În dimineaţa zilei de duminică, 27 octombrie, se va trece de la ora de vară la ora legală oficială standard, denumită de mulţi şi drept “ora de iarnă”.

 

Ziua de duminică, 27 octombrie, va avea practic 25 de ore, întrucât ora 03:00 se va repeta. Oamenii vor avea, astfel, ocazia să doarmă mai mult cu o oră. Potrivit specialiştilor, însă, efectul orei în plus va dispărea după numai câteva zile.

Profesorul Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow spune că după ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ. “Pe măsură ce noaptea devine mai lungă, suntem tentaţi să ne culcăm mai devreme şi să ne trezim mai târziu, fiind bulversaţi”, mai spune expertul.

În fiecare an, în ultima duminică din octombrie se trece la ora legală oficială. Anul acesta, schimbarea va avea loc în dimineaţa zilei de duminică, 27 octombrie, când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, adică ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Schimbarea orei se face de două ori pe an – în ultima duminică din martie, când se trece la ora de vară şi în ultima duminică din octombrie, când se revine la ora oficială.

Celebrul om de ştiinţă Benjamin Franklin a fost primul care s-a gândit la ora de vară, în anul 1784. Acesta a scris un eseu, “Economical Project”, în care a formulat câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, una din ele fiind introducerea unei perioade de timp pe parcursul verii.

Sursa: www.romaniatv.net

Distribuie articolul: