Echipa Teodor Balet împlinește în curând 25 de ani de activitate, iar cu această ocazie, în ajunul spectacolului aniversar, am reușit să pătrundem în culisele repetițiilor pentru a vedea cum decurg pregătirile pentru marele eveniment. Am aflat detalii inedite, ne-am delectat cu muzică bună și am simțit energia tinerilor aflați mereu În Pași de Dans.

Teodor Balet are o istorie frumoasă, care început din plăcere și a revoluționat dansul în Republica Moldova prin talent desăvârșit, atitudine neordinară și multă muncă carecterizată prin dedicare totală. Evoluția acestei trupe de dans a fost urmărită de-a lungul anilor, începând cu 1993.

Mentorul de neînlocuit Teodor Balet este Teodor Rădulescu, care în cadrul unui Coffee Break organizat, și-a dezvăluit o parte din emoțiile frumoase pe care le trăiește în ajunul spectacolului aniversar și ne-a relatat pe scurt cum și-a realizat marele său vis. Fiind actor la Teatrul Național, mai evada din când în când de acolo în lumea luminilor, pentru că lumea teatrală era, uneori, prea întunecată, iar la dans avea multe lumini. A început totul cu câțiva colegi, iar în scurt timp trupa de dans a devenit destul de cunoscută. Istoria lor a început odată cu Catharsis, când s-a lansat formația. Poate că l-a început totul era mai mult o glumă, însă lucrurile, cu timpul, s-au conturat. Teodor era coregraf la teatru, începător, însă avea o sală de balet, iar datorită acesteia avea multe facilități, ceea ce a sporit factorul declanșator al dorinței de a face ceva diferit decât actorie. Cunoștea o lume frumoasă care nu putea fi grea pe atunci, pentru că făcea totul din dragoste.

„Școala de dans și baletul a apărut din necesitatea de a face și altceva decât teatru. Nu a fost greu, pentru că ceea ce făceam era din plăcere. Era o lume în care evadam, îmi făceam cunoștințe în fiecare zi, prieteni noi, înafara lumii teatrului”, a spus Teodor Rădulescu.

Deoarece școala are o istorie lungă, cu mulți elevi, aceasta a format adevărate personalități. Printre acestea se numără Alexandra Shine – coregraf principal al baletului și solistă, precum și director comercial al studioului de dans. EA trăiește un amalgam de emoții și abia așteaptă să-și revadă publicul drag de acasă:

„Pregătirile sunt în toi, iar eu numesc aceasta o avalanșă înainte de spectacol care se întâmplă de fiecare dată, pentru că într-adevăr este o responsabilitate foarte mare. Vrem să prezentăm ce avem noi mai bun. Programul este foarte interesant și ne dedicăm trup și suflet. Pentru mine este un spectacol foarte dorit și mult așteptat din motiv că exact înainte de accident am avut ocazia să ies pe scena Palatului Național și, sincer, nu credeam că o să mă mai reîntorc vreodată. Visurile se împlinesc. Nu pot să redau ce emoții am legate de acest spectacol, este foarte special. Am intrat aici, în aceasta trupă de dans, ca în familie, simt că sunt iubită și apreciată”, a declarat Alexandra.

Din dragoste pentru dans, tinerii TeoDance se pregătesc din zori și până în seară. Vin devreme, termină târziu, însă pentru ei acest lucru este deja un proces normal. Se simt extraordinar de bine când sunt împreună, sunt prietenoși și se susțin reciproc.

Citește și: Teodor Rădulescu – „Never say never” sau cum e să vrei „să nu-ți mai dorești atât de multe”

De la o vârstă fragedă a început să danseze și Ionela Țăruș, fetița care ne-a dus faima și peste hotarele țării. Am surprins-o și pe ea foarte implicată în toiul pregătirilor pentru spectacolul grandios care urmează.

Foto/Video: Facebook.com/Teodor Rădulescu