„Peste 7000 de copii din cea mai săracă țară din Europa au fost abandonați în instituții finanțate de stat și doar 2% dintre aceștia sunt copii orfani” – asfel începe materialul difuzat de către BBC.com, acum trei zile, cu referire la Republica Moldova. Cum este abordat subiectul dramatic al abandonului în țara noastră, vedeți mai jos.

În timp ce poveștile de groază de la orfelinatele României anului 1990 au fost pe larg cunoscute, condițiile cu care se confruntă copiii din Republica Moldova sunt cunoscute mai puțin, se declară în material.

De vină pentru situația dramatică a copiilor din Republica Moldova ar fi sărăcia larg răspândită și lipsa de servicii sociale, la care se adaugă încălcarea constantă a dreptului copiilor la familie, prevăzut de Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, mai afirmă sursa citată.

„În timp ce în raioane situația este deplorabilă, orfelinatele din Chișinău sunt surprinzător de bine întreținute, astfel, copiii care nu se pot bucura de îngrijirea părinților biologici se pot bucura de instituții dotate cu terene de joacă și plante. Primul lucru straniu, însă, e faptul că zecile de copii din internate și orfelinate nu scot niciun zgomot.

Unii părinți pleacă și acum pleacă din Republica Moldova pentru a-și căuta de lucru, lăsându-și copiii în plata instituțiilor de stat, destinate îngrijirii copiilor. Ei consideră că astfel, copiii vor fi mai îngrijiți. 

Acești copii ies foarte rar în afara instituțiilor care le îngrijesc.Copiii instituționalizați își petrec tot timpul lor în pereții a două odăi, asta, din cauza că nu există suficienți angajați care să stea cu copiii afară. Nou-născuții se află singuri în pătuțurile lor, iar acest lucru este enorm de dăunător pentru ei. 

„Pentru mulți copii, îngrijirea instituțională a devenit singura opțiune de creștere și educare. Aceste instituții sunt chemate să-i îngrijească pe copii, în ciuda faptului că sistemul e foarte dăunător pentru ei”, declară Delia Pop, de la Hope and Homes for Children – organizație caritabilă, care încearcă să readucă în familii copiii abandonați. 

Situația este și mai tristă în Transnistria, care, din punct de vedere tehnic, se vede ca o țară separată. Aici, nevoia de dezvoltare, atașamentul, iubirea și consecvența sunt trecute cu vederea. 

Autoritățile din Republica Moldov recunosc că schimbarea atitudinii înrădăcinate față de problema abandonului nu se va rezolva peste noapte, pentru că mulți angajați ai instituțiilor specializate au interesul ca acestea să continue să funcționeze” – se mai declară în material.

Foto: Alexandra Smart

Distribuie articolul: