Spălatul dinților ar trebuie să fie o tradiție pentru fiecare dintre noi, însă mulți nu sunt conștienți de consecințele ignorării acestei părți solicitate și sensibile a corpului nostru. Despre igienă, consultațiile stomatologului, periajul potrivit al dinților, alimentație și prețuri, dar și despre implanturi și albirea dinților am discutat cu stomatologul Dragoș Galbur. El ne-a oferit un șir de sfaturi și detalii despre starea dinților oamenilor din Republica Moldova. Un interviu „comestibil” pentru cei cu probleme dentare, dar și pentru cei care își doresc o dantură sclipitoare.
Cât de des recomanzi pacienților să meargă la stomatolog?
Recomand și eu exact cum scrie-n carte, minim două consultații pe an. În cazurile în care pacienții au probleme regulate ori cronice fie cu dinții, fie cu gingia sau cu cavitatea bucală per ansamblu, atunci le recomand măcar o dată în lună să treacă pe la stomatolog.

Care sunt metodele prin intermediul cărora ne putem păstra dantura într-o stare bună?
Numărul 1 și cea mai importantă metodă, ba chiar obligațiune, este igiena orală, și anume spălatul pe dinți. Practic, majoritatea afecțiunilor cavității bucale și a dinților în parte, pornesc de la neîndeplinirea acestei obligațiuni. E cea mai simplă și accesibilă metodă de a întreține dantura și cavitatea bucală sănătoasă. Nu văd nimic greu în a te spăla zilnic măcar o dată pe dinți. De fapt se recomandă spălatul pe dinți după fiecare masă, însă luând în considerație lenea și mentalitatea multora dintre moldovenii noștri, le recomand măcar o dată pe zi s-o facă. Și știu de ce zic “măcar”.

Care sunt alimentele care ne pot afecta dantura?
Eu sunt mai liberal la capitolul alimentație și alimenente în general. Mulți medici poate n-ar fi de acord cu mine, însă eu sunt pentru diversitate, dar, în același timp, sunt împotriva exagerării consumului unei anumite categorii de alimente ca să evităm apariția unori vicii alimentare.

De exemplu, dacă cineva, am în vedere mai ales fetele, nu-și închipuie viața (la figurat) fără ciocolată, păi na, nu poți să-i interzici; ori dacă mătușa Frăsîna nu poate trăi dacă nu mănâncă o kilă de semințe pe zi, păi ce să-i faci? S-o bați? Nu-i poți interzice, asta e. Nouă, stomatologilor, la nivel de comunicare, în general, nu ne rămâne decât să recomandăm insistent anumite lucruri, deși pe alocuri aș vrea să avem puterea să interzicem. În fine, orice alimente s-ar consuma: dulci, acre, amare, tari, moi, dacă imediat și regulat după consumul lor se spală dinții, atunci chiar nu văd nici-o problemă.

Dar cele sănătoase și necesare pentru dantură?
Din cele benefice pentru dantură, aș putea menționa desigur produsele lactate; pentru țesuturile cavității bucale, sunt binevenite produsele ce conțin vitamine.

În calitate de stomatolog, recomanzi înălbirea dinților? Rezultatul e frumos, dar care sunt  efectele asupra structurii danturii?
Aceasta cred că una dintre cele mai frecvente întrebări pe care o aud de la tineri în ultima perioadă. Consider înălbirea dinților o necesitate estetică, cum ar fi în cazurile celor ce suferă de fluoroză, hipoplazii de smalț ori alte afecțiuni care provoacă dereglări estetice vizibile ale dinților. În cazul persoanelor publice, la fel, recomand înălbirea, pentru că un om care apare în fața lumii trebuie să arate frumos din toate punctele de vedere.

În privința tinerilor, care își doresc așa-zisul “zâmbet de Hollywood”, sunt mai rezervat. De ce? Pentru că înălbirile  mai efective se fac cu substanțe care au la bază acizi, creând un mecanism de dizolvare a țesutului dentar și înlocuindu-l cu particule artificiale. Cu alte cuvinte, dacă tu, fată tânără, sănătoasă și frumoasă, vrei să-ți înălbești acum dinții cu substanțe ce conțin acizi, atunci, când vei fi gravidă și când organismul pierde mult calciu, ai putea să ai și mai mari probleme cu dinții, decât dacă nu ți i-ai fi înălbit. În fine, eu nu mi i-aș înălbi și nu aș recomanda nimănui dintre cei cu dinții sănătoși, chiar dacă au o altfel de culoare decât ei și-ar dori. Asta nu înseamnă că nu fac înălbiri, că la urma urmei, știi cum, cine plătește, acela comandă muzica. Ții cu tot dinadinsul să-ți înălbești dinții? Poftim, vii, plătești, facem, doar că nu-mi asum niciun fel de consecințe de mai apoi.

