S-au scris cărți despre acest lucru și s-a studiat de cei mai versați cercetători. Cât oare durează adevărata dragoste? Ține ea trei ani sau poate ține și o viață? De câte ori ne putem îndrăgosti în decursul unei vieți? Dacă e una iubirea, sau pot fi mai multe, dacă ține ea trei ani sau poate ține și mai mult ne explică psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie.

„Este o logică în ceea ce se spune despre durata iubirii, dar eu cred că nu există termene când vorbim de iubirea autentică, matură. Când ne îndrăgostim, avem tot soiul de alte schimbări la nivelul biochimismului corporal: astfel sunt substanțe care cauzează fluturii în stomac, slăbiciunile din genunchi sau ridică pulsul cardiac atunci când vedem persoana de care ne-am îndrăgostit”, ne explică psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie.

Daniela Terzi BarbăroșieSpecialistul ne clarifică și de ce după câțiva ani, nu mai reușim să retrăim aceleași senzații: „În timp, corpul nostru dezvoltă toleranță la acești hormoni: deci nu mai roșim, nu mai pălim când vedem persoana respectivă, nu ni se mai accelerează pulsul – dragostea nu a pierit, este o premisă greșită. Organismul nu mai poate face stresului atât de mare și, pentru că acționează deștept, dezvoltă toleranță. Asta nu înseamnă că nu mai simțim iubire”, ne explică psihologul.

 

Daniela Terzi-Barbăroșie ne descrie și momentul în care putem considera că dragostea a expirat: „Iubirea dispare atunci când cei doi au obosit, când le este indiferentă relația sau au obosit să mai lucreze la ea. O iubire nu poate trăi pur și simplu, chimia din primele secvențe sau misterul nu poate continua fără să fie permanent alimentat, îngrijit – trebuie să lucrezi la relație mereu, să pui probleme partenerului și să le rezolvați împreună. Orice relație umană reclamă foarte mult efort, este un contact cu o altă lume, cu un alt univers. Deci, dacă îți dorești o căsnicie frumoasă sau o relație de durată, trebuie să fii conștient ca lumile astea două să coabiteze armonios”.

 

Ne-am tot întrebat mereu de câte ori poate să se îndrăgostească un om? Există o explicație logică și pentru această nedumerire. Iată ce spune psihologul: „Există oameni care chiar se îndrăgostesc o singură dată în viață, însă disponibilitatea de a iubi este diferită. Nu trebuie să ne punem cruce pe noi după prima dezamăgire. Ceea ce îți insufli, aceea vei trăi. Oamenii au un potențial enorm de a iubi și în orice tip de relație poate fi vorba de iubire: părinte soră, frate, prieten – doar că iubirea este diferită. Împortant este să pornești corect de la IUBIREA de sine, și să dăruiești celor din jur fără să aștepți neapărat ceva în loc”, mai declară Daniela Terzi-Barbăroșie.

Foto: Clubul Nostru