„Rolul statului în asigurarea drepturilor electorale ale persoanelor cu dizabilităţi” a fost genericul mesei rotunde desfăşurate în incinta Institutului Muncii din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Filiala din Chişinău a Institutului Internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor member ale Adunării Interparlamentare a CSI în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală, Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi altele.

În cadrul evenimentului au fost prezentate două studii realizate de către experţii Denis Zacon şi Elena Culic, cu privire la problemele de acces la procesul electoral ale persoanelor cu dizabilităţi, dar şi rolul statului în asigurarea drepturilor electorale ale acestora.

Magistru în drept public şi activist obştesc, Denis Zacon, menţionează: „Există multe bariere cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, iar infrastructură electorală este una dintre ele. Lipsa cailor de acces şi a rampelor, lipsa alternativelor de informare şi votare, dar şi atitudinea cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi duc la îngrădirea dreptului la vot. De asemenea, mai sunt şi bariere sociale ce ţin de stigmatizarea culturală, ruşinea în familie şi închiderea persoanelor cu dizabilităţi în casă, lipsa de atribuţie în cazul persoanelor cu deficient mentale, instituţionalizarea.”

IMG_4198

IMG_4203Experţii au făcut o analiză comparativă a Republicii Moldova cu alte 40 de ţări, referitor la progresul în domeniul asigurării drepturilor electorale ai cetăţenilor cu dizabilităţi. Aceştia au constatat că în străinătate, persoanelor cu nevoi special le este asigurată bunăstarea, accesul la sprijinul social, dar şi condiţii necesare pentru a-şi exercită dreptul la vot.

O altă problema identificată şi abordată la masă rotundă a fost lipsa de cooperare între Comisia Electorală Centrală şi Biroul Naţional de Statistică.

Vicepreşedintele CEC, Rodica Ciubotaru, precizează: „Din nefericire, Biroul Naţional de Statistică nu deţine date concrete referitor la numărul de personae cu dizabilităţi cu drept la vot, după locul de reşedinţa. În urmă alegerilor din dată de 30 octombrie 2016 Comisia Electorală Centrală a repartizat la întâmplare material special secţiilor de votare.”

22054590_1486528098099965_1402911352_n

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova locuiesc aproximativ 182.000 persoane cu dizabilităţi, inclusiv 169.000 persoane cu drept la vot.

Autor: Nicoleta Balacci, stagiară