Cât de eficiente sunt implanturile?
În prezent, pot zice că s-a iscat o modă printre stomatologi, dar și pacienți. Trebuie să recunosc că sunt niște invenții, pur și simplu, geniale. Le recomand tuturor, dar mai ales persoanelor care stau bine din punct de vedere financiar, pentru că sunt destul de costisitoare. Trebuie de știut, totodată, că implanturile pot crea anumite complicații, de exemplu, sunt persoane organismul cărora nu acceptă corpuri străine precum implanturile, chiar dacă sunt dintre cele mai calitative. Astăzi, implantologia este visul oricărui stomatolog, indiferent de vârsta pe care o are. Trebuie să recunosc că face parte și din planurile mele.

Prețurile pentru o plombă variază între 20 și 70 de euro, iar  pentru un implant trebuie să scoatem din buzunare peste 200 de euro. Știm foarte bine că nu oricine își permite să-și trateze dantura în așa condiții. Cum explici prețurile serviciilor dentare din Republica Moldova?
Ooof, prețurile sunt mari, știu, recunosc și undeva mă doare, sincer. Logic ar trebui să fiu de partea celor care gestionează cu majorarea prețurilor și să zic, la fel cum o spun majoritatea stomatologilor, că vezi tu, prețurile sunt normale. Nu pot să spun așa ceva, pentru că ar trebui să fiu egoist. Știm bine care e situația financiară a majorității oamenilor de la noi și dacă în orașe, lumea mai face față prețurilor mari, atunci la sate – e dezastru.

Totodată, ca stomatolog, pot justifica prețurile mari – materiale stomatologice scumpe, aparatură costisitoare, o mulțime de taxe de stat umflate, cheltuiele pentru serviciile comunale. Chiar nu văd pe viitor o potențială micșorare a prețurilor la serviciile stomatologice în Moldova, ba chiar din contra. Pe de altă parte, să nu uităm că avem cele mai mici prețuri în stomatologie din Europa.

Mă întreb care ar fi soluționarea problemei cu prețurile? Simplu, majorarea salariilor și pensiilor, și micșorarea taxelor pentru prestarea serviciilor stomatologice private. Uite atunci, practic fiecare își va putea permite o plombă bună, o coroană din porțelan ori un implant calitativ. Până atunci… răbdăm, că altceva nu avem ce face.

Din experiența de până acum, cum poți descrie în ansamblu starea danturii moldovenilor?
Nu o să încerc să mă abțin să zic că starea și igiena cavității bucale la moldoveni este un capitol tabu, cu excepții desigur. Educație igienică? Vedem la TV vreo emisiune care să arate cum să te speli corect pe dinți, de câte ori, când, cum, etc? Nu. Educația igienică dacă nu ți-o oferă părinții, o primești doar dacă vii la medicul stomatolog. Nu vii, n-ai educație. N-ai educație – ai dinții afectați.

Parcă te-ai gândi că starea dinților la pacienții din orașe ar trebui să fie mai satisfăcătoare decât a celor din sate, dar te asigur că nu e așa nici pe departe. Nu există cifre exacte, însă undeva realizez că circa 95% dintre moldoveni au probleme cu dinții, iar mai mult de jumătate din populația țării nu se spală pe dinți DELOC. Cu alte cuvinte, situația este dezastruoasă. Așa că mă așteaptă un viitor plin de lucru.

Ce paste și perii de dinți recomanzi?
Cea mai recomandată pastă de dinți este acea cu care te speli zilnic. Zâmbesc când spun asta, dar sunt atât de disperat ca oamenii să se spele pe dinți încât le-aș recomanda orice pastă, numai să o folosească, REGULAT! Brandurile pastelor de dinți sunt cele cărora li se face publicitate la TV. Blend-a-Med, Colgate, Lacalut, AquaFresh etc. Toate-s bune, numai să le folosești. Am și o remarcă pentru toți pacienții – nu procurați pastele de dinți prin piețe, chioșcuri ori alte tipuri de locuri dubioase. Pasta de dinți este un remediu medicamentos oarecum, așa că fiți buni, mergeți la farmacie și cumpărați de acolo, că-i produs veridic.

Care ar fi cele mai eficiente metode de periere și îngrijire a danturii?
Spălatul pe dinți e și el un proces cu mici reguli ce trebuie respectate. În primul rând, pentru a proteja atât dinții, cât și gingiile. Alegeți o periuță cu perii moi și cu capul destul de mic pentru a încăpea în toate “colțurile” gurii. Ține-ți periuța la 45 de grade față de dinți și adoptați mișcări circulare, delicate. Nu trebuie frecat prea tare. Periajul prea viguros poate face ca gingiile să se retragă sau poate zgâria smalțul. Periați toate suprafețele dinților, părțile laterale ale limbii și obrajii. Limba trebuie periată din față în spate. Important de reținut este faptul că gura nu se clătește înainte de periaj, iar periuța de dinți nu se udă, (nici înainte, nici după ce a fost pusă pasta de dinți). Udarea periuței de dinți permite interpunerea unei pelicule de apă între ea și dinți, care conduce la alunecarea particulelor abrazive din pasta de dinți.

Asta e procedura corectă de spălare a dinților, așa cum scrie cartea, așa cum ar trebui fiecare să o facă și să o respecte. Și da, oameni buni, dacă tot nu prea o duceți bine la capitolul igienă orală, fiți buni, măcar înainte de a trece pe la medicul stomatolog, spălați-vă pe dinți.

Distribuie articolul: