La 27 de ani, Dumitriţa Petrov lucrează în Geneva la una din cele mai prestigioase instituţii internaţionale – Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI). Tânăra din Chişinău nu se opreşte aici şi îşi doreşte să obţină o funcţie managerială în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Parcusul sinuos Moldova – Elveţia

Drumul spre Elveţia nu a fost uşor şi nici întâmplător. Este rezultatul unei munci perseverente, de ani de zile. A fost începutul unei noi etape în viaţa tinerei. După sute de aplicaţii făcute pentru un stagiu şi interviuri trecute cu brio la instituţii internaţionale ca Banca Europeană de Investiţie, Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Dumitriţa a optat pentru jobul din unei agenţiei specializate a Organizaţiei Naţiunilor Unite. „Toate oportunităţile erau tentante, dar până la urmă am ales jobul cel mai aprope de profilul meu – în Departamentul Finanţe şi Budget la OMPI ”. Colegii ei sunt din toate colţurile lumii, fiind un mediu profesional internaţional, unde se lucrează mult atât la nivel individual, cât şi în echipă.

Profesie din vocaţie

Ea a ştiut că vrea să facă economie, încă de pe băncile şcolii. În clasa a zecea a urmat lecţii de profil în cadrul proiectului Junior Achievement Moldova. A rămas să lucreze la această asociaţie non-profit, ca voluntar, unde s-a implicat în organizarea concursului „Compania Şcolară” şi Olimpiada Republicană la Economie. Împreună cu alţi tineri a fost premiată la Concursul Companiilor Şcolare, în Chişinău, iar apoi au reprezentat ţara noastră în Rusia. Între timp, Dumitriţa a cunoscut multă lume, care a inspirat-o şi a ghidat-o, iar părinţii, prin sprijinul lor necondiţionat, au avut un rol important în alegerea făcută.

Dragostea de carte

Funcţionara Dumitriţa Petrov vorbeşte fluent patru limbi străinem are două diplome universitare şi un master. După doi ani de studii în Chişinău, a simţit căîi lipseşte ceva. Impulsionată de ideea căîn viaţă totul e posibil şi că ceea ce vrei să faci îţi poate reuşi, s-a înscris la Universitatea “Luigi Bocconi” din Italia, Italia.

După ce a plecat în peninsulă cu o bursă, norocul i-a surâs din nou. De această dată a urmat un masterat în Integrare Economică Europeană şi Business, la Colegiul Europei din Belgia. „Aceasta e instituţia unde am avut parte de profesori extraordinari şi lecţii de viaţă. E într-adevăr, universitatea pentru viitorii lideri ai Europei.”, spune cu mândrie Dumitriţa.

Succesul – marcă înregistrată

Dumitriţa Petrov crede că o femeie realizată trebuie să fie un profesionist; să fie inteligentă, diplomată şi, nu în ultimul rând, să zâmbească. Deşi, viaţa ei a însemnat un efort continuu, tânăra nu regretă nimic: „Trăiesc cu prezentul şi viitorul, deci nu vreau să schimb lucrurile care s-au întâmplat. Tot ceea ce am făcut în trecut are o legătură logică de neînchipuit. Acum sunt un rezultat al evenimentelor din viaţa mea, a persoanelor cunoscute, al schimbului de idei şi bineînţeles, al eşecurilor”. Dimpotrivă, spune că trecutul i-a oferit lecţii de curaj, perseverenţă şi optimism: „Nu pot exclude sau schimba nimic din trecut, aş pierde firul logic şi nu aş ajunge în realitatea actuală. Sunt la o etapă când pot spune cu mândrie că orice e posibil. Evident, aş vrea să evoluez în carieră, să am o familie şi să realizez în fiecare zi ceva, ca să pot spune cu adevărat că trăiesc”.

Geneva – a doua sa casă

Elveţia i-a oferit întâi de toate oportunităţi, un job prin care îşi aplică cunoştinţele şi unde poate acumula experienţă, un mediu internaţional în care este apreciată, o concurenţă sănătoasă, în rezultatul căreia fiecare are ceea ce merită. „Moldova e patria mea, unde am locuit 20 de ani, e graiul meu natal, e neamul meu.”, mărturiseşte moldoveanca. Totuşi, nu are de gând să revină, cel puţin deocamdată, „tot ceea ce fac acum e la nivel internaţional. Dacă ar fi să ma angajez acasă, aş lucra la nivel naţional. Nu exclud faptul că aş reveni într-o zi, dar pentru moment, e oportun să acumulez experienţă la OMPI.”

Lumea – un sat global

Dumitriţa adoră să călătorescă. În timpul liber îşi organizează mici vacanţe. „Un criteriu important e să nu mă simt un turist, ci să interacţionez cu localnicii si să simt adevărata viaţă, cultură şi atmosfera ţării vizitate”. Profesional, Dumitriţa Petrov nu se opreşte aici, ci ţinteşte la o funcţie managerialăîn cadrul ONU. Deşi, asta presupune formare continuă, examene şi performanţă de top, tânăra consideră că totul în viaţă are un rost şi nimic nu se poate obţine fără efort.

Maria Jomir

Geneva, Elveţia

Distribuie articolul: