pusă din start și de întărirea prin motivație a unei rezistențe la o muncă asiduă.

Cine sunte potențialii tăi elevi, ce urmează să studieze și ce perspective crezi că le va deschide diploma de absolvire?

În primul rând, vreau să precizez că elevii vor lucra cu o echipă de profesioniști ai domeniului: oameni de televiziune, care produc zilnic emisuni LIVE, care luptă în viteză pentru veridicitatea informației aduse telespectatorului – jurnaliști de prim rang, cu experință atât în țară, cât și în afară.

În contextul acesta, suntem deschiși pentru oricine își dorește să învețe: cum să ajungă vedetă de televiziune, ce înseamnă televiziunea, cum se produce o emisiune, experienţa unui prezentator TV etc. Profesorii noștri vin cu un program modern, bazat pe activități practice și mult lucru în teren.

De fapt nu învățăm și apoi lucrăm, ci învățăm lucrând.

Doritorii sunt încadrați în 5 grupe în funcție de vârstă dar și de potențialul absorbției materiei. Dimploma de absolvire le va da încrederea și siguranța de a bate la ușa oricărui producător TV, cu intenția unei angajări.

12576165_1076181902421887_1517113507_n

Unul dintre secretele „sticlei” este că prezentatorii TV arată, în realitate, altfel decât la ecrane. Mărturisește-ne câteva detalii…

Prin natura sa, un profesionist știe să-și îmbrace cu gust haina profesiei astfel încât să reușească să pară cel care se vrea a fi. Măsurile luate sau ajustarea de la cel real la cel de meserie implică anumite etape, scheme, trucuri etc. De la cum să eviți strănutul în timpul unui jurnal de știri și până la cum să dai azi energie, dacă ieri ți-ai înmormântat un apropiat – toate pot fi destăinuite de profesorii acestei școli.

12571357_1076180915755319_598193542_n

Cine sunt mentorii care au format personalitatea TV Dorina Cojocaru? Le poți transmite un mesaj.

Aoleu, hai că simt furnicături prin corp… poate pentru că se spune că cele mai sincere gânduri care ies din noi, reușesc să ne înghețe până la tremur pentru câteva clipe.

Am 3 oameni (producători TV) cărora, dacă tot mi-ați dat ocazia, pe lângă faptul că le mulțumesc din suflet pentru că au știut să mă îndrăgostească atât de puternic de munca mea, aș vrea să le menționez lecțiile:

1. Lilian Cebotari, care a crezut în mine acum 9 ani și m-a luat în echipa lui pentru două proiecte de prime time, spunându-mi: „Imaginează-ți că nu știi să înoți, iar eu te arunc din avion în ocean dăndu-ți o singură condiție – nu ai voie să te îneci…

2. Nata Albot, care mi-a arătat prin propriul exemplu că având creativitate, ambiție și o echipă bună, poți crea, organiza, produce evenimente fără prea mulți bani: „Alege o echipă pentru suflelul tău. Nu căuta în ei studii superioare, experință sau prea multe pretenții de viață. Găsește-le doar scânteia pe care Tu trebuie să o aprinzi.”

3. Corneliu Durnescu, unul dintre cei mai calculați și strategi profesioniști ai domeniului, mi-a dat lecția respectului de sine în profesie (organizare, planificare, acțiune), dar și strategia unui managment care are la bază disciplina: „Nu-ți fie frică să fii lupul profesiei tale, dacă știi că ești mai bun decât ceilalți.”

12583828_1076232369083507_133837194_n

Intenționezi să te detașezi de munca la TV sau îți vei continua proiectele simultan?

Nicidecum nu mă detașez. Dimpotrivă, agenda mi-e planificată mai bine ca oricând pentru a reuși să le armonizez pe toate. Iar când zic toate, înseamnă că mai este ceva nespus, care ar necesita încă un pic de analiză și calcul.

Îți urăm succese mari!

12348411_1076180909088653_321781803_n

Foto: Arhiva Personală, Michele Photography

Dorina Cojocaru, cerută de mireasă în vacanță: „Nicăieri în lume DA-ul meu nu putea fi mai clar”