Dumitru Drumea lucrează într-o bancă de invesții la Paris. Fără prejudecăți și conștient de hotărârea lui, a plecat în urmă cu 7 ani la studii în Franța. După absolvire a hotărât să rămână acolo. De ce ai ales să faci facultatea de geografie în Franța? Nu e o facultate care se află în topul preferințelor studenților moldoveni și nici francezi.
De aceea am și ales-o. A fost o alegere conștientă și conștientizată. Am studiat la Grenoble. Această facultate mi-a deschis mai multe uși, și e adevărat, îți consolidează cultura generală, dar nu ai prea multe soluții și oportunități de angajare după absolvire. Chiar și francezii cu care am învățat ori s-au reprofilat ori sunt fără lucru.

Cum te descurcai financiar în timpul studenției? Ce joburi ai avut?
La Grenoble am avut foarte multe joburi cu care mi-am asigurat studiile. Am fost barman, profesor de matematică, tutor de geografie fizică și geologie la universitate, muncitor în construcții. Majoritatea joburilor le-am găsit datorită cunoștințelor. Apoi un lucru îl aduce pe celălalt. Când oamenii văd că pot conta pe tine, ai din ce în ce mai multe propuneri de angajare. Mai târziu, am avut noroc că am obținut o bursă pentru masterat și stagiile mele erau mereu bine plătite.

Ce te-a surprins cel mai mult la studenţii francezi şi cu ce prejudecăţi (dacă ai avut) ai plecat de acasă?
Nu aveam nici o prejudecată. Știam doar că în Franța o să găsesc aceeași oameni, cu aceleași interese și aspirații. E drept că o bună parte din ei au avut o altă copilărie, au văzut mai multe lucruri decât noi, fiindcă vin dintr-o țară mai bogată. În rest, și acolo oamenii sunt diferiți…

Ai făcut master în finanțe la Paris și Londra (deci ai deviat puțin de la geografie). Realitatea pieții muncii ți-a schimbat planurile sau vrei să te lansezi în afaceri?
Putem spune și așa. De fapt, eu văd drumul meu ca fiind unul coerent și bine gândit. După absolvirea primului masterat în 2009 am fost angajat într-o companie privată de gaze naturale în Franța. Acolo am lucrat un an și jumătate, după care am hotărât să-mi dau demisia pentru a completa profilul academic şi cu un master în finanțe. Însă domeniul pe care l-am ales e strâns legat de mai multe sectoare ale economiei mondiale. Cu alte cuvinte, în ceea ce fac, finanțele reprezintă doar un mijloc pentru a atinge un scop, și nu scopul însuși, așa cum este deseori cazul în bănci.

O parte din studenții moldoveni care pleacă la studii peste hoare se întorc acasă, alții ca și în cazul tău, decid să rămână. Care a fost motivația ta ca să rămâi în Franța?
Pentru mine faptul că am ramas este ceva firesc, deoarece această țară oferă multe posibilități celor care au absolvit aici. Franța e foarte corporatistă: foarte des întreprinderea în care vei lucra va depinde de școala pe care ai făcut-o. Într-adevăr, faptul de a trăi în străinătate te dezvoltă foarte mult și îți dă o viziune globală. Prietenii mei moldoveni din Franța nu se prea grăbesc să se întoarcă acasă. Mai ales acum, când mulți dintre ei au obținut cetățenia românească.

Ai vrea să revii în Moldova ?
Nu exclud, dar nu acum. Ai predat câteva cursuri studenților de la USM. Cum ți-a părut această experiență? Ce sfaturi le-ai da tinerilor care vor sa înveţe peste hotare?
Experiența a fost interesantă. Cât despre sfaturi celor care vor să învețe peste hotare: dacă dacă vrei ceva cu adevărat – poţi să o faci. E o experiență unică. Mulți spun că e scump… Dar cunosc personal moldoveni care au avut o situație extrem de dificilă aici și acolo au reușit datorită sârguinței și voinței.

Distribuie articolul: