În ultimii doi ani de activitate la Google, Dumitru Daniliuc a lucrat la web browser-ul Chrome. La un moment dat și-a zis că nu-și mai vede aportul personal în cadrul companiei și a plecat. Acum, face aplicații pentru companiile mari de telefonie mobilă din SUA. Lucrează programator și recunoaște că îi place prea mult partea tehnică a jobului ca să fie tentat de partea de management.

Vârsta: 30 de ani
Studii: Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) din SUA
Medalii: 5
2 medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică
1 medalie de argint Olimpiada Internațională de Matematică
2 medalii de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică
Locul de muncă: Location Labs

Google are criterii foarte riguroase de selectare a angajaților. Tu cum ai reușit să te angajezi?
M-am angajat imediat după absolvirea Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT). Sistemul în principiu e simplu: aplici la job, trimiți CV-ul și dacă departamentul de angajare te selectează, vii și susții câteva interviuri tehnice. Dacă inginerii de acolo au decis că ești suficient de bun ca să lucrezi cu ei, primești oferta de muncă.

În momentul în care am depus dosarul aveam două avantaje mari. În primul rând, veneam de la MIT, care e considerată una dintre cele mai bune universități tehnice din SUA și din lume. În al doilea rând, cât am fost student, am lucrat o vară la Microsoft și o vară la Google, deci aveam deja experiența de lucru la companii mari și foarte competitive. Având acestea avantaje am fost chemat la interviu imediat ce am aplicat pentru job. Se pare că am facut suficient de bun ca să-mi propună o ofertă.

Ce ți-au propus?
Programator, primii trei ani am lucrat la sistemul lor de publicități (AdWords) și ultimii doi ani am lucrat la web browser-ul Chrome. Google este o companie foarte bună: pe lângă salariul bun și multe alte „perks” (bonus-uri de genul mâncare gratis, mici reduceri la toate cumpărăturile de la anumite companii). Majoritatea timpului lucrezi la lucruri interesante și ești mereu înconjurat de lume deșteaptă de la care poți învăța multe lucruri noi.

De ce ai hotărât să pleci după cinci ani?
Te mai plictisești să faci aceleași lucruri, cinci ani este o perioadă destul de lungă. La un moment dat, mi-am dat seama că Google a devenit prea mare: de exemplu, echipa „Chrome” în care lucram avea peste 200 de oameni (pentru comparație, multe companii de soft nu ai atâția angajați în total). La scara asta, a devenit greu să-mi mai dau seama cât de mult contează pentru companie contribuțiile mele personale și am hotărât că ar fi timpul să încerc să lucrez la o companie mai mică unde aș avea mai multe responsabilități și un impact mai mare.

Unde ai plecat?
Din 2011 lucrez la o companie mai mică de soft „Location Labs”, care face aplicații pentru companiile mari de telefonie mobilă din SUA. Companiile de telefonie mobilă oferă aplicațiile acestea abonaților lor contra plată, iar compania noastră ia un procent din venit. Lucrez ca programator. Mă rog, titlul oficial e „senior software engineer”. Am avut posibilitatea să devin manager, să am câțiva subalterni. Însă, mie îmi place partea tehnică a job-ului, nu să stau în ședințe toată ziua.

Activezi într-un domeniu în care este o concurenţă acerbă. De ce calităţi ai nevoie ca să te poți menține ?
Cel mai important e să-ți placă job-ul și să fii motivat să-l faci. Contează pregătirea tehnică (să știi limbajele de programare populare, algoritmi, etc.), însă informatica e un domeniu unde lucrurile se mișcă foarte rapid și e imposibil să fii expert în toate tehnologiile. Din cauza asta, e și mai important să înveți o tehnologie nouă într-un timp foarte scurt.

Relațiile cu colegii contează la fel de mult: modestia și tratarea cu respect a tuturor colegilor de muncă (indiferent de rasă, sex, origine, vârstă, situație familială, experiență) sunt foarte apreciate. De asemenea, contează să nu-ți fie frică să faci greșeli și să nu-ți fie rușine să ceri sfaturi de la colegi, pentru că acesta-i modul în care înveți cel mai mult.

Cum arată o zi obişnuită de muncă ?
Îmi place foarte mult că am un orar flexibil. Dacă am nevoie să vin la serviciu mai târziu sau să plec mai devreme, nu trebuie să-mi cer voie de la nimeni, atât timp cât îmi fac munca la timp. În mod normal, ajung la serviciu la 9:30-10 dimineața. Până la 11 răspund la emailuri sau fac niște lucruri mărunte. La 11 în fiecare dimineața am o sedință de vreo 10 minute. Restul zilei este o combinație între a sta în fața calculatorului și a lucra la produsele noastre. De obicei, încerc să plec de la serviciu nu mai târziu de 7-8 seara, dar când este o urgență stau și până mai târziu.

Ce faci în timpul liber, ce pasiuni, hobby-uri ai?
În weekend, de obicei încerc să mă văd cu prietenii, fie la o petrecere, zi de naștere, picnic sau plimbare printr-un parc național (California e plină de zone naturale extraordinare). În timpul săptămânii, am timp doar seara și de obicei fac sport, exersez la chitară (daca aș fi suficient de bogat ca să nu trebuiască să lucrez, cred ca aș face asta toată ziua, mă uit la un film sau pur și simplu pierd vremea pe internet. Mi-ar plăcea să călătoresc mai mult, dar din păcate am destul de puține zile de vacanță.

Cât de des vii acasă?
Nu vin prea des. Am fost pentru câteva zile în luna iunie, dar înainte de asta ultima dată am fost în 2007. Sincer, nu prea am ce face acolo. Mulți prieteni cu care am mai ținut legatură au plecat din țară. Am multe rude la Chișinău, dar e greu să ții o legătură strânsă cu cineva la o distanță atât de mare. Prefer să mă viziteze rudele și prietenii în California.

Profesional, ai fi tentat să te implici în anumite proiecte la Chișinău?
Nu știu dacă o să se întâmple asta vreodată. Profesional, nu știu dacă aș avea o opțiune bună. Știu că există companii de soft și nu vreau să par cu nasul pe sus, dar sincer nu cred că în Moldova există o companie care are etica profesională pe care o au toate companiile de aici și nici nu cred că exista o companie care are de rezolvat probleme suficient de interesante și complicate din punct de vedere tehnic. În plus, situația economică și politică la moment nu e tocmai de invidiat.

Unde şi cum te vezi peste cinci ani?
Cel mai probabil am să fiu tot în California, o să fac cam aceleași lucruri pe care le fac acum. Poate schimb compania la care lucrez, poate orașul în care stau sau poate se mai schimbă lumea cu care mă văd, dar cred că e destul de puțin probabil să se schimbe ceva radical. În principiu, sunt destul de fericit cu viața mea personală și profesională, și dacă în cinci ani totul o să fie exact la fel, o să mă îngrijorez puțin pentru că o să-mi pară că am pierdut cinci ani fără să fac ceva, dar n-o să mă plâng prea mult.

 

Distribuie articolul: