Marți, 14 ianuarie, în cadrul Muzeului Național de Artă al Moldovei, s-a desfășurat un vernisaj în cinstea lui Dumitru Fusu – Artist al Poporului și Cavaler al Ordinului Republicii. În cadrul expoziției s-au prezentat 70 de lucrări de grafică, realizate de către „pictorul” D. Fusu, în perioada anilor 1960-1980. Majoritatea din acestea reprezentând portete ale multor personalități marcante din diferite domenii.  

La marele eveniment – expoziţia comemorativă de artă plastică a artistului Dumitru Fusu, au participat toți membrii familiei, au recitat discursuri, și-au amintit momente frumoase din „albumul vieții” lor, au râs, au plâns și au aplaudat creațiile „nebănuitului” pictor.

 

Pe lângă membrii familiei a luat cuvântul și Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, care a declarat despre regretatul regizor: „Un OM mare al culturii noastre, un mare artist al poporului, un mare actor”. De asemenea, la eveniment a participat și Ana Lucia Culev, șefa Direcției Culturii, care a menționat: „De mic copil am auzit de Dumitru Fusu, am crescut cu el, Eu de mamă și de tată nu mă satur niciodată, a fost cântecul pe care întotdeauna l-am asociat cu marele nostru actor și regizor.”

 

Surpriza evenimentului a fost marcată de declarațiile lui Mihai Fusu și a Anei-Maria Mardare, care au anunțat că în acest an s-a creat „Fundaţia Dumitru Fusu”, care va premia anual câte un tânăr din domeniile în care a activat artistul – pictură, regie, actorie (teatru). Anul acesta, cea căreia i-a fost acordat premiul în domeniul teatrului, în valoare de zece mii de lei, a fost regizoarea Luminiţa Ţâcu.

 

Dumitru Fusu s-a născut la 29 martie 1938 în satul Parcova, judeţul Bălţi. A absolvit Şcoala teatrală „Boris Şciukin” şi Cursurile superioare de Regie şi Scenaristică din Moscova. În anii 1960-1968, cu unele întreruperi, a fost actor la Teatrul Republican „Luceafărul” din Chişinău, pe care îl fondase alături de alţi 19 studenţi sciukinişti cu care absolvise. A fost regizor la studioul „Moldova – film” în perioada 1979-1984 şi organizator la Chişinău al Festivalului Internaţional de Teatru „One Man Show”. Actor prin vocaţie, Dumitru Fusu s-a impus şi prin faptul că a fost un animator al Teatrului unui Actor în Republica Moldova. 

 

În cinematografie a debutat ca actor în anul 1961 în filmul „Omul merge după soare” (regizor Mihail Kalik). A interpretat roluri de înaltă ţinută artistică, îmbinând în mod reuşit arta scenică şi cinematografia. A fost membru al Uniunii Cineaştilor din 1976. În calitate de regizor, a ieşit în evidenţă prin lucrările: „Ecoul”, s/m, 1978; „Sărbătoarea sufletului”, documentar, 1979; „Şoseaua”, s/m, 1981; „Constelaţia talentelor”, documentar, 1984; „Parkova – 435”, documentar, 1987.

„Bocetul şi durerea noastră le-am înlocuit cu ceea ce avem aici”,  a declarat  în cadrul vernisajului, soţia regretatului actor, Maria Mardare-Fusu